2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007« 2006

Sparktur

2007-12-30

Jag och min far åkte till stugan på Svartnäs finnmark och tog en sparktur runt tjärnen. Solen hade precis orkat upp ovanför Jobbongalle och det var fantastiskt vackert. 2 minusgrader, blankis och perfekt sparkföre. Denna bild får avsluta året 2007, ett mycket bra fiskeår!


 

Hängsmycke

2007-12-27

Detta droppformade hängsmycke har jag tillverkat av afrikanskt buffelhorn och silver.


 

Dagen efter

2007-12-15

Det var skönt att dra iväg till öringtjärnen och njuta av tystnaden dagen efter en livad 40-års fest. 10 minusgrader och alldeles vindstilla, det enda som störde var ett flygplan som ritade sitt streck i skyn. Jag kände endast en dragning i linan under några timmar men det gjorde ingenting, för kaffet och stillheten denna morgon var nog den bästa medicinen för att komma tillbaka till verkligheten.


 

Öringmorgon

2007-11-25

Vi var tvugna och ut, jag och Joan, trots att det blev en sen kväll med fiskepolarna igår. Vi åkte tidigt till en liten öringtjärn. Isen hade lagt sig över hela tjärnen och var täckt av ett tunt snötäcke, det hade snöat över natten. Denna lilla vackra öring tog jag ganska omgående, sedan började det snöa igen då gick det inte att lura någon mer.


 

Fest med fiskepolarna

2007-11-24

Efter det iskalla flytringsfisket samlades 25 fiskepolare i Falun, för att under en mycket festlig kväll äta en underbart god laxmiddag, ta del av kompisars olika fiskeresor runt världen i bilder och berättelser. Här är det Marcus Hallqvist som berättar om det fantastiska rödingfisket på Grönland. Vi fick också höra om fiskestrapatser från Mexico, Belize, Canada, Nilen, Gävlekusten, Härjedalen och Västerbotten. En mycket rolig och trevlig kväll i goda vänners lag!


Besök av tomten

2007-11-24

Marcus Hallqvist agerade tomte dagen till ära.


Isande flytringsfiske

2007-11-24

När vi äntligen kom ut på rödingsjön blåste det en del, kallt som bara den. Men efter att ha paddlat i motvind ett bra tag var man varm. Jag och Joan paddlade in mot en lä sida vid land, och vi hade tre fina rödingvak inom kasthåll men utan resultat. Vi höll ut i tre och en halv timme i åtta graders kyla!


 

Galet fiskarfänge

2007-11-24

Vi var nio halvgalna friskusar som denna kylslagna morgon (-8,5 grader) hoppade i vattnet med flytringarna för att försöka lura storrödingen. Glada skrattsalvor ekade när alla såg ut som michelingubbar efter att ha byltat på sig lager på lager med kläder.

 


 

Efterlängtad pimpelöring

2007-11-20

Pimpelsugen som bara den, plockade jag iordning pimpelgrejorna häromdagen, och idag när jag slutade jobbet tidigt åkte jag till den lilla öringtjärnen med förhoppning av att det skulle vara bärande is. 3,5 cm tjock is, 5 grader kallt och solen på väg ner, en härlig eftermiddag. Jag testade utanför ett par stenar på ganska grundt vatten och jag behövde inte sitta länge förrän det stramade bestämt i linan. Jag gjorde mothugg och en yster dans började. Vilken fröjd det var när säsongens första pimpelöring låg på isen. 8 hg vägde den, och nu var den värsta pimpelhungern stillad.

 


 

Storöringjakt

2007-10-21

Vilken lyckoträff! Storöringsjön låg spegelblank och småfiskstim plättade i ytan. Jag och kompisen Joan paddlade runt stimmen med flytringarna, försiktigt kastande på större bredstjärtade öringar som villigt blottade sig i jakten på bytesfisk. När vi hade paddlat ett par timmar i iskallt vatten utan känningar hände det! Öringarna fullkomligen exploderade, de jagade överallt, det sprutade småfisk! Joan tampades med en öring ett bra tag, den mätte 50 cm. Det var frustrerande att se 4-5 kilos öringar jagande i ytan och inte vara inom kastavstånd! Men vilken kväll det var. Vi ska snart dit igen!

 


 

Is i spöringarna

2007-10-13

Tjärnen låg spegelblank, det var 7 minusgrader, orrtupparnas läte porlade i skogen. Jag frestade öringarna med en nytillverkad Colorado Creek men de var svårflörtade denna morgon och jag fick ta bort is i spöringarna efter vart tredje kast. Det kom en äldre herre gående ner till tjärnen, vi hejade på varandra sedan gick han vidare och efter en stund hörde jag ett ljudligt plask. Gubben hade snubblat och ramlat handlöst i vattnet, rätt ner i dybotten med huvudet före! Jag sprang dit men då hade han frustande lyckats tagit sig upp. Allt gick bra. Han fick vända hemmåt på en gång, skönt tänkte jag, nu har jag tjärnen och morgonen för mig själv!

 


Senhöst, dimma och öring

2007-10-06

Luften fylldes av höstens härliga dofter när jag och Joan gick ner till öringtjärnen. Det var en dimmig och kall morgon. Vi hann inte mer än sätta oss med en kopp kaffe förrän en grann öring hoppade vilt och högt framför näsan på oss. Nu blev det full rulle på fiskeandarna, vi skyndade oss att knyta på en frestare och gjorde några fina utlägg vid vaket och -DÄR SATT DEN ! Jag lurade tre och Joan två vackra öringar den här dimmiga och magiska morgonen.

 


 

 

Högtidsstund

2007-09-29

En morgon när tjärnen ligger spegelblank och dess prickiga invånare visar sig i fina vak, man lägger ut flugan, öringen tar hårt. Det är min högtidsstund på dagen.

 


 

Huggsexa

2007-09-19

Idag började jag inte jobba förrän på förmiddagen, så i sextiden drog jag iväg till en öringtjärn på finnmarken. Två minusgrader, vindstilla och tjärnen var täckt av dimmslöjor. En perfekt öringmorgon. Jag hade mina aningar om att den aggresiva höstöringen skulle vara igång. Mycket riktigt, när jag kom dit vakade de ganska nära land. De gick och vältrade sig sakta i ytan så man såg både rygg och stjärtfenan. Frukosten hade jag med mig men hann inte äta, öringen var som tokig. När nymfen landade på ytan blev de skrämda men efter att den fått sjunka och jag började ta hem den, högg de så jag höll på att tappa spöt. Den här morgonen, den absolut roligaste vid tjärnen, fick jag 6 öringar (40-48 cm) på en och en halv timme. Fyra fick följa med mig hem. Alla tog på "Murvel", en stor svartsilver nymf.

 


 

Frostig morgon

2007-09-16

Jag vaknade tidigt denna morgonen. Det var nollgradigt, frost, vindstilla och solen var på väg upp. Jag slängde på kaffehurran, raffsade ihop fiskegrejorna, i med allt i ryggan och iväg. När jag kom fram till den lilla öringtjärnen vakade de överallt och de var inom kastavstånd. Äntligen har de kommit igång efter en mycket dålig öringsommar. Jag lurade tre öringar, en var liten så den fick simma vidare men de två andra var mycket fina (45 cm och 43 cm), de tog jag hem för att röka.

 


 

Fjällfiskeresan-07

2007-07-08

Årets fjällfiskeresa gick till de "Åtta Årstiderna" i Jämtland, en bit bortanför Anarisfjällets fot. Ett sameviste vid Hosjöbotten där samen Daniel välkomnade oss. Vi var åtta förväntansfulla killar från flera länder - Sydafrika, Tyskland och Sverige som fick uppleva ett soligt, varmt och helt underbart fjällandskap i fyra dygn. Varav en helt fantastiskt vacker och magisk natt med många fina öringar, en sån där natt man bara drömmer om. Strapatsrika vandringar, fina vyer, bra fiske, knott, mygg, whiskey, bastu, lite sömn, god mat, trevliga människor, skratt - vad mer kan man begära? En härlig tid att minnas vid kalla vinterkvällar!

Flera foton som kollage...


 

Fäbovandring

2007-06-18

Vi var 13 glada vandrare som halv sju på kvällen slöt upp för att gå en fäbovandring på några kilometer i den björntäta finnskogen mellan Nysjö fäbod och sjön Stor Sixen. På toppen av Sixberget tog vi en skön vila med kaffe. Vi klarade oss från hotande regn och åska, solen sken hela vägen. När vi kom fram till Sixen, tog jag, Mattias och Emma en annan stig vidare till min stuga. Det blev en mycket lyckad kväll, även om vi inte fick se någon björn.


 

Jaktkniv med härliga former

2007-06-17

En vacker jaktkniv i betsad masurbjörk och älghorn som jag precis har blivit klar med. Jag har gjort den till en spelkompis i Svärdsjö spelmanslag.


 

Storöring i gryningen

2007-06-03

Det var en fantastiskt vacker morgon när jag gick efter öringån, klockan var 04.00 och solen var på väg upp. En varm sommardag vankades. Jag provade en streamer -Blackkiller- och i andra kastet tog en grym öring. Efter en stunds kamp höll jag den i mina händer, den måttade 49 cm. Fick även en öring på 32 cm. Några dagar tidigare tappade jag en 50 plus öring i en annan del av ån.


 

Försenad premiär

2007-05-17

Det blev en försenad och regnig men mycket lyckad premiär i klubbvattnet, Borgärdetsströmmen för min del. Det var även premiär för mitt nya Redington RS3 4-delade spö, och den nya pflueger-Summit rullen, direkt från USA. Jag lyckades lura två fina och välmatade öringar, 41 cm, 38 cm, och de tog på Mr. Redington, en ny streamer, dagen till ära.


 

Blåsigt äventyr i Gävlebukten

2007-05-12

Det blev en blåsig dag i Gävlebukten. Jag och Joan testade havsöringen från flytring. Joan fick en öring som var märkt med bricka och jag hade ett skapligt napp. När vi åkte till Gävle såg vi en björn på en åker, och när vi satt i flytringarna svävade havsörnen ovanför, likaså fiskgjusen som fiskade bredvid oss.


Vacker räv

2007-05-10

Här är en bild från mars månad. Svärfar ska inviga en av mina knivar till att flå en nyskjuten räv.


 

Årets första silvertorped

2007-04-15

Denna tur till Gävlebukten träffade vi rätt med både väder och vind. Det var en vårdag med sommarvärme, 22 grader i luften, 8 grader i vattnet och pålandsvind. Perfekta förhållanden för silverjakt och det blev utdelning för min del. En 45 cm havsöring tog på en egen bunden Magnus variant. Inte så stor men blank och mycket vacker, givetvis fick den gå tillbaka. Som belöning för all slit under dagen åt vi som vanligt en god lunch på klipporna.


 

Havsöringsfiske i Skutskär

2007-03-29

Vi var på plats tidigt på morgonen, det var kallt, snö och is låg i härliga formationer efter stränderna. Det var vackert när solen steg över havshorisonten alldeles röd. Tyvärr var det frånlandsvind, för låg temperatur i vikarna, så öringen gick inte in. Men vi hade en fantastiskt fin dag ändå. Havsörn flög förbi oss, tranor som cirklade ovanför oss, många vårfågelsträck och en mycket god lunch på klipporna.


 

Kanske sista pimpelturen

2007-03-20

En solig eftermiddag med vårvärme i luften. Jag följde ett lodjurs spår ner till öringtjärnen. Det var landlöst där jag tänkt gått ut, så jag gick till skuggsidan, där kunde jag gå ut på isen. Borrade mig bort mot bäckutloppet så nära jag vågade, isen var inte mer än ca. 4 cm. Hann inte göra mer än några lockryck förän en 8 hg. skogsöring tog hårt. Kanske var det här sista pimpelturen för den här säsongen.


 

Logärdenpremiär

2007-02-24

Vi var ett glatt gäng på åtta fiskepolare som packade skidor och pulkor och åkte till Logärden på rödingpremiär. Rödingarna lyste tyvärr med sin frånvaro, vi hade endast några få känningar. Dagen räddades av Hampus delikata renskavslunch.


 

Kall morgon

2007-02-10

En gnistrande vintermorgon på sjön Hinsen, med 23 minusgrader. Det är tidig gryning och solen höjer sig sakta över bergen. Man provar öringen, man intar en god kaffefrukost. Kan man ha det bättre? En härlig vildmarkstur!


 

Solfiske

2007-02-03

Jag och Joan drog till en liten tjärn för att leta öring. Det blev ett rejält påslag, men den krokade inte. En mycket vacker dag med solen som värmde, det kändes som vår. Fåglarna hade börjat med sina vårläten.


 

Himmelsberget

2007-01-27

En härlig solig dag, minus nio grader, och gnistrande snö. Jag, Annika och Albin åkte på en skotertur till Himmelsberget. Vi fortsatte till stugan, och där grillade vi korv.


 

Jåbbongalle

2007-01-20

Idag var jag på en tvåmila skoterutflykt till min stuga nedanför Jåbbongalle på finnmarken, sedan vidare upp på Himmelsberget med utsikt över hälsingeskogarna. Såg färska lospår när jag var på väg till toppen.


 

Premiärtur

2007-01-14

Äntligen snö! Premiärtur med nya skotern. Den går mycket bra! Nu får man hoppas på att det blir mera snö och att den ligger kvar.


 

Kolarkojan

2007-01-07

Annika och jag pustar ut vid kolarkojan. Nu ska det göras upp eld, sedan vankas det härlig grillad skogslunch.


 

Skogsvandring

2007-01-07

Mina är ivrig att komma iväg ut i skogen. Jag, Annika, Albin och Tord vandrade till kolarkojan för att äta lunch.


Strålande rödingmorgon

2007-01-06

Minus tre grader, lite snö har kommit under natten, solen orkar precis upp över bergskammen. Två orrtuppar landar i trädtopparna bredvid oss. En strålande fin morgon på rödingtjärnen i goda vänners lag. Flera fina rödingar kom upp. För min del blev det två bäcköringar och två rödingar.


2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007« 2006

Årets första pimpeltur

2007-01-03

En vacker morgon med 2 minusgrader. Testade finnskogens rödingar, men de lyste med sin frånvaro. Såg en fin liten vit vessla, som skuttade förbi mig, på isen vid skogskanten.