Daniels Anders
Jag

Jag har spelat fiol sedan jag var tio år och spelar nu med i två olika gäng, Svärdsjö Spelmanslag och Köksgruppen. Har även spelat med i Bubo Spelmän på 90-talet. Vi träffas och spelar numera bara ibland. Fiolspelandet har gått i arv i några generationer. Vad jag vet så började fiolspelandet med min farfar Eriks morbror, Daniels Anders Jansson, född 1891. Som fiolspelman gjorde han en viktig insats i bevarandet av traktens folkmusik, han blev också så småningom riksspelman. Han var rikt utrustad när det gällde konstnärliga anlag, en tid var han elev hos Carl Larsson i Sundborn, som också kostade på Daniels Anders konststudier i Göteborg och Stockholm.

Min farfar, Erik Östberg var också spelman och konstnär. Han var även fiolmakare, han tillverkade under sin tid 48 fioler och 1 altfiol. Med min farfar som lärare byggde jag en fiol hos honom, och jag tog senare över fiolverkstaden. Jag hittade en halvklar fiol bakom en hylla hos honom, den byggde jag färdigt och lackade vit, en härlig skapelse.

Min far Tore Östberg är fiolspelman och konstnär likaså, han sjöng även i sånggruppen Fyra Mas på 50-60 talet som turnerade Sverige runt, och han spelade också revy på 60-talet. Han blev årets Dalakonstnär 1997 och har haft många konstutställningar. Som pensionär har han nu flera kurser i veckan i akvarellmålning.

Jag själv får utlopp för min konstnärliga ådra genom mitt knivmakeri, tecknande med blyerts och givetvis genom gitarr och fiolspelandet. Dessa konstnärliga anlag har förts vidare till mina söner. Emil är en hejare på att måla akvarell, teckna såväl med tusch, blyerts och även på fri hand på datorn. Han spelar elbas och han har också gjort ett antal knivar. Min son Albin är också en duktig tecknare.

Daniels Anders
Erik
Tore

Tore Östberg, Sören Johansson, Anders "Robinson" Lundin, Jan Östberg

Svärdsjöbröllop Svärdsjöbröllop Folkmusik i kyrkan
Bubo Spelmän Bubo Spelmän i öltältet på Skid-VM i Falun 1993 Jag drar en polska i min stuga ute i finnmarken Härligt!
Min far Tore spelar "Spilopipa" för svärfarTord Kolaren Janne Mina nio fioler Svärdsjö Spelmanslag - inspelning av CD-skiva
Spelkompisar "Svärdsjö Kan" Hedenborg, 2002 Bingsjö -06 Östbergs Trio i ladugårdspuben i Pingbo

Länkar: Tidningsartikel: