2024 2023 2022 2021 2020 2019« 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Länk till mina knivar!

GOTT NYTT ÅR

2019-12-31

Nyårsafton och dax att summera år 2019. Det har varit ett händelserikt år, fullt med underbara naturupplevelser, spännande fisketurer, många fina vandringsturer i vildmarken med både kamera och flugspö!

Jag har inte fiskat så mycket i år jämnfört med andra år, men några fina öringar har det blivit, 18 stycken till antalet och 3 fina regnbågar och 7 mycket vackra rödingar!

Bygget vid stugan har tagit mycket tid, jag ville få på taket och väggarna innan snön! Till våren ska jag göra klar boden.

Jag har tillbringat mycket tid i snickeriet där det har växt fram en vacker täljyxa, kaffemått i björkmasur och flera fina knivar.

Annika och jag har renoverat sovrummet och gjort om Albins rum till sy och målaratelje.

Jag har fotat en hel del, våren var fantastisk med många fotovandringar i skog och mark.

Bingsjöstämman som hade 50 års jubileum, var mycket lyckad, spelade till långt in på småtimmarna. Härliga sommarcruisingar har jag varit på både i Falun och i Rättvik med många fina hot rods.

Min mor fyllde 80 år i maj och vi firade henne vid Carl Larssongården. Min son Albin har flyttat hemifrån och träffat en flickvän, Nathalie!

Sonen Emil har med sitt metalband LFTC åkt runt i europa på tre turneer, som fick lysande recensioner. Bandet kammade hem guld, det blytunga priset, Årets band, på musikgalan Dalecarlia Music Awards!

Nu ser jag fram emot ett nytt spännande år med rödingfiske, flugfiske efter vulgatafrossande öringar, fotovandringar i vildmarken, fina naturupplevelse och härliga äventyr!


 

Musikprojektet-Opic

2019-12-30

Min son Emil har varit med på ett nytt musikprojekt, Opic, där han spelar bas! Det är tre nya låtar och de ligger ute på Spotify!

Sök på Opic, så kan ni lyssna på dom, eller klicka här! Det är förbaskat bra låtar och tjejen som sjunger är grym!

Svalle, gitarristen i Emils band, LFTC, ska vara livegitarrist med Rammsteins sångare och Pain i ett nytt band som heter Lindemann! De ska spela i Mexiko nu på nyårsafton! Det händer mycket nu för grabbarna!


 

Regnbåge, vargspår och pimpelkaka

2019-12-27

Idag var det dax för min första isfisketur för vintern, lite sent men jag har inte haft tid.

Jag drog iväg tidigt uppåt höjderna till en närliggande öring och regnbågstjärn.

 

Det var några gamla borrhål där så jag vågade mig ut på isen. Jag provborrade och isen var 15 cm, så det var ingen fara!

Jag vandrade iväg över isen till en liten vik med ett litet bäckinlopp och några stora stenar, där brukar det vara giftigt!

 

Jag släppte ner det större Spöket som är orange med gula ögon, och nästan på en gång smackade det på en öring!

Jag drillade den en liten stund men när jag fick upp den till hålet så släppte den vid iskanten! Som tur var så var det en mindre öring!

 

 

Jag borrade några nya hål närmare stranden och fick då se spår under snön. Jag borstade bort snön och såg då att det var vargspår!

Spåren var ganska stora, jag gjorde ett spår bredvid med mina stövlar som är 43:or, då syns det bra.

 

 

 

Jag kände inget mera inne i den lilla viken så jag fortsatte över hela tjärnen till en annan vik, även den med stora stenar.

Men det var trögt! Det började blåsa en kall nordanvind och för att hålla värmen så var det hett kaffe och pimpelkaka som gällde!

 

Men skam den som ger sig! Jag nötte på med det orangea Spöket, bytte räka då och då och till sist, när jag var nära att ge upp, såg jag att linan åkte i sidled!

 

Nu satt jag helt still, väntade, gungade försiktigt på spöet, höll still och pang, hugget kom tvärt!

 

Jag lyfte spötoppen och gjorde mothugg och nu blev det en yster dans!

Vilken härlig känsla att äntligen få drilla en större fisk från isen.

Jag tog det lugnt och styrde den mot hålet och lirkade försiktigt upp regnbågen.

Jag mötte upp med handen och hävde upp den på isen.

Det var en fin båge, och den tog på mitt orangea Spöke, modell större! Det var kul!

Nu var jag tvungen att värma händerna, det var iskallt med snålblåsten från norr.

Jag firade det hela med pimpelkaka och en kopp värmande kaffe!

 

Sedan packade jag ihop och åkte hemåt. Nu är det dax att ladda om till rödingpremiären den första januari!


 

Årets julklappar från snickeriet

2019-12-25

Jag har tillverkat ett hängsmycke till Albins sambo Nathalie. Det är gjort av björkmasur, afrikanskt buffelhorn och silver.

 

Björkmasuren betsade jag blå, det är mycket snyggt till det svarta hornet. Det ser nästan ut som marmor!

 

 

Jag har även gjort några smörknivar i eneträ till Albin och Nathalie!


 

GOD JUL

2019-12-23

Idag har jag och Annika stått och gjort ett hundratal köttbullar och två stora Janssons frestelser, för i morgon på julafton ska vi fira med de närmsta och kära och då kommer det att gå åt en hel del mat! Nu sitter vi och har en härlig uppesittarkväll med mycket godsaker och god dricka!

Jag är ledig fram till den 7 januari, det ska bli mycket skönt. Någon öringtur ska det väl bli i mellandagarna, och sedan den sedvanliga rödingpremiären på nyårsdagen!

 

----------------------------GOD JUL-------------------------------

 


 

Ny kniv till jul

2019-12-15

Jag har som sagt tillbringat mycket tid i snickeriet den här veckan, ett par nya knivar håller på att växa fram.

I den här kniven är det är ett finskt Lauri blad i kolstål som är 105 mm, ett mycket bra allroundblad.

Skaftet är en bit av en stor björkvril med en fantastiskt vacker ådring. I framkant på skaftet är det tre bitar av svart och vit vulkanfiber och en bit älghorn.

Skaftet kommer att poleras och oljas in med linolja för att få fram den vackra ådringen.

 

Jag har även grovsågat en massa bitar av masurbjörk och vrilar till knivskaft den här veckan. Jag hittade en hel del mycket vackra ämnen i mina gömmor i snickeriet!

 

 

 

 

Det har varit ett lodjur i grannbyn nu i veckan. Det har setts på tidiga morgnar, svärfar lyckades få ett par hyggliga nattbilder på det med infraröd kamera vid ett rådjur som lodjuret hade tagit!


 

Mini Spöket

2019-12-12

Här är några nylackade Mini Spöken som jag har tillverkat inför rödingsäsongen! Dessa små balansare är förbaskat giftiga!

Dom är gjorda av en tillklippt platta av kopparplåt, som kroken är fastlödd på. Sedan formas tennet så att de får rätt balans. De är ca 1 cm plus krok. Jag har lackat dem i svart och lysgul med lysröda ögon, plus ett par lager med klarlack. Undersidan är polerad koppar.

Rödingfisket från is har redan börjat, min kompis Peter var ut på is och pimplade röding för en vecka sedan. Det var ett rejält omslag i vädret, från flera minusgrader till plus med regn och blåst den dagen. Han drog nio stora rödingar varav en på 2,14 kg!

Man är bra sugen nu på att komma ut och jaga röding och öring men jag har inte haft tiden till det! Jag har varit i snickeriet och haft tomteverkstad nu i veckan och jag har även börjat med ett par nya knivar!


 

Kniven "Björntass"

2019-11-23

Lagomt till advent blev den klar, kniven "Björntass". Det är ett Lauri kolstålsblad 84x17x3,25mm, med en lätt dropp.

Skaftet är svartbetsad tät masur med bolster av mässing i framkant och en 6mm mosaikpin custom i form av en björntass i mässing.

Jag impregnerade skaftet efter poleringen med Tru-oil, Gun Stock Finish, det blev en fin kontrast till dett mattsvarta bladet.

 


 

Renovering av morfars gamla traktor

2019-11-17

Idag hämtade jag min morbror som är elektriker, så han kunde hjälpa mig med lite el här hemma. När jag sedan skjutsade hem honom kollade jag in hans pågående renovering av min morfars gamla traktor. Det är en Ferguson "Grålle", som morfar köpte ny 1952!

Han har bytt packboxen till vevaxeln, gått igenom förgasaren, bytt allt el, nya slangar och bussningar, och monterat ett nytt avgassystem. Han målade om Grållen för några år sedan.

Jag har många härliga minnen av den här traktorn, som när jag var liten och satt på bakskärmen bredvid morfar när vi plöjde potatislandet, och när vi bodde i lillstugan en vecka på sommaren och hässjade hö. Då åkte jag på hölasset hela dagarna!


 

Höstvandring med siktet inställt på öring

2019-10-31

Jag låg och drog mig länge på morgonen, jag har tagit en semesterdag idag!

Jag tänkte jag skulle vara i skogen idag, göra en sen höstvandring i finnskogen och framåt eftermiddagen ta mig till den magiska öringtjärnen.

Det var kyligt på morgonen, 4 minusgrader hemma så jag väntade till halvtiotiden innan jag for iväg uppåt höjderna.

Jag åkte först upp till öringtjärnen där jag har min lilla båt liggande, jag har inte använt den i år. När jag åkte uppför berget mot björnmyren så visade tempen på 9,9 minus!

Det var en något fryst vattensjuk myr jag traskade iväg över. Vattnet sträckte sig nästan till båten, det var is efter hela strandkanten. Presenningen var borta! Men jag hittade den virad runt en kryptall en bit bort!

När jag tittat till båten fortsatte jag min vandring i omgivningarna. Det var en vacker förmiddag, friskt och krispigt i naturen, luften smakade höst. Det är ju slutet av oktober!

Det är spännande att vandra här i finnskogen, jaktlaget vid min stuga hade sex björnobservationer på olika björnar under jaktveckan plus att det finns en argsint björnhona med tre ungar!

Sedan åkte jag till stugan vid Jåbbongalle och fixade ett par grejor!

 

Nu var det dax att ta sikte på den magiska öringtjärnen några mil bort i gränslandet på finnskogen. Parkerade vid stenen, tog på mig vandringskängorna och traskade iväg in i storskogen.

Jag är lika mycket skogsmänniska som fiskare, så jag njuter till fullo av en sån här vacker dag i skogen!

Kanske mår jag bäst här vid trolltjärn, mitt i vildmarken, i den befriande ensamheten. Bara driva omkring med flugspöet i handen! Det är rekreation för mig!

Korpen, den svartaste av skogens alla fåglar flyger över träden, flyger över mig! Kraxar och klonkar till mig, flyger sedan vidare. Jag stannar till, hör honom på håll, långt bort!

Solen ligger lågt, slickar trädtopparna. Ena sidan på tjärnen ligger blank, dit styr jag min kosa!

Inte ett liv, leken är över och det är helt stilla i lekviken. Solen värmer men det är bara en grad varmt!

Jag smyger och strökastar lite här och var vid stenar och brantkanter. Men det är för ljust ännu, vid skymningen kanske jag kan komma i kontakt med en av trolltjärns mystiska väsen, finnskogsöringen!

 

 

Jag gör mat och sitter i solen och avnjuter den medan sotpannan kokar sitt skogskaffe.

Nu är klockan halv tre på eftermiddagen och det ser ut att komma in ett band med moln från väster.

Jag går en lov bort till ett par större stenar och lägger ut Special Montanan. Vid tredje kastet dunkar det till i spöet. Jag blir lite överraskad, men sedan händer det inget mera!

Vandrar vidare efter stranden och provar, men inget. Går tillbaka till stenarna och testar igen, men icke!

Nu var det trögt, jäkligt trögt! Nej, rast och vila! På med sotpannan igen och vänta, och vänta!

Värmande skogskaffe, svart, starkt och gott, det är ett livselixir som heter duga det!

 

När solen försvann bakom bergskammen och det började skymma så smög jag iväg till stenarna igen.

Special Montanan landade med ett plopp, två tre drag i linan. Öringen tar sakta, nästan trögt! Jag lyfter spöet och kvällens lugn bryts i vilda vattenkaskader!

Rullen startar med ett skärande oljud! Tunga välbekanta knyckar går igenom spöet. Öringen tar fart utåt djupkanten, jag håller emot!

Styr öringen likt en slalomåkare mellan stenarna. Får öringen att vända och känner att den håller på att tröttna. Sakta får jag hem honom, han stretar emot tungt och sävligt.

Invid stranden bökar han runt en stund bland stenarna, men lägger sig snart på sidan. Med högt hållet spö når jag att få grepp om öringen och lyfter upp den ur vattnet.

 

Tre fina matfiskar lurade jag vid dessa stenar idag. Kanske var det här sista fisket med flugspöt för i år, isen lägger sig snart!

 

En blek månskära klättrar sakta upp över gammelskogen. Kvällen är slut!

Högst i ett lövfritt, höstligt träd sitter korpen!


 

Vackra knivblad

2019-10-23

Idag fick jag hem en sändning med nya vackra knivblad! Det är 13 st. kolstålsblad från finska Lauri!

5 st. 105x20x3,2mm, 5 st. 75x20x3,2mm och 3 st. 80x23x3,2mm droppoint.

 

Nu har jag blad för en tid framåt. Det ska bli roligt att dra igång med en kniv med bladet som är 105 mm, ett perfekt bruksknivsblad för många ändamål.

 

 


 

Finnskogsbastu

2019-10-22

Efter jobbet idag så åkte jag upp till stugan vid Jåbbongalle för att kika till den efter allt regnande och för att ta ett bastubad!

 

Jag började med att göra eld i bastukaminen, sedan kikade jag runt och allt var ok med stugan och nybyggnaden.

 

 

 

Det var blåsigt och mulet och bara 5 grader varmt, så det var skönt att krypa in i bastun och gotta sig i värmen och ta en god öl!

 

 

När jag stog ute på bastualtanen och slog över mig vatten så hade det hunnit bli beckmörkt!

När jag sedan skulle gå till bilen såg jag knappt var jag satt fötterna!

 

 

På väg hem så fick jag se flera lysande ögon över hela vägbanan, det var fyra rådjur som traskade omkring mitt på vägen! Som tur var hann jag se dom så jag kunde bromsa in!


 

Bruksknivar

2019-10-17

De två nya knivarna blev inte som jag sa förut. Jag struntade i att färga den ena svart, det var en sådan vacker ådring i vrilen så jag kunde inte färga den. Det är bara kokt linolja och balsamterpentin!

Den andra lät jag också vara som den var, ådringen följer skaftets form, förbaskat snyggt!

Nu ska jag göra innerslidor i trä och sedan sy ett par passande slidor till dom.

 


 

Byggarna!

2019-10-13

Albin, Emil, farsan och jag for upp till finnskogsstugan tidigt på förmiddagen för att dra upp bryggan och snickra klart den bakre långsidan på nybygget.

När vi hjälptes åt gick det som en dans! Nu är jag klar för i år, så nu kan det börja snöa.

Jag får fortsätta i vår med rödfärgning och mellanribbor på väggpanelen, vindbräden, golv, fönster och dörr!

 

När jag kom hem blästrade jag rost på caddyns skärmkanter, grundade med rostskydd och sprutade hjulhusen bak med tjockflytande underredsmedel. Jag ska sedan lacka rött på några ställen och spruta sparklådorna med body! Sedan är caddyn klar för vintern och en säsong till!


 

Molly 10 år

2019-10-12

GRATTIS!!!!! Hurra, hurra, hurra, hurra!

Idag fyller vår lilla Molly 10 år. Hon fick en ny pipleksak i form av en gris, den grymtar härligt när hon biter i den. Molly älskar den! Hon har haft en sådan förut men den har hon lekt sönder!

Annika slog in den tillsammans med ett godisben, då gick väldigt fort att öppna paketet!

 


 

Snabbt älgmöte

2019-10-06

Annika och jag har haft en trädgårdsdag i dag, det var dax att fixa allt inför vintern. Efter lunchen åkte vi till stugan och gjorde samma sak där.

Det var en mycket fin kväll med en underbar solnedgång. På väg hem klev det upp en stor älgtjur vid sidan av vägen. Jag stannade och fick upp kameran och sköt ett kort från höften!

Det var allt jag hann med, sextaggaren vände om och drog iväg genom skogen så det brakade!

Det blev ett snabbt möte, och med ett enda och suddigt foto. Nu hoppas jag att denna stiliga älgtjur klarar sig undan nästa vecka då älgjakten börjar!


 

Kall dag vid bygget

2019-10-05

Jag åkte tidigt upp till stugan med ett lass brädor till väggpanelen. Det var kallt, 4 minus när jag kom dit!

 

Jag började med att elda i köksspisen för att får lite govärme i stugan. Min far anlände efter ett tag då jag hade börjat snickra.

 

 

Vi körde på med väggpanel och efter någon timme var gaveln klar och med hål för ventiler till vedboddelen.

 

 

Nu var det dax gå in och värma sig och att koka sig en rejäl kanna skogskaffe för att få upp värmen inombords!

 

 

Min far åkte hem efter lunchen, men jag stannade kvar några timmar och gjorde halva långsidan på baksidan.

 

Det blev nästan mörkt innan jag begav mig hemåt! Nu är det bara halva baksidan kvar, sedan kan det bli snö och vinter!


 

Första snöovädret

2019-10-03

Jag åkte till stugan efter jobbet för att snickra och fixa lite inför vintern, och vinter blev det i ett huj!

När jag började bli klar och det började skymma blåste det upp och ett snöoväder drog in från ingenstans!

Det kom från norr och Gräsberget var det första som försvann i snön, sedan började det snöa ymnigt vid stugan!

Ja, nu är det väl ingen återvändo, vintern ser ut att komma med stormsteg!


 

Öringen som gick till väders och försvann

2019-09-26

Som vanligt hade jag packat fiskegrejorna i caddyn på lunchrasten och som vanligt gick jag och trampade på jobbet hela eftermiddagen, ivrig att komma iväg!

Klockan fyra slutade jag och jag drog iväg direkt, jag hade en bra bit att åka! När jag kom fram och vandringen skulle ta vid hade det börjat att skymma.

När jag var framme vid tjärnen hade jag kanske en och en halv timme på mig att försöka lura någon öring innan det skulle bli mörkt!

Helt vindstilla, inte en krusning! Det var nio grader i luften och nio och en halv i vattnet! Jag beslöt mig för att sätta mig och dricka en kopp kaffe och och spana över vattnet efter någon rörelse, men jag såg ingen.

När det började skymma rejält såg jag en öring en bra bit ut som vältrade sig, och nästan samtidigt var det en fin öring upp på andra sidan viken, nära land. Jag traskade iväg till andra sidan och väntade, och väntade!

Där, en stjärtfena som vinkade lojt! Öringen stog nästan still i ytan. Jag smög ut på en sten och gjorde några luftkast mellan tallstammarna och lade ut den förtyngda Special Montanan. Den hamnade ca. tre meter från där öringen hade visat sig. Några drag i linan och en stor plog höjde sig bakom Montanan, men sedan hände det inget mera!

Nu hade det hunnit bli ganska mörkt. Jag gjorde om samma sak igen Montanan med guldhuvudet landade med ett ljudligt plopp och efter ett par drag i linan small det till i spöet och en stor svart öring gick till väders och försvann! Jag hann knappt reagera, allt gick så fort!

Öringen högg och drog rätt upp i luften direkt, häftigt! Det var läckert att se den svarta öringen mot den sena kvällshimlen! Där gick kvällens enda chans att lura upp en fin öring för nu hade höstmörkret omslutit mig helt, och jag vandrade i pannlampans sken tillbaka till bilen.

Öringen var inte riktigt på tag ikväll, det var lite för varmt i vattnet än! Men skam den som ger sig, jag ska ta någon ledig dag framöver och fortsätta min jakt efter den trolska finnskogsöringen!


 

Amiral

2019-09-24

Annika var i trädgården i helgen och fixade inför hösten. Det var varmt och soligt.

När hon var vid växthuset blev hon förföljd av en stor fin fjäril, som inte alls var skygg. Det var en Amiral - Vanessa atalanta, en mycket vacker fjäril!

Vi har några stora gula blommor runt en stor sten som blommar nu sent på hösten, där trivdes Amiralen.

Annika kunde lugnt fota Amiralen som satt och poserade så fint!

 

 

Jag och Annika var vid stugan i lördags, hon satt på soldäcket med Molly i knät och läste medan jag gjorde klar långsidan på boden.

Jag fortsatte runt en bit på norrgaveln, så nu är det inte så mycket kvar. Kanske jag hinner brädklä hela boden runt om innan snön kommer!

 


 

Väggpanel

2019-09-14

Idag var det en heldag vid stugan. Jag åkte upp tidigt på förmiddagen för att spika väggpanel.

Jag tänkte att jag skulle göra klart gaveln mot sjön så inte bygget skulle bli som en vindtunnel. Det var bara 5 grader och blåsigt när jag kom dit och 9 grader när jag åkte hem, så det var en kall dag!

Det gick bra och nu har jag gjort färdigt det trixiga runt fönster och dörr, så nu är det bara att köra på med långsidan.

Jag sågade ur för en ventil upptill på gaveln. Det blir lika på andra gaveln också, plus två ventiler nertill.

 


 

Septemberjakt på öring

2019-09-12

Semesterdag, öringjakt! Yes, nu börjar den härliga öringhösten!

Jag vaknade till en mulen och regntung morgon, det hade regnat en hel del i natt. Men det ska bli en solig dag, enligt väderleksrapporterna.

Jag packade caddyn och drog iväg i åttatiden uppåt finnskogarnas böljande berg.

Siktet var inställt på en liten vacker öringtjärn mitt i den djupa finnskogen.

Jag parkerade caddyn och kikade på termometern, den visade bara åtta grader.

Jag traskade in i den mörka granskogen, när jag kom fram till den lilla ån följde jag denna norrut och efter mycket trasslande i snårig skog kom jag äntligen fram till den vackra vildmarkstjärnen.

Det blåste en del så jag satt mig ner och funderade ut en strategi. Jag var tvungen att gå runt tjärnen för att hitta en liten vik där det var lä.

Jag smög mig sakta fram till vattnet och kikade fram bakom en stor tall. Jag såg bara någon enstaka nattslända, men ingen rörelse från någon fisk.

Jag knöt på en nattis och provade lite här och där men utan resultat.

Vid elvatiden började det blåsa mera så jag tog en paus och kokade kaffe och käkade en macka.

 

Ny strategi! Jag knöt på en stor förtyngd Montana Special med guldskalle och smög ut på en sten.

Jag la ut nymfen alldeles vid en djupkant där det är några större stenar och vid tredje kastet nöp det i.

Jag drillade en fin öring en stund men alldeles innan jag skulle håva den så klev den av och tackade för sig! Skit också, men jag fick i alla fall en fin fajt ett tag!

 

Jag fiskade vidare i någon timme men kände inget mera. Nu var det dax för lunch! Pytt i panna, rödbetor och hårt bröd, jäkligt gott i skogen.

Efter maten kokade jag en kanna kaffe, det var skönt att få i sig något varmt!

 

Ett par korpar kom flygandes och gjorde mig sällskap. De klonkade som bara korpar kan, jag svarade och de svarade mig. Men sedan tyckte dom nog att jag var för dryg så de flaxade iväg över trädtopparna och försvann.

 

 

Framåt kvällen mojnade vinden en smula och den lätta bris som fortfarande svepte över tjärnen hade bytt håll.

Nu var det ganska lugnt inne i en annan fin liten vik, så jag tog mitt pick och pack och vandrade iväg runt tjärnen.

Jag satt mig ner och spanade över vattenytan i den lilla viken, men ingen rörelse så långt ögat nådde.

Jag tog tempen på vattnet och det var 13 grader, det är lite för varmt för att öringen ska trivas och vara på hugget. Runt sju grader är en bra trivseltemperatur för öringen!

Men jag gjorde i ordning flugspöet och smög ut på en flat sten i skydd av en buske. Såg till att jag hade ett fritt bakkast och la ut Montanan som landade med ett plopp vid ett par stenar!

Ett par drag i linan och det blev stumt! Jag lyfte spötoppen och montanan krokade fast. Nu exploderade vattenytan och en kaskad av vatten stänkte långväga! Öringen for iväg som en tok och jag höll emot! Vilken fajt det blev, jäkligt roligt!

Efter en stund var öringen mogen för håven. Jag la öringen bredvid mig och kokade på ett par koppar skogskaffe. Satt mig ner och bara njöt av tillvaron och vad som var kvar av den vackra semesterdagskvällen!


 

Två nya knivar

2019-09-11

Igår och idag har jag arbetat med två nya knivar när jag kommit hem från jobbet.

En av knivarna kommer att bli helt svart, skaftet betsat svart, svart Lauri 80 cm droppointblad och svartfärgad slida. Det enda som bryter av är två vita hornbitar.

I det svarta skaftet ska jag fälla in en mosaikpin custom av mässing föreställande en björntass!

Den andra kniven blir nog en överraskning, måste fundera ett tag till!

 

I morgon har jag en semesterdag. Jag ska jaga öring hela dagen! Det ska bli kanonskönt med en dag i skogen!


 

Ett regnigt D.A.K

2019-09-07

Det var regnigt på Dalarnes Automobil Klubbs veteranmarknad på Lugnet i Falun idag!

 

Jag åkte som vanligt dit vid halv sju på morgonen, men redan då regnade det mycket.

Det är tråkigt med regnet för säljarna täcker över prylarna så man varken ser eller hittar något!

 

Jag var ute efter lumptrissor för polering till min knivverkstad, men säljaren som brukar vara där hittade jag inte i år, och inte heller "fiskekrängarn" från Sandviken, det var lite trist!

 

Det var blött och kallt, bara 12 grader! Men det var en hel del finbilar där som hade trotsat vädret!

 

Grycksbokillen med sin "Gasser", Cheva-51 Delivery med kompressor, mullrade brutalt in på området med släpvagn, det var jäkligt fräckt!

 

Jag träffade likasinnade och åt varmkorv men några grejor hittade jag inte.

Jag åkte sedan hem till Albin och hjälpte honom att montera upp ett par hyllor!


 

ConnecteD släpper ny EP

2019-09-06

Idag släpper min son Albin, alias ConnecteD, två låtar på skivbolaget Altered Reality Records i Holland!

The Seventh Revelation EP

1. Anunnaki

2. 11.600

"Swedish producer ConnecteD makes a welcome return to Altered Reality Records! Taking inspiration from ancient Mesopotamian civilizations, The Seventh Revelation EP features 2 heavy tracks full of dark, experimental soundscapes and sonic intrigue. Subtle melodies mingle with textural synth stabs and oppressive rhythms for a result that covers a lot of ground between hard dance and techno-and everything in between! Like it, share it, and let`s rave like we used to!"


 

Hornkniven

2019-09-04

Idag blev hornkniven klar!

 

Jag impregnerade lädret sent igår kväll så idag hade det torkat så man kunde ta i det.

 

Upptill på läderholken sydde jag fast en liten rödfärgad fläta som jag gjorde igår, sedan nitade jag fast upphängaren med en D-ring.

 

 

 

Hornlidan med masurbjörksinslag har jag gjort för många år sedan, så nu tyckte jag att det var dax att göra en kniv åt den och göra den klar!

 

 

På knivskaftet har jag filat ett par ränder där lädernappa bitarna sitter och baktill på kniven gjorde jag en heltäckande silverplatta med en liten konvex silverbricka som jag nitade fast tången på.

 

 

 

Det blev en mycket trevlig kniv, tyngden gör att den hänger väldigt bra i bältet!

 


 

Läderholken

2019-09-03

Jag har varit sjuk hela helgen med feber och en hemsk förkylning. Idag hade jag lite ork, då passade jag på att sy läderholken på hornslidan.

Jag pautade mönster och mot kvällen färgade jag lädret mörkbrunt och med röda inslag.

 


 

Takläggning

2019-08-27

Vedbod/förrådsbygget går sakta framåt!

Jag har passat på att lägga på taket nu när det har varit så fina dagar.

Min far och jag åkte upp tidigt på morgonen för någon dag sedan och spikade på oljemasoniten och läkten.

 

 

Sedan var vi dit en dag efter och skruvade på takplåten. Det gick riktigt bra!

 

 

Jag och Annika åkte upp till stugan ett par dagar senare sen jag slutat jobbet vid tre.

Det var nog sommarens sista varma och vindstilla kväll.

 

 

Jag skruvade dit de sista takplåtsskruvarna och började med gavelväggen mot sjön.

Jag kör bara upp fem-sex brädor åt gången, för ligger det några kvar så torkar och vrider de sig i solen. Så det är bäst att spika upp dom direkt!

 

 

 

Nu är det bara att fortsätta att spika vägg. Taknocksplåten har jag beställt av grannen som är plåtslagare, så den sätter jag upp senare!

 

 

Grannen hjälpte mig även att nibbla av plåten i rätt längd hemma innan jag tog upp plåten till stugan.

 

 


 

Monstret

2019-08-27

När jag var vid stugan och jobbade idag fick jag se en märklig varelse, ett nattfly som låg död inne vid fönstret.

Jag kikade närmare på flyet och det såg ju ut som ett riktigt monster! Det är tur att de är små ;-)

Jag kollade upp det och det är ett Pyramidbuskfly (Amphipyra pyramedia). Flyet är mest aktivt i slutet av augusti.

 


 

Projekt spegeldörr

2019-08-18

Annika håller på med ett härligt projekt! Sonen Albin flyttade hemifrån 1 juli och Annika håller på att göra om hans rum till sy och målaratelje.

Här skrapar hon en gammal spegeldörr som det sedan ska fästas gamla grånade plankor med läderremmar på som hyllplan.

 


 

Volvoträff

2019-08-18

Idag var det Volvoträff vid Svärdsjö Veteranbilsklubb.

Jag åkte dit i tolvtiden och då hade det redan fyllts på med bilar så att parkeringen nästan var full!

 

 

Jag fastnade speciellt för två mycket fina gröna Amazoner, det var ett par renoverade 123 GT.

 

De var mycket bra renoverade! Jag fick flashbacks när jag såg dom, jag har ju själv haft en grön trimmad Amazon, en 62:a!

 

 

 

 

Det var några Duett lastbilar också som var fina och sedan var det denna omgjorda med stepside flak, breddade fälgar, vita däcksidor och en mycket läcker färg!

 

 

Den gjorde reklam för ett ölbryggeri och på flaket hade den ett gäng öllådor!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var en PV från 1950 som var helt original, den har rullat på Gotland från början och har sedan en tid legat nedskruvad i molekyler och bortglömd, och sedan hittad och ihopplockad och fått nytt liv!

 

 

 

 

 

 

 

 

Många otroligt fina Duetter var på plats så som denna otroligt fint renoverade Duett.

 


 

Knivtillverkning

2019-08-17

Ja, då har man börjat jobba igen, semestern slut, men jag har dagar kvar som jag har tänkt att utnyttja i höst för öringjakt!

När jag inte har varit i stugan och byggt, har jag arbetat med en ny kniv.

Kniven är precis impregnerad och hornslidan har fått sin gravyr, så nu är det bara att vänta på att det ska torka och sedan sy läderholken till slidan.

 

Emil och hans metalband har gjort succè i Europa, det har gått jättebra för dom! De gör sista spelningen idag på en stor festival i Bristol!

 

 


 

Letters From The Colony på Europaturne

2019-08-05

I kväll åker min son Emil och hans tunga metalband, Letters From The Colony, ut i Europa på en häftig turne!

De ska bland annat spela på en mycket stor festival, Brutal Assault i Tjeckien, och den megastora rockfestivalen, Vagos Metal Fest, i Portugal!

De ska även spela på tysklands stora festival, Summer Breeze! De avslutar sin europaturne i Bristol i England på jättefestivalen, Arctangent!

När de sedan har varit hemma en vecka drar dom iväg till Stockholm för att spela på, High 5ive Summer Fest!

 

 


 

Vedbod/förrådsbygget tar form

2019-08-05

Min far och jag åkte upp till stugan tidigt i morse för att sätta dit takstolarna som jag hade gjort hemma.

 

Jag hade redan förberett med att skruva dit stödvinklar, så det var bara att lyfta upp takstolarna och skruva fast dom.

 

Det tog bara ett par timmar att sätta dit takstolarna, så vid tio på förmiddagen var vi klara!

 

Vi satte oss på soldäcket på gaveln och fikade, solen ämnade visa sig och vi njöt av gott och starkt kaffe!

 

Nästa steg är att sätta dit oljemasonitskivor, takläkt och takplåt, sedan blir det taklagsfest!

 

 


 

Classic Car cruising Rättvik 2019

2019-08-01

Jag drog iväg i niotiden på morgonen upp till Rättvik för att kika på den stora cruisingen.

 

Det var vackert väder, soligt och varmt! Jag fick samma parkeringsplats som jag haft i fem-sex år nu, alldeles vid ån.

Det är en perfekt plats, bara att slå upp bakdörrarna på caddyn och slå sig ner med stol och bord och bara njuta av alla snygga bilar!

 

Jag började med att ta en tur ner till city, och den första jag träffade på var herr Lindkvist från Nås.

Han har en förbaskat snygg 32:a cab! Boxad ram och det sitter en 392:a från en Imperial i den, så den rör på sig kan man säga!

Det ser lite kaxigt ut med de stora topplocks kåporna från Imperialen!

Huvfästena var mycket snygga, läderremmar med mässingspännen och en ny läcker läderinredning!

 

Vi snackade ett bra tag, tiden bara rann iväg. Jag kikade och fotade en stund sedan gick jag tillbaka till bilen och käkade lunch.

Nu började det rulla in bilar i massor till Rättvik, det var långa köer.

 

 

Eftersom jag brinner för 30-talarna så blev det nästan bara foton på dessa urläckra hot rods.

 

 

 

Jag såg Jimmys fina rod parkerad och då måste man ju dit och dra ett gäng bilder på den i det fina solljuset!

Det finns nog inte någon vackrare rod i Sverige! Allt är så smakfullt byggt och allt det som jag tycker ska vara på en hot rod finns där!

Han har nyss varit över till Estland med rodden på en hot rod utställning.

Man kan bara stå och njuta hur länge som helst!

 

 

 

 

Nu var det dax för kaffe och kubb, det är så jäkla gott!

 

 

Jag tror att det var mer folk än förra året, det satt folk överallt och det gick knappt att gå någonstans!

Det var en enastående kväll, en vacker solnedgång, bilar i en strid ström som aldrig ville ta slut!

 

Nu var det gott med några svalkande öl, medan man satt och insöp den härliga atmosfären!

 

 

 

 

 

 

Bakom där jag satt rullade en snygg tudor in. Jag gick och snackade med ägaren som var ifrån Örebro.

Han hade haft den i två månader bara och trivdes mycket bra med den.

Den är svensk byggd och har gått i Örebro förrut också.

Med den läckra blå lacken och den svartlila skärmarna var denna rod en av kvällens snyggaste!

 

 

 

 

 

Frammåt nattkröken satt jag vid vägkanten vid ån och då kom det en mycket läcker norsk tudor med kompressor rullande.

De stannade till ett tag och snackade, det visade sig att den hade vunnit publikens tredje pris på cruisingen!

Den var ett mycket snyggt bygge!

 

När man sedan skulle hemåt så gick det knappt att ta sig ut ur Rättvik, bilköerna stog helt stilla. Så det var bara att sätta sig och fortsätta att njuta av dessa mullrande skönheter!

 

 


 

Sockenlappbostället

2019-07-31

Jag var på en visning av sockenlappbostället i Sveden idag. Det var Svärdsjö hembygdsförening som var arrangör.

Arkeologen Joakim Wehlin och antikvarie Maria Björkrot höll i själva visningen och föreläsningen.

Omkring 1750-talet bestämdes det att det skulle finnas en lappfamilj kvar i varje socken norr om Falun, därav namnet sockenlapp.

Lapparna, som var skogslappar, gjorde sysslor som inte bönderna ville göra så som: slakta hästar och hundar, och sedan var de mycket duktiga hantverkare. De gjorde tenntråds arbeten, (sletjipösar) en sorts påsar/väskor som kullorna hade hängande i livbältet med lin och salt i för att locka och ge korna.

De var också duktiga korgmakare. Lapparna flätade vackra mönstrade korgar med granrot. De lades i blöt för att de skulle svälla, och kunde då användas till att hämta vatten i och förvara mjölk i.

Omkring 1850 flyttade Lars Larsson Hägg med frun Ulrika Johnsdotter in i den lilla timmrade stugan i lapptäppa, en liten bit från lappsveden. Det var Ulrika som var lapp.

Bönderna hade gått ihop och tilldelat en liten tomt åt sockenlappen, det var en liten stuga ca. 4x5 meter och en liten åkerplätt som de kunde odla på. Bönderna timmrade upp stugan åt lappen. Stugan finns idag kvar i Boränget!

Vi vandrade dit till lapptäppan och kunde då se var tomtgränsen var och grundstenarna för huset, och även spisröset.

Vi blev överraskande över 80 personer som kom och ville se och lyssna på föredraget!

Lappen Lars lämnade 1870 in några bruksföremål till ett arkiv i Falun, det som sedan blev dalarnas museum. Det var tennstrådsdragare i horn och andra silvertrådsföremål, även korgar som Maria hade med för att visa.

Det har funnits lappar i Sveden sedan 1660-talet men det sägs enlig sägen att det har funnits lappar så tidigt som 1500-talet. Då var bosättningarna troligen uppe på Hjälpberget vid Hjälptjärn.

Lapparna slog sig ofta ner på bergstopparna, för där fanns det bete i form av lav till renarna.

Ohtsedidh är ett fantastiskt projekt, dels för att synliggöra och säkerställa dessa gamla bosättningar, och sprida kunskap om ett samiskt kulturarv utanför dagens renskötselområde.

Joakim vill gärna ha in mera tips om eventuella bosättningar på bergstopparna för att kunna informera länstyrelsen om detta så de inte förstörs av vindkraftsutbyggnaden!

www.ohtsedidh.se


 

Målning av nyckelpigor

2019-07-31

Medan jag tillverkade takstolar så målade Annika stenspöken och nyckelpigor i sten och hon bättrade på en stor nyckelpiga till min mor.

 


 

Takstolar

2019-07-31

Idag gjorde jag fyra takstolar till bygget vid stugan.

 

Jag gjorde en här om dagen som vi tog till stugan och provade. Den passade perfekt så då var det bara hem och göra de andra fyra.

 

Det var bra att göra dom hemma på det plana släpet istället för att stå och krångla vid stugan.

 

Jag passade också på att kitta om några fönster på stugan!

 


 

Grillkväll

2019-07-27

Albin, Nathalie, Emil och Fia kom hem till oss idag, för att grilla och ha det mysigt i sommarvärmen.

Grabbarna grabbers grillade och drack några öl, sedan bjöd vi damerna på läckerheterna.

Senare på kvällen blev det kubbspel, med musik och jubel.

Kvällen avslutades med roliga brädspel inomhus!

Det var roligt att träffas nu innan Emil ska iväg på den stora Europaturneén med sitt rockband!

En mycket trevlig afton!

 


 

Draken vid stugan

2019-07-25

Annika, jag och Molly åkte till stugan idag för att ha en skön dag vid vattnet , det var ju över 30 grader varmt!

 

Jag snickrade inget idag, vi bara lapade sol, åt gott och var i vattnet.

 

Jag fick se en liten drake vid en sten framför förrådet. Det var en ödla som hade en liten håla som den verkade trivas i.

Jag hämtade kameran och satte mig och väntade om den skulle kika fram.

Jodå, den kikade försiktigt fram, den var skygg! Bara jag rörde mig det minsta så försvann den blixtsnabbt in i hålet.

Jag lyckades få några bilder på den lilla gynnaren i alla fall.

 

Medan jag satt där på huk så kom det en till ödla på andra sidan om mig, men den hann jag inte på med kameran.

 

Vilka vackra och häftiga djur det är, de ser ut som en liten drake från sagans värld!

 


 

Falucruising

2019-07-24

Efter att min far och jag hade varit till stugan vid Jåbbångalle och tagit de mått jag behöver för att göra takstolarna hemma, så åkte jag till Falun på den årliga cruisingen.

 

 

Jag kom dit vid femtiden och det första jag gjorde var att gå och köpa en stor kolgrill i form av en tunna. Det ska bli grillfest hemma på lördag!

När jag hade lämnat den i bilen gick jag till stora torget, det var redan full med bilar på hela torget.

 

Det var runt 30 grader varmt denna cruising kväll!

 

Jag träffade en kille som har den absolut snyggaste cupèn från slutet av 30-talet i Sverige. Jag har träffat honom några gånger förrut och jag kan inte sluta dregla när jag ser denna urtjusiga cupè!

 

Efter en stund så kom kompisen Olle från Hedemora glidande med sin otroligt vackra Mercedes 280 SE cabriolet från 1968!

Den är importerad från USA för tio år sedan av Olles kompis. Olle har en cupè av samma märke också, och en Cadillac cabriolet från 1958!

 

 

Men denna varma kväll cruisade vi omkring i Falun med cabben och njöt i fulla drag av alla vackra bilar som visade upp sig.

 

 

Vi lyckades få en parkering till sist så vi kunde gå och käka. Vi gick omkring ett tag och snackade med likasinnade bilnördar, men sedan bar det av med cabben igen!

 

Kvällen var bara ung än!


 

Hantverkskväll i Finnbacka

2019-07-23

Idag åkte jag upp till Finnbacka på eftermiddagen, det var den årliga hantverkskvällen som stundade.

Det var vackert väder och mycket varmt när jag traskade uppför backen till bystugan. Det hade redan kommit mycket folk.

 

Jag började med att titta till smedjan där det var en smed från Enviken, han stog och smidde långa upphängnings krokar.

Han berättade att han var på gång att starta upp den gamla spiksmedjan i Dådran, det var ju riktigt skoj!

Vi pratade en hel del om smide, knivblad och yxor!

 

 

Därefter kikade jag in i bystugan där det var allt från brödbak, tovning till stickning.

Där var också Maths Östberg och representerade föreningen Finnskogsriket.

Han sålde böcker och andra skrifter som handlade om finnskogen och dess folk!

Jag köpte en mycket trevlig bok, "Möte med finnskogar", skogsfinska besöksmål i mellersta Skandinavien.

Efter att ha snackat med Maths gick jag ut och kikade på andra utställare, det var keramik, luffararbeten och träslöjd.

Kôlbulla var givet en sådan kväll ;-)


 

Knivslida nr:3

2019-07-21

Igår gjorde jag klar den tredje knivslidan, till den lilla kniven med 80 cm droppoint bladet.

 

Först tillverkade jag en innerslida i trä som jag doppade i linolja.

 

Jag skar ut en upphängare som jag nitade fast runt en D-ring som fästes i knivslidan, det blir en mycket hållbar hängsla!

 

 

 

 

 

 

Jag pautade ett enkelt mönster i läderslidan och färgade den med mörkt rödbrun narvsvärta, men jag la en grund med mörkbrun först.

 

Det blev en underbar lyster och ett fint djup i färgen när jag impregnerade den.

 

 

Nästa projekt är att sy knivslidan till den stora huggaren.

 


 

Semester i paradiset

2019-07-20

Annika, jag och Molly har bott i stugan några dagar.

Vi hade varmt och vackert väder ända tills i går eftermiddag då det började regna och åska.

Jag snickrade på vedboden och gjorde klar reglingen, medan Annika låg i hängmattan och läste. Nästa steg är att göra fem takstolar.

Min far och mor kom och var med oss en eftermiddag. Jag och farsan satte upp en tillfällig takstol för att kunna mäta lutningen på taket.

Efter allt snickrande hoppade jag i sjön, men det var kallt, det är ju en källsjö!

 

 

 

Vi fick uppleva en fantastisk färgsprakande solnedgång vid Gräsberget, vi stog länge och beundrade denna magiska solnedgång!

Morgonen efter vaknade vi vid sextiden till en mycket vacker morgon, solen tittade fram mellan trädtopparna och det låg en skir dimma på den spegelblanka vattenytan. Ett par tranor trumpetade på myren. Det var bara åtta grader!

När vi stog och insöp denna härliga morgon fick vi syn på något som kom simmande ett tjugotal meter ut framför oss, det var en stor bäver!

Vi stog alldeles stilla men bävern blev nog misstänksam för den vände och simmade nära stranden efter sjön ända tills vi inte såg den något mer i dimman.

Jag har sett bävern i en å i närheten förrut. Jag hoppas att det var ett tillfälligt besök vid sjön!

 

 


 

Vacker solnedgång och ståtlig råbock

2019-07-16

Jag var tvungen och fota solens strålar som strilade mellan grindens spjälor och ut över det gröna gräset. Det var en mycket vacker solnedgång den här kvällen.

 

Vi satt på altanen och drack gott och bara njöt av semestern och den fantastiska solnedgången!

 

 

 

 

 

 

 

Senare på kvällen fick jag se genom fönstret att den ståtliga råbock som vi ofta har besök av i trädgården, spatserade utanför staketet på baksidan.

Jag skyndade mig efter kameran och såg sedan att bocken var på väg runt huset.

Jag smög ut på farstukvisten på framsidan och väntade på honom. Mycket riktigt, han kom spatserande runt knuten med högt hållet huvud!

Kameran var i högsta hugg och jag fick några fina bilder på bocken då han stannade upp och lyssnade på kamerans fokuspipande.

Lite fundersam var han och efter en stunds poserande hoppade han mycket graciöst över staketet till grannen och försvann.


 

Vedboden

2019-07-14

Annika och jag åkte till stugan idag för att fortsätta med vedbodbygget.

Halva reglingen av bygget blev klart idag. Nu måste jag införskaffa flera reglar.

När jag höll på att jobba som mest fick vi besök av svärfar Tord, och som tur var fick jag ett godkännande av bygget, det blev tummen upp;-)

Vi fikade och käkade gott, svalkade oss i sjön och hade det allmänt trivsamt!

Framåt sena eftermiddagen började det regna och åska, då plockade vi ihop och for hemåt!

 


 

Smygfiske i finnskogen

2019-07-08

Jag stannade bilen och kikade ut över finnskogen med sina blånande berg och den dal jag skulle ta mig igenom innan jag kunde nå den förtrollande öringtjärnen uppe på höjderna.

Det har varit väldigt kallt i någon vecka och nu när det blivit lite varmare så har det kläckt en del sländor igen.

Vid sjön vid min stuga så dök måsarna efter sländor när jag var upp här om dagen.

Så nu tänkte jag chansa på att någon fin öring går i ytan och plockar nystigna vulgator vid den ödsliga öringtjärnen.

Jag vandrade med vadare, rygga och kameran i högsta hugg ifall något av finnskogens rovdjur skulle visa sig. Det var mulet men ganska varmt, ibland kikade solen fram men enbart korta stunder. Det måste vara ett rekordår för knotten, det var en hel hord runt mig men jag hade som tur var knottnätet med mig.

Det hade lugnat av en hel del nu mot kvällen och när jag skymtade tjärnen mellan träden så låg viken som en spegel.

Jag satte mig och pustade ut efter vandringen, drack vatten och spanade ut över viken. Storlommen låg inne i viken och kikade grymt på mig, nu fick han inte ha viken för sig själv ikväll.

Det var några sländor som poppade upp inne i viken, men de var inte många.

Nu hörde jag ett bekant ljud, ett ljud som får en flugfiskare att rysa av välbehag. Det var en vakandes örings käft som slog igen över en slända på vattenytan! Öringen gick lugnt och plockade slända efter slända ganska nära stranden på andra sidan viken.

Försiktigt vandrade jag runt viken till andra sidan, hela tiden hade jag ögonen på den vakande öringen.

Jag la ifrån mig ryggan och smög försiktigt ut i vattnet i skydd av en sten, jag behövde bara några steg för att få en skaplig vinkel för att få ut min slända. Det var ganska fritt bakåt, bara jag höll linan högt. En liten buske nertill men sedan var det fritt mellan två tallstammar.

Nu hade öringen flyttat sig en bit bort så nu var det bara att vänta. Jag hukade mig ner vid stenen och bara väntade på att öringen skulle vända och komma närmare mig.

Nu kläckte det flera nära mig och öringen visade sig inom kastavstånd, så nu eller aldrig. Min slända landade perfekt bland tre till sländor.

Öringen gick upp och plockade sländan bredvid min, nu var adrenalinen på topp! Hade det stått en björn bakom mig hade jag varken hört eller sett den, jag var så väldigt fokuserad på min slända.

Slurp, sa det och min slända försvann i ett stort öringgap! Jag lyfte spöet och gjorde ett mothugg. Öringen blev helt vild, den blanka vattenspegeln bröts itu av en stor stjärtfena som i en kaskad av vatten slog hårt i ytan.

Sedan for öringen iväg som en raket mot en utfallen torrfura, men jag höll emot så mycket jag vågade och styrde öringen förbi trädgrenarna och slutligen mot min håv.

Lika gul och vacker som den andra fina, stora öringen som jag lurade på nästan samma ställe för någon vecka sedan. Det här var värt mödan att ta sig hit. Det var som jag tänkte, det var några sländor som fortfarande kläckte, och åtmindstone en öring som jagade dessa. Och det räckte för mig, nu var jag nöjd och smög mig därifrån!


 

Bingsjö spelmansstämma 50 år

2019-07-03

Äntligen Bingsjö spelmansstämma, årets höjdpunkt!

Stämman fyller 50 i år och det var ett digert program som dukades upp!

Kända storspelmän avlöste varandra en efter en på stora scenen, och det hela varvades med undomsgrupper från Etno lägret!

Det var en ganska kall eftermiddag och kväll i Bingsjö i år, bara 13 grader! Det märktes framåt kvällen, tunet avfolkades ganska fort.

 

Vi, Svärdsjö spelmanslag med vänner började med den sedvanliga stora sillunchen klockan halv ett vid vår spelledare Åkes stora prästgård!

I år slog vi nog rekord, vi var runt 70 glada, sjungande och spelande vänner vid långbordet!

Sillburk efter sillburk öppnades och snaps efter snaps intogs och snapsvisorna avlöstes i snabb takt!

Instrument kom fram och visor i alla former sjöngs. Det hejdundrande kalaset höll på ett par timmar, det var skitkul!

Därefter traskade som brukligt jag och Karin iväg till Bjursträsket för att träffa de glada gänget från Bjursås, det blev ett glatt återseende!

 

Sedan bytte jag om till masdräkt, man måste ju vara extra snygg då det är 50 års jubileum!

Klockan 19.30 var det vår tur att äntra den stora scenen vid dansbanan.

Det var nog också rekord på antalet spelmän på scengolvet, det blev tvärfullt, det var så golvet gungade oroväckande!

Det blev en riktig dunderspelning, vilket ös det var! Staffan från "Östen med resten" på ståbas höll en stadig takt, dansbanan blev fylld till brädden och vi spelade så taglet på ståkarna och strängarna på gitarrerna flög all världens väg!

Efter dansspelningen gick jag tillbaka till åkes gård där jag hade min caddy parkerad, och bytte om till vanliga kläder.

Sedan gick jag runt och lyssnade och insöp all bra musik som spelades överallt, stannade ibland och spelade med!

Senare på natten hamnade jag, Åke, Skåne Janne och några till glada på ljugarbänken på Åkes farstukvist där vi insöp goda drycker och hade förbaskat roligt!

Jag gick och la mig i caddyn vid tvåtiden på natten, det var kallt som bara den, ca. 2 grader bara! Jag hade en fjällsäck för flera minusgrader och en fleecefilt så jag klarade mig fint!

 

Dagen efter åkte jag upp till Finnbacka. Där satte jag mig och njöt av lugnet, utsikten och en god kopp kaffe.


 

Arbetet med vedboden fortskrider

2019-06-30

Nu har jag sex veckors semester, helt underbart!

Jag började med att åka upp till stugan och skruva dit alla golvbjälkarna på vedbodbygget!

Jag gjorde en extra förstärkning med en stor betongplatta och stöd i form av två grova bitar av bjälkar under två golvbjälkar där huggkubben ska stå, det blev stumt och bra!

Sedan oljade jag in hela bjälklaget, lite överkurs kanske, men nu håller det i evighet!

 

Måndag och tisdag gick åt att flytta åt Albin som har fått en lägenhet i Falun. Vi jobbade skjortan av oss men det blev jäkligt snyggt och bra!

 


 

Kolossal vulgatakläckning resulterade i två grymma storöringar

2019-06-19

Idag prickade jag helt rätt! Jag har aldrig varit med om en sådan kolossal vulgatakläckning!

 

Jag låg och tänkte igår kväll efter att jag sett väderleksrapporten, att det kommer att bli perfekt vid "min" tjärn med en svag sydvästlig vind som kommer att avta under kvällen och det skulle vara 23-25 grader varmt.

Jag har ju varit sjuk ett par veckor och hört kompisar som varit ute och rekat vid tjärnarna, och fått några öringar, så nu eller aldrig tänkte jag, för i helgen har jag inte tid.

 

Jag packade alla grejor på morgonen, och var hem på rasten och fixade det sista.

Jag gick på nålar hela dagen, slutade vid tre och drog direkt uppåt gränslandet.

Parkerade som vanligt vid den stora stenen och sedan började den dryga vandringen i den tryckande hettan. Jag hade vadarna på mig, ryggan och fiskegrejorna. Det var mygg och knott som bara den!

När jag kommer fram till tjärnen drar det en lätt sydvästlig bris över vattnet, och jag hör genast ett fint vak! En perfekt vind som gör att sländorna stannar kvar i den grunda viken!

Jag smyger runt tjärnen till den lilla steniga udden och gör läger. Spanar och spanar efter sländor, visst flyger det någon enstaka förbi, men det är inte så många för att öringen ska tokvaka.

 

Efter en timme mojnar vinden och det blir spegelblankt på tjärnen. Det är varmt, väldigt varmt!

Ganska på en gång börjar det poppa upp sländor lite här och var och efter en stund kläcker det som tusan! Jag har som sagt aldrig sett en så massiv kläckning förrut. Jag träffade helt rätt idag!

Nu började det vaka överallt! Det stog inte på förrän jag hade stora öringar runt om mig som slurpade i sig av det dukade smörgåsbordet!

Jag kunde räkna till minst sex grymt stora öringar som glufsade i sig slända efter slända, några nära mig och några utom kastavstånd! Det är fantastiskt att stå och se på när de stora öringarna går upp i head and tail vak och bara vinkar med den stora stjärtfenan! En del öringar tar sländorna med frenesi så vattnet stänker vida omkring! Vilket skådespel!

 

Nej, nu kan jag inte hålla mig längre. Jag knyter på min vulgataimitation, den som aldrig sviker mig, och vadade ut till en sten där jag tog den "gamle" på 3,6 kg, ungefär vid samma tidpunkt 2017.

 

Nu var det ett vakkalas av guds nåde, öringarna tokvakade bara fem, sex meter ifrån mig!

Nu kändes det som att jag var i fly fishing heaven, jag kunde välja och vraka vilka öringar jag skulle kasta på, inte ofta det händer!

 

Jag la ut min vulgataimitation vid ett helt gäng andra sländor som hade hopat sig, de surrade runt lite på ytan och gjorde fina avtryck i vattenytan.

Slurp sa det på en gång ganska nära min slända, strax efteråt försvann min slända i en kaskad av vatten.

Jag höjde spöet och krokade öringen! Vad som nu hände var helt galet, öringen rusade som en raket så det bara skrek i rullen rakt in mot det grunda och steniga!

Nu gällde det att hålla tungan rätt i mun, och hålla emot så mycket jag vågade! Efter mycket bökande och farande runt vassa stenar började öringen tröttna.

När öringen kom närma mig så jag kunde se den så var det helt magiskt, öringen lyste som guld i vattnet! Vilken jävla grym öring, utbrast jag så det ekade i skogen!

Jag sköt ut håven och styrde in öringen i håvgarnet och lyfte upp en guldskimrande storöring!

Yes! Vilken jäkla öring! Svetten lackade och jag hade en hord av mygg och knott omkring mig, men det gjorde inget, jag hade bara ögonen på den otroligt vackra öringen!

Öringen var tjock och trind och riktigt bred över ryggen, vågen stannade på 2,5 kg! Nu var jag tvungen och pusta ut och försöka få i mig lite vätska!

 

Det fortsatte tokvaka och jag preparerade min slända igen och smög ut till stenen. Nu hade jag en till storöring nära mig, la ut sländan och efter en stund sa det pang igen. Tunga vältringar i några sekunder sedan ett luftsprång och flugan går lös! Fasen också! Den där öringen var stor!

 

Kläckningen höll i sig i 45-50 minuter och jag lyckades lura en tredje storöring under den tiden.

Den öringen kunde jag bara sitta och vänta på, han kom vakande i en fin linje rakt emot mig. Han plockade slända efter slända och jag la ut min slända i vakbanan.

Öringen tog min slända i ett lugnt head and tail vak. I motsatts till den första guldöringen så gick den här rakt ner mot botten och tjurade.

Jag höll den ganska hårt, så hårt jag tordes. Efter en stund började den dra sig utåt, mot djupet men han tröttnade och jag kunde håva den utan större besvär.

Det här var också en stor och fin öring, och den var lika vackert guldfärgad!

 

Det mulnade på och det började krusa på vattenytan och öringarna slutade att vaka. Jag stannade kvar och fiskade ett tag till men det var svårt att kasta i vinden, så jag packade ihop. Jag var nöjd, mer än nöjd!

Nu väntade den svettiga vandringen till bilen, bland all mygg, men vad gör det när man får uppleva ett sådant magiskt fiske på torrfluga!

 

Väl hemma så rensade jag dessa två magnifika öringar och saltade in dom, de ska rökas till midsommar!


 

Knivslida nr:2

2019-06-17

Idag blev den andra knivslidan till den mindre brukskniven klar.

 

Den blev som en lillebror till den andra större brukskniven, lika i form och färg men med ett hjorthuvud pautat i lädret.

 

Jag tycker att den mörkt rödbruna narvsvärtan är fantastiskt vacker, det blir ett sånt väldigt djup i färgen på slidan när man sedan impregnerar den.

 

 

Nu har jag två värdiga bruksknivar att ha med mig i vildmarken!

 

 

Nästa steg är att sy en slida till den lilla kniven med droppointbladet och sedan en slida till fjällhuggarn!

 

 

 

 


 

Jobbardag vid stugan

2019-06-16

Idag var det jobbardag vid stugan. Jag grävde sex hål för plintarna till vedboden, det var lättgrävt för det var bara sand och småsten.

 

Jag behövde bara sätta ner cementplintarna och stampa med dom ett par gånger sedan var det bara att se till att de stog i linje och sedan väga av dom.

 

Det var varmt och myggigt men jag tog det lugnt, tog pauser, fikade och åt gott.

 

 

 

 

 

Annika har drivit upp ett gäng blommor i växthuset och köpt några, så hon planterade alla blomlådor och krukor medan jag grävde.

 

Så nu är det vackert vid stugan, vi kommer att vara där en hel del nu i sommar. Jag får semester om en och en halv vecka, ska bli så sköööönt!

 

 


 

Renovering av en gammal fäboddörr

2019-06-15

Jag har fått tag på en mycket gammal fäboddörr som jag nu håller på att renovera.

 

Mittersta brädan har spruckit i sponten så den är lös, så jag fick försiktigt dra ur de gamla smidda spikarna och knacka isär brädorna.

 

Jag satte ihop dörren igen och slog i spikarna, några fick jag byta ut till nya smidda spikar.

 

 

 

Dörren var felhängd för det ändamål jag ska ha den till, nämligen som vedboddörr vid stugan.

 

Jag lossade på gångjärnen, låset och nyckelhålsskylten, vände på dörren och satt dom på motsatt sida.

 

 

 

Nu ska det göras en karm till dörren där de fina smidda gångjärnstapparna ska sitta.

 

 

Dörren kommer jag att svärta på utsidan. Den kommer att bli kanonfin på vedboden!


 

Stubbsågning och bryggiläggning

2019-06-14

Jag och svågern Mattias åkte upp till stugan idag för att såga bort den stora stubben som står där jag ska bygga vedboden.

 

Min far hade åkt dit i förväg för att elda i köksspisen så det skulle vara skönt tills vi kom.

 

Mattias hade sågen med det långa svärdet med för att nå igenom stubben. Vi fick hugga bort barken nedtill på stubben så inte det skulle vara någon sten eller annat som skulle kunna skämma kedjan.

 

Men allt gick bra och det gick väldigt fort att få bort stubben. Det luktade tjärved långväga! Nu kan jag äntligen börja gräva för plintarna.

 

 

 

Efter stubbsågningen satt vi bryggan på plats, sedan satt vi oss på altanen och fikade.

 

Solen kom fram och det blev varmt och vindstilla, så vi satt länge på altanen och njöt.

 


 

Robens Zigzag Slumber

2019-06-13

Idag fick jag hem mitt nya liggunderlag, Zigzag Slumber från Robens. Det är ett smidigt ligg/sittunderlag i hög kvalitativt EVA-plastskum med slutna celler, för lång livslängd och bättre komfort. Liten packstorlek tack vare smart halvkupolkonstruktion som kan vikas ihop.

Det är mycket bättre än den ihoprullade som tenderar att just rulla ihop sig när man ska lägga ut det! Jag köpte det som inte var så brett, det räcker gott och väl med 48 cm att ligga på!

Det är mycket lätt så det kommer att bli perfekt att ha med sig på ryggsäcken i vildmarken. Det är även en smidig sittkudde eller är bra när man står på knä för att fixa skogskaffet!

Yttermått, längd, bredd: 180 x 48 x 2 cm

Packmått: 48 x 15 x 9 cm

Tjocklek: 2 cm

Vikt: 320 g


 

Vulgatakläckning

2019-06-09

Jag stoppade i mig ett par alvedon och for upp till stugan för att kolla så inte det har blåst ner några grenar, det stormade hemskt igår!

Jag är fortfarande krasslig i någon typ av flunsa. Det var ingen fara vid stugan som tur var.

Jag fortsatte turen upp i gränslandet till "min" öringtjärn. Jag var tvungen och se om det har kommit igång någon vulgatakläckning. Parkerade och tog vattenflaskan och flugspöet med mig och traskade sakta iväg in i storskogen. Jag har ingen ork alls så jag vandrade sakta och vilade här och där. Det blåste mycket där uppe på höjderna. Jag såg inga sländor, och inga vak. Men det lugnade av alldeles innan det började regna och då började det kläcka en del inne i en liten grund vik. Det flög sländor förbi mig, runt udden och in i viken, men inga öringar syntes till.

Fiska var ingen idè, det blåste upp igen och all kläckning upphörde! Någon vecka till sedan ska jag ut och lura öringen, men först ska jag bli frisk!


 

Grankotte

2019-06-09

Vår stora gran trädgården har en massa otroligt vackra kottar som lyser rött/purpur i solen, det är mycket vackert!

När granen "blommar" blir honkottarna röda, det är hankottarna också, men de är mycket mindre och inte lika iögonfallande! Därefter blir honkottarna grönaktiga för att till slut, när fröna är mogna, bli brunaktiga.

Kottår inträffar ca. var femte år, men det har inte varit en sådant fint granskotts år sedan 1982!

Vi njuter av vår upplysta "julgran" varje dag nu när vi sitter på altanen och fikar!


 

Tistelfjäril

2019-06-08

Just nu har vi en invation av Tistelfjärilar i trädgården, de vill gärna hålla till i vår syren. Tistelfjärilen är en stark och snabb flygare, och antalet Tistelfjärilar varierar mycket mellan olika år, inte minst beroende på att fjärilarna behöver varma medvindar för att ta sig hit!

De år som Tistelfjärilen flyger till Sverige har det varit gynnsamma vinterregn i Nordafrika där de normalt förekommer. Vinterregnen har gynnat larvens värdväxter, främst tistlar. Arten övervintrar inte i Sverige.

De kommer i maj, juni och parar sig. Från ägg till färdig fjäril tar ca. två månader.

Det var roligt att se deras flygningar i trädgården, de ser ut som små snabba fåglar!


 

Renovering av en 1800-tals utdragssäng

2019-06-06

Annika passar på att vara i den svala verkstan och renovera en gammal utdragssäng från 1800-talet nu när det är 30 grader varmt ute!

Jag tillverkade en ny snirklig spjäla baktill för ett tag sedan och limmade ihop sängen och nu målas den gammaldags vit av Annika!

Jag håller på att repa mig sakta efter en rejäl flunsa, har varit i det svala snickeriet idag och gått igenom ett par stora lådor med gamla fiskegrejor som jag har fått.

Jag polerade och klarlackade några gamla norska skeddrag, de kommer att funka bra på röding.

 


 

Städning av vedbacken och björn

2019-05-31

Jag och min far åkte upp till stugan vid Jåbbongalle för att flytta all ved på vedbacken och snygga till inför den nya vedboden.

 

Jag började med att göra eld i köksspisen för att få lite govärme i köket.

 

Det blåste och var skitkallt! Jag hade ont i halsen på morgonen innan jag for upp och det blev bara värre under dagen.

 

 

Vi travade upp all ved på ett annat ställe och krattade vedbacken. Jag grävde runt den stora tallstubben så det är klart tills svågern Mattias kommer med motorsågen med det långa svärdet och tar bort den.

 

 

 

Jag blev bara sämre och sämre, nu hade jag hög feber också! Vi gick in i värmen och käkade lunch sedan var jag tvungen att åka hem.

Men det känns skönt att äntligen vara på gång med vedbodbygget!

 

 

 

 

 

 

På väg hem stannade jag i Svartnäs för att fota en ny björn som motorsågskonstnären Lucian Niga har gjort.

Björnen är stor och skräckinjagande och förbaskat bra gjord!

 

 

 

 

Jag insjuknade i en hemsk förkylning med hög feber så grävningen av plintarna får vänta, synd nog!


 

Min Vulgata imitation

2019-05-26

Efter att jag hade satt upp en hylla i sovrummet så band jag upp ett gäng av min Vulgata imitation inför den stundande säsongen.

Den kanske inte är så perfekt bunden men ack så jäkla bra! Jag binder inte den så den ska vara en fröjd för mitt öga, utan för att det ska vara en bra siluett för öringens öga!

Med den här varianten har jag tagit de flesta och största öringarna, den flyter bra, den står perfekt på ytan, och är lättkastad.

Jag brukar klippa hackelstråna rakt, lite under krokspetsen, då står den bra, och så brukar jag fetta in den lite grann på undersidan av kroppen, de nedåtstående hackelstråna, och på stjärtspröten.

Med dessa gjorda kan jag möta utmaningen av den vulgatavakande finnskogsöringen. Det är en härlig tid som nu stundar!


 

Trädgårdsarbete

2019-05-25

Jag och Annika har anlagt ett land i hörnet på trädgården där den stora granen stog förrut.

 

Jag lade en ram av byggtimmer och rallade dit en hel släpkärra matjord.

 

Sedan planterade vi en Rhododendron i mitten och två Pioner längst ut i hörnen, och två Löjtnantshjärtan och slutligen tre Hostor i framkant.

 

Rhododendronbusken kommer sedan att breda ut sig över hela landet både på bredden och på höjden, så det kommer att bli väldigt vackert med alla dessa fina lila blommor som täcker hela hörnet på tomten!

 

Nu ska jag hämta en släpkärra till med matjord och sedan fylla upp vid det nya staketet och så gräsfrö. Ett par nya träd ska också planteras.


 

Gubben Pettson & Pippi Långstrump

2019-05-23

Idag anordnade vi på förskolan en trivselkväll för barn och föräldrar på hembygdsgården i Svärdsjö.

Det hade regnat hela dagen så vi funderade faktiskt att ställa in det hela, men lagomt till att grillarna tändes klockan 17.00 tittade solen fram och det blev en varm och solig kväll.

Som brukligt underhöll jag och Gunilla, som Pippi och Pettson, med en musiksaga som vi med stor inlevelse sjöng med barnen och föräldrarna.

Barnen sjöng så det hördes över hela Svärdsjö socken! ;-)

Det blev en mycket lyckad sångafton med barnen!


 

Sparvhök, fälthare, öring och en magisk solnedgång

2019-05-20

Efter ishockeyn på tv slängde jag i fiskegrejorna i caddyn och for iväg uppåt bergen.

 

Det hade lugnat av och det var en tryckande värme. Kan vara bra öringväder!

När jag åkte vid några ängar kom det en sparvhök glidande framför bilen, jag kunde följa den en bit över åkern.

En liten bit därefter satt det en fälthare på en åker.

 

Jag parkerade och traskade iväg genom gammelskogen. Tjärnen ligger blank, inte en krusning!

Jag blev direkt anfallen av en hord av ilskna myggor som gjorde fisket surt.

 

 

Efter ett tag hörde jag ett vak, fort smög jag i kastposition. Vakringarna klingade sakta ut och jag försökte lägga min Special montana så långt ut jag kunde.

Jag drog några drag i linan och plötsligt stramade det till. Mothugg och öringen sitter!

Jag brottades med den vältrande öringen ute i den för övrigt blanka vattenytan ett bra tag. Jag lyckades styra undan den från några grenar och kunde föra under håven och lyfta upp en skaplig skogstjärns öring.

Special Montanan satt perfekt i mungipan. Det här var roligt, men nu var myggen än värre!

 

 

Jag fiskade en stund till men det skymde och mulnade på så jag slutade fiska, men jag fick vara med om en helt otroligt vacker solnedgång.

Nu var det kameran som gällde, jag tog många fina bilder den här magiska kvällen!

 

Jag stannade vid en bil vid vägkanten när jag åkte hemmåt, De satt och såg på en älg på hygget. Mannen berättade att i morse så var det en tjej som såg en björnhona med tre små ungar vid vägenkanten en liten bit hemöver.

På andra sidan Svärdsjö är det en björnhona med fyra fjolårsungar, så nu har vi minst 9 björnar runt Svärdsjö!


 

Finnskogens drömå

2019-05-19

Jag åkte upp i finnskogen och vandrade till min drömå idag. Den låg där så vacker i försommarens gröna skimmer.

 

Det är rätt tid att vandra längs ån nu, naturen håller på att väckas ur vinterdvalan.


 

Motorsågskonstnären

2019-05-18

När vi åkte hem från stugan efter vårstädningen stannade vi i Svartnäs och kikade på de nya björnar och den fina örnen som motorsågskonstnären hade tillverkat.

 

 

De är otroligt välgjorda, och de är tillverkade i naturlig storlek!

 

 

 

 

 

 

Det var roligt att se den lilla björnungen som låg och kikade ut ur en trädstam, riktigt bra!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Örnen var mycket bra gjord, varje fjäder fanns där!


 

Vårstädning

2019-05-18

Idag var det dax för vårstädning i sommarstugan. Det var en vacker dag, lite moln men varmt.

 

 

Vi hade som vanligt det bensindrivna elaggregatet med oss, så vi skulle kunna dammsuga överallt.

 

 

 

 

 

Ut med alla mattor, dammsuga och torka golv, det var min syssla medan Annika dammade och torkade i stora rummet, köket och i sovrummet.

 

Sedan fixade Annika mulltoan och jag städade förråd och bastu.

 

 

 

 

 

 

Vi tog av presenningen på grillplatsen nere vid stranden och hissade vimpeln på flaggstången, så nu känns det som sommar vid stugan!

 

 

 

Efter allt städande satt vi oss nere vid sjön och fikade och bara njöt av tystnaden!


 

Humlan

2019-05-17

Jag och Annika, som också kallas Humlan var ute i trädgården och fotade humlor på vårt stora plommonträd idag, hon med mobilen och jag med systemkameran.

 

Det var säkert ett hundratal humlor som surrade bland de vackra vita blommorna.

 

 

Det var svårt att ta bra bilder på dessa stressade humlor, dom var väldigt snabba att avverka varje blomma.

 

Men det hela resulterade i några fina bilder.

 


 

Knivslidan

2019-05-14

Nu är den större brukskniven klar! Jag sydde och färgade knivslidan i helgen och impregnerade den igår, och nu har den torkat och är färdig att användas!

Jag sydde lädret runt en innerslida i trä, och den har ett pautat avtryck av en vargtass.

En stadig upphängare med en D-ring, och hela knivslidan är färgad rödbrun utom läderbandet upptill som jag färgade svart.

En fin kontrast till det rödbruna, och det ljusa linoljade knivskaftet, tycker jag!

 


 

Födelsedag

2019-05-10

Ett år äldre igen! Min son Emil gratulerade mig med en fin single malt whisky idag, Mackmyra, Svensk Rök på 46,1%!

Genom att röka malten med både torv och enris har denna tidlösa röksmak fångats! En helt underbar whisky! Den var ju tvungen att provas av på en gång!

Jag uppvaktades även med en ny frysväska, en som man kan köra på både 12 volt och 220 volt! Perfekt att ha till stugan!


 

Kylig och snöig öringjakt i maj

2019-05-08

Idag slutade jag jobbet vid tre och jag hade packat grejorna på lunchrasten.

Jag tänkte att jag skulle åka till en tjärn som ligger i gränslandet på finnskogen. Tjärnen är vackert belägen, inbäddad i storskogen, med några kullriga berg som omsluter den blanka vattenspegeln.

I femtiden var jag framme, äntligen kunde jag slänga på mig midjeväskan och ryggan och traska iväg in i den djupa storskogen.

Det är björn och varg marker så det ligger en tryckande spänning i luften då man trampar över stock och mossig sten i den djupa finnskogen.

Det enda jag såg var tre tjäderhönor och en riktigt stor räv som var lite åt det grå hållet i färgen, så man fick ju en liten tanke där!

Jag smög fram till en vik som låg i lä. Det var soligt men ganska kallt, ca 4 grader bara.

En liten del av viken var myrmark så jag kunde lägga ut Special Montanan utan smärre svårigheter.

Jag hade väl kastat en tio kast då det sög till i linan och blev tvärstopp. Jag gjorde som sig bör ett hårt mothugg och då blev det ett väldigt bökande i andra änden.

Jag kände att öringen inte var så stor men den var otroligt stark, den drog iväg bra långt i en rusning innan jag fick stopp på den.

När den var mogen för håven drog jag den sakta över håvgarnet och kunde sedan lyfta upp den på myren.

Den var mycket vacker där den låg bland den nyspirande, ljusgröna matta som nu täcker myren.

Öringen hade en spetsig och fin stjärtfena och en vacker lyster på ryggen.

Det var roligt, den var väldigt stridbar!

Nu började det blåsa upp och det drog in mörka moln med snöskyar.Temperaturen sjönk ner till ett par grader bara!

Nu hände det något märkligt. Vinden mojnade på någon minut bara och tjärnen låg spegelblank, inga fåglar hördes och det blev kusligt mörkt!

Jag såg faktiskt två vak mitt ute på tjärnen då det blev helt vindstilla!

Det blev som om jag vistades i ett vakum! Men efter en stund så kom det en iskall vindilning och sedan började det nästan storma.

Snöblandat regn vräkte ner, det var som att vrida på en kran!

Jag tog skydd undre en tät gran och red ut det värsta av stormen, det var blött och kallt som bara den, allra helst åt fingrarna.

Klockan var nu över åtta och jag kände att det inte var någon ide att fiska vidare eftersom det fortsatte att blåsa, så jag vandrade tillbaka till bilen medan jag fortfarande såg var jag skulle sätta fötterna!


 

Min mor Birgit 80 år

2019-05-06

Idag fyller min mor 80 år! GRATTIS! Hurra, hurra, hurra, hurra!

Vi överraskade henne i lördags med att ta med henne till Carl Larsson gården.

Vi hade bokat en guidad rundtur på en timme inne i Carl Larsson gården och en världsarvsbuffé med dessert på den närliggande restaurangen Hyttstugan.

Vid middagen blev hon firad med blommor i mängder och hurrarop!

Det var fantastisk god mat på Hyttstugan, vi åt så vi nästan rullade därifrån!

Efteråt åkte vi hem till min mor och far och fortsatte med festligheterna!

 


 

Öringjakt i björnriket

2019-05-01

Klockan ringde vid tre och jag hade bara sovit cirka en timme, men det var bara och stiga upp och sätta på kaffehurran.

Jag har länge väntat på denna dag, flugfiskepremiär för öringjakt i strömmande vatten, alltid lika roligt!

Det var mörkt när jag åkte hemifrån och cirka 6 grader. Jag hade siktet inställt på en fin å i gränslandet på finnskogen.

Det är rena björnriket där i de stora skogarna i gränslandet mellan dalarna och hälsingland.

Man brukar kunna se något björnspår ibland när man vandrar och fiskar där uppe, och för några år sedan när jag och Joan skulle sova under bar himmel där, hade det varit en björnhona med ett par ungar där någon dag innan! Så det är spännande varje gång man beger sig dit!

Jag hade två spön med mig idag, Loop AEG och ett split cane spö, det är roligt att fiska med split cane spöet ibland!

Jag började med Loop spöet och knöt på en Blackkiller, och skred till verket! Nu hade det börjat ljusna lite och det var bara 4 grader varmt.

När jag hade fiskat ett tag lade jag streamern alldeles efter en klipphäll, en lång sten som är som ett tak, där under vet jag att öringen kan stå!

Solen tittade nu fram och värmde med sina tidiga morgonstrålar.

Tredje kastet nöp det i! Jag gjorde ett kraftigt mothugg och öringen svarade med att rusa snett nedströms.

Jag pressade den ganska hårt så den inte skulle gå ner i starkströmmen! Jag kunde sedan efter en yster dans , håva en blank och vacker öring!

Den hade nog inte stått så länge i strömmen när den var så blank och fin!

 

Jag hade min fiskeväska i näver med mig idag, men öringen fick inte plats i den, det fick bli en björkklyka istället. Nu var det dax att byta till split cane spöet och jag knöt på en Redkiller.

När jag hade studerat öringen en stund satte jag mig ner på en flat sten intill strömmen och plockade fram det lilla gasolköket och kokade på en kanna kaffe.

Det smakade gott med varmt kaffe, kubb och kexchoklad. Efter dessa kulinariska läckerheter var man igång igen.

 

 

Jag vandrade efter ån och provade lite här och där, och jag hade en stöt i split cane spöet vid ett fint ställe där det var lite djupare och stora stenar.

Tyvärr krokade inte den öringen. Jag stannade kvar där en stund och bytte flugor några gånger, men icke, öringen försvann!

 

Jag packade ihop och begav mig norr ut, mot en annan del av ån. Jag parkerade och tog split cane spöet med mig och började vandra genom den täta skogen fram till den trolska ån.

 

När jag smög mig fram bakom de stora stenarna fick jag se en slända sitta alldeles stilla på en sten.

Jag lyfte upp den på spöhandtaget, den var alldeles stel. Det var nog för kallt åt den här krabaten idag.

Jag studerade den och kom fram till att det var en Stor Åslända (Baetis Rhodani).

De kläcker i maj här i mellansverige, men det har ju varit väldigt varmt i någon vecka nu så de har börjat kläcka tidigare i år.

Nu hade det kommit in mörka moln och det började regna så smått och det blev kallare.

 

 

Jag fiskade mig uppströms och vid en liten hölja som var djup högg det en öring alldeles vid strömnacken.

Det var en liten mörk öring på 15 centimeter! Det var allt som jag kände i den är delen av ån. Den tog på en Montana Special med guldskalle, väl förtyngd.

Men det är sagolikt att vandra efter denna trolska skogså, mitt i finnskogen.

Jag åkte tillbaka till den del av ån där jag började, nu hade det kommit ett par fiskare till. Jag pratade med dom ett tag sedan åkte jag hemåt.

 

Jag åkte förbi den här ån i lördags och då var det högre vattenstånd, och det sjönk nästan en decimeter medan jag var där idag. Så nu är nog vårfloden över här för det här året.


 

Innerslidor i trä

2019-04-28

Nu har jag gjort klar de tre innerslidorna till mina nya knivar. Jag har doppat dom i linolja så nu ska de torka ett tag innan jag syr läderslidorna.

Det är bra att ha innerslidor av trä i läderslidorna för styvhetens skull, de blir mycket mer hållbara.

 

Idag har jag även oljat altangolvet, och monterat ett gammalt baklyse på min nya retrocykel. Det var ett gammalt baklyse från min farfars cykel som jag har renoverat och polerat, det passade väldigt bra!

 


 

Vår vid stugan

2019-04-27

Eftersom att det har varit så varmt hela veckan så hade vägen torkat upp till stugan. Det gick bra att ta sig fram, det var bara is på ett par ställen.

Jag åkte hemifrån vid sju på morgonen, hemma var det några plusgrader men vid stugan var det 1,1 minus! Det var skönt att äntligen komma till stugan, jag kikade runt att allt var ok, sedan stog jag på altanen och drack kaffe (tyvärr var det termoskaffe) och insöp den friska morgonluften och lyssnade på tranornas rop från myren.

Isen hade släppt på halva sjön, och den isfria delen vid stugan låg som en spegel. Jag fortsatte sedan färden över skogen för att spana efter öppet vatten. Det blev en hel del mil denna vackra vårmorgon.


 

Större brukskniv

2019-04-22

Under påskhelgen har jag tillverkat en ny brukskniv, en lite större. Det är ett svart kolstålsblad, Lauri 120x27 mm, med klack. Det är en väldig skärpa i detta blad!

Jag ville göra en kniv som var i storlek mellan en vanlig brukskniv och en huggare. Den här kniven kommer jag att ha bra nytta av i vildmarken.

Jag letade igenom mina virkesgömmor i snickeriet och hittade en sida av en stor björkvril som det var en otroligt vacker ådring i.

Jag sågade till biten så att jag fick en solfjäderform i ådringen, det blev jäkligt snyggt! Jag tror att det som är kvar av den andra biten räcker till ett till knivskaft!

Innan jag syr läderslidan ska jag bara göra en innerslida i trä så det blir en tålig knivslida!


 

Årets första flugöring

2019-04-21

Jag for iväg klockan sex i morse, och hade siktet inställt på Bävertjärn. Om jag har tur har isen släppt från land, tänkte jag!

Väl framme packade jag på mig midjeväskan och vandrade iväg genom skogen. Hemma var det 1,4 minus men här uppe på höjderna vid tjärnen var det 3,4 plus!

Härligt, det var öppet ca 7-8 meter från land. Jag smög försiktigt fram till vattnet och hukade mig ner. Jag hade knutit på en Black killer och la ut den intill iskanten. Öringen brukar gå alldeles vid iskanten så här på våren när isen släpper.

Jag lät den sjunka lite innan jag tog hem den med långa drag. Jag tyckte att jag kände något, men det blev ingenting i första kastet.

Jag flyttade mig en bit så jag skulle kunna lägga ett kast mer längs med iskanten.

Efter några kast så dunkade det till i linan! Snabbt upp och efter ett par luftkast landade streamern på samma ställe igen. Tre drag sedan small det till! Mothugg och världens tumult uppstod!

Yes! Då var man på gång! Första öringdrillningen på flugspöet för i år!

Efter en snabb fajt kunde jag håva en inte allt för stor öring, men det spelar ingen roll! Det är den första och det är alltid lika roligt! En påsköring!

Efter ett par snabba foton fick öringen sin frihet tillbaka!


 

Blåsippan ut i backarna står

2019-04-20

I en skogstäppa bredvid där jag bor har blåsippan slagit ut. Det är en hel matta av blåsippor där.

Det har varit uppåt 20 grader varmt nu ett par dagar så allt slår ut på en gång! Det står nog inte på förrän vitsippan kommer också.


 

Tidig vårmorgon

2019-04-19

Långfredag och jag har ställt klockan på halv sex, vansinne, när man kan ligga och tryna hela förmiddagen, men det var en sån otroligt fin morgon så jag kunde inte ligga kvar!

Jag åkte till sundet igen, och vandrade iväg med rygga, kamera och kikare. Det var någon minusgrad så det var friskt och skönt, lite frost i gräset och alldeles vindstilla!

Nästan genast fick jag syn på ett par horn som stack upp bakom en åkerkulle. En fin råbock!

Jag smög hukandes framåt och gjorde iordning kameran samtidigt. När jag hade smygit runt och ganska nära, bara fem-sex meter från bocken, då reste jag mig försiktigt och bocken stannade och kikade förvånat på mig.

Nu hade jag fått solen perfekt mot bocken så jag drog iväg några snabba foton.

Bocken stampade i marken och såg lite stöddig ut, sen gick den in i skogstäppan. Han var inte så rädd av sig utan stannade en bit in i täppan och började feja sina horn mot ett träd!

 

När jag sedan hade gått en bit så kom det en tyskhare med en jäkla fart över åkern, jag måste ha skrämt den!

 

Jag satt mig på en sten och kokade en kanna skogskaffe och åt min frukost.

Nu blev det spännande, jag hörde ett mystiskt ljud! Men jag visste direkt vad det var.

Det går inte att ta miste på vad det är för fågel, den har ett väldigt karakteristiskt dovt läte som påminner om när man blåser i en flaska.

En rördrom ("Botaurus Stellaris")! Det var en rördrom i vassen nere vid sjön! "Botaurus Stellaris" betyder böltjur! Artnamnet Stellaris kommer av det latinska "stelle", stjärna, betyder stjärnfläckig. En annan tolkning kan syfta på fågelns skyddställning, då den "skådar stjärnor"!

Rördromen är svår att få syn på eftersom den oftast håller sig gömd i tät vass.

 

På en iskant ute i sjön satt det ett gäng storspovar och spelade för full hals. Jag smög ner till stranden, men då lyfte de och flög.

Men de kom snett över mig så jag kunde ta några foton i flykten!

 

Jag hittade en uråldrig husgrund vid spetsen på udden vid sundet! Större stenar som knappt syntes i det torra gräset. Mitt emot, på andra sidan sundet, vid en udde finns det en gammal hövdingagrav som säkert är från bronsåldern!


 

Kvällsvandring

2019-04-17

Jag slutade jobbet vid tre idag, så jag skyndade mig att byta om och packa i caddyn med kamera och kikare, sedan gav jag mig iväg till ett fint litet sund mellan två sjöar.

Det är gammal åkermark kring detta sund, med små skogstäppor och stora blockstenar, ett mycket vackert landskap att vandra i!

 

När jag hade vandrat en bit fick jag se en man som verkade ha tänkt likt mig. Han gick där jag tänkte gå!

Efter en stund kom jag ikapp honom, han stog och tittade i kikaren på några krickor i vassen. Det var Sven, en kompis som jag brukar spela fiol med!

 

Det var roligt att träffa honom, det var ett tag sedan! Vi pratade och kikade om vartannat.

 

Medan vi stog där så kom en kärrhök glidande över vattenspegeln, gjorde en lov och flög på låg höjd över åkern en bit bortanför oss. Det var trevligt!

Efter en stund så hörde vi storspoven, och sedan fick vi även se den flygandes över åkern.

Vi skildes åt och jag fortsatte min kvällsvandring över åkrarna ner mot sjön och såg både krickor, änder, knipor, skrak och tranor.

 

Det var en mycket lyckad vandring den här varma kvällen, det enda som saknades var en kåsa gott skogskaffe!

 


 

Frostig morgonvandring

2019-04-17

Det var en kylig morgon idag med flera minusgrader.

Jag gick på en morgonvandring med mitt 600 objektiv och försökte smyga mig på några rådjur och en fin bock som brukar hålla till vid en åker.

Jag spanar ett tag sedan kommer bocken fram ur skogstäppan och vi får ögonkontakt!

Han är stor och respektingivande med sina fina basthorn!

Vi tittade på varandra ett tag sedan stampade han i backen och jag skyndade mig att ta några foton på han innan han smög in i vegetationen igen!

 

 

 

 

Längre bort vid några träd och stenar mitt på åkern ligger det några rådjur och vilar och solar sig i den varma morgonsolen.

De har nog legat hela natten för det var frost på ryggarna på dom.

De brydde sig inte så mycket om mig utan fortsatte och sola, de blundade och verkade stortrivas!

 

 

 

 

 

 

Nere vid sjön där ån rinner ut stog det tre tranor och sov på isen.

De såg roliga ut, som en boll på ett skaft!

Det låg även några svanar på iskanten och sov.

 

Jag vandrade vidare över böljande åkrar men såg inga flera djur.

Jag vandrade hemåt och satt på en hurra kaffe och avnjöt denna gudomliga och varma dryck i solen på trappen!


 

Avställning av skotern

2019-04-14

Idag var det dax att ställa av skotern. Jag körde av den på en trätrall längst inne i carporten och körde ut båten och ställde den ytterst.

Jag gick igenom skotern och smörjde där det behövdes och hissade upp den baktill så att den inte står på mattan.

Nu är jag sugen på att ta ut båten så fort isen har gått!


 

Letters From The Colony-Årets band!

2019-04-14

Min son Emils metalband, Letters From The Colony, vann det blytunga priset-Årets band vid den stora musikgalan, Dalecarlia Music Awards, i helgen!

 

De var nominerade i två kategorier: Årets band, Årets album och sångaren var nominerad som Årets producent.

 

Efter alla hyllningar i europa var det väldigt roligt för dom med uppskattning på hemmaplan!

Gänget fortsatte att fira på efterfesten halva natten!

 

 

Jag, Annika och Albin satt hemma och tittade på en livesändning från galan och när de läste upp vem som hade vunnit så jublade vi hysteriskt!

Vi firade med whisky och annan godricka hela kvällen!

 

GRATTIS SOM FAN GRABBAR, DET HÄR VAR NI VÄL VÄRDA!!!!

 

 

https://www.facebook.com/lettersfromthecolony

 

https://youtu.be/BNNoGsSSMrQ

https://youtu.be/IzcwEm355X0

https://youtu.be/EWf_WW9_ozM

https://youtu.be/zSanE0Izc70

Foto: Lars Dafgård

 

Lauri droppoint

2019-04-10

Idag blev jag klar med en läcker kniv! Det är ett svart Lauri 80 mm droppoint blad! Jag tycker att de blad som ryggen sluttar på, droppoint, är väldigt snygga! Det blir en fin linje på hela kniven!

För övrigt är det älghorn, lädernappa och en mycket vacker bit från en björkvril som växte nära marken.

 

 

När jag sitter här vid datorn och skriver detta, så kikar jag ut genom fönstret och får se två rådjur betandes alldeles under fönstret. Jag lyfte upp Molly så hon skulle få se, hon blev mycket intresserad! Annika och jag stog länge och tittade på dom. Sedan gick de runt huset och började slicka i sig frön från fågelstugan.


 

Vårspaning

2019-04-09

I torsdags innan snön kom, var jag ute på vårspaning med kamera och kikare.

Det var en otroligt varm och fin dag och det var 40 sångsvanar på åkern, hälften mot för några dagar sedan. Då var det 86 sångsvanar som gick och betade.

Ett gäng kanadagäss och fyra par grågäss trängdes också på åkern.

Jag fick en ganska rolig bild på ett par tranor som i full dans krumbuktade sig, hoppade över varandra och trumpetade högljudt, medan ett rådjur i bakgrunden stog och funderade på vad de höll på med.

Kanadagåsen verkade inte bry sig om rave partyt över huvud taget!

 

 

När jag åkte därifrån åkte jag genom ett fint böljande åkerlandskap, och vid ett krön mötte jag en bil så jag saktade in. Det var tur för i diket bredvid mig, ca tre meter från mig stog 13 rådjur och 2 stora råbockar!

Jag stannade och hade ner fönstret, och upp med kameran! Men jag hade 600:an på så jag fick bara en del av ett huvud i linsen, de var alldeles för nära!

När jag stack ut kameran i bilfönstret drog alla iväg som en avlöning!

Jag lyckades få ett par snabba bilder på ett rådjur som sprang för livet!

 

 

Grågässen är väldigt vackra, tycker jag! Anser anser heter den på latin och det betyder helt enkelt gås!

Typiska kännetecken: 74-84 cm. Vingspann på 150-168 cm. Ljust huvud med kraftig näbb som är enfärgad ljust orange, samt rosa ben. I flykten ser man att vingovansidorna är ljust gråaktiga. Dräkten för övrigt ganska enhetligt brungrå!

Fjäderdräkten på halsen på en äldre grågås är läcker, nästan lite ormlik!

Grågåsen kan förväxlas med sädgåsen. Den har mörkare huvud och hals. Mörkare orange näbb och med svart spets och svartaktig vid näbbroten. Sädgåsens ben är orangea till färgen. I flykten syns det att vingovansidan är mörkare än hos grågåsen.


 

Brukskniven och "Fjällhuggarn"

2019-04-07

Våren kom av sig, det kom 1,5 decimeter snö här om dagen. Igår och idag var det plaskigt och blåsigt ute, riktigt tråkväder, så den här helgen har jag tillbringat i snickeriet. Det var knivtillverkning på schemat.

 

Den ena som jag gjorde klar igår är en brukskniv. Bladet är ett 95 mm Lauri kolstålsblad och skaftet är en bit från en mycket vacker, flammig björkvril, en bit lädernappa och en vit och fin älghornsbit.

 

 

 

 

 

När man väl har sågat och format skaftet väntar några timmars putsande. Det gäller att ha tålamod, något bra på radion att lyssna på och en hel del kaffe!

Jag börjar med ett 180 slippapper, och går sedan över till 240, vidare till 400 och slutligen 1200. I vissa fall när jag har betsat träet polerar jag det efter putsningen.

 

Knivskaftet är doppat i kokt linolja med lite balsamterpentin i, det tränger in i träet väldigt bra.

Ådringen i träet träder fram fint när man oljar in det och det blev en mycket vacker färg och lyster i det!

 

 

 

Den andra kniven jag har gjort klar idag är en huggare. Det är ett vackert svart huggarblad, ett Lauri 175x38 mm kolstål med lasergravyr!

Jag kallar den för "Fjällhuggarn" eftersom det är en så vacker lasergravyr som påminner om fjäll med norrsken!

Skaftet är från en tätflammig björkvril, en bit lädernappa och älghorn. Jag lägger inte i någon mosaikpins i skaftet eftersom det var så vackert ådrat!

Nu ska det bara sys ett par slidor till dessa, sedan är de färdiga för att tas i bruk!

 

Jag har även limmat ihop två till knivskaft idag och sågat till ämnen för några till!


 

Den stora sångsvanen

2019-04-02

Det var en sångsvan (på latin Cygnus cygnus) som utmärkte sig på åkern, en som var lite större än de andra.

 

Den ville gärna visa upp sig och trumpetade ofta högljudt. Sångsvanen är en mycket vacker fågel. Men den är lika aggressiv revirförsvarare som knölsvanen.

 

 

 

 

"Namnet nämns första gången 1835. "Sång"-syftar på artens vittljudande rop. Arten har också kallats för vild svan.

 

En gammal smålänsk vidskepelse sade att om man räknade svanarna i en plog så skulle de råka i oordning.

 

Sångsvanen jagades ivrigt i Norrland på 1800-talet bl.a. geom att man satte ut rävsaxar i vakar. Av skinnet gjorde man mössor och köttet åt man eller skickade till en korvfabrik i Vadstena.

Numera skyddar man svanarna och stora belopp har används för att utfodra dem.

 

På grund av den intensiva jakten under 1800-talet minskade antalet sångsvanar drastiskt och fram till 1960 fanns uppskattningsvis endast 20 par kvar i nordligaste Lappland.

Tack vare fridlysning och utplantering av svanar har beståndet sedan ökat kraftigt. Antalet häckande sångsvanar idag torde vara närmare 4.000 par!"

Sångsvan är landskapsfågel för Norrbotten".

Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebäck

 

 

När jag var till en annan åker idag så fick jag syn på en Ormvråk ovanför skogen vid naturreservatet Isalanäset, första för i år!


 

Trandans

2019-04-02

När jag var vid åkrarna så var det bara ett par tranor (på latin Grus grus) där och de fick fullständigt fnatt, de hoppade runt varandra, trumpetade och krumbuktade sig!

Det är roligt att se dessa stora klumpiga fåglar gå lös så hemskt i en å andra sidan vacker och grasiös dans, det ser nästan ut som i slowmotion!

Alla andra fåglar som var där började också och kackla och trumpeta, de drogs liksom med i rave partyt!

 

"Under antiken sa man att tranans trumpetande på våren var signalen till jordbrukarna att börja plöja sina åkrar! Under antiken ansågs tranans kött vara hälsosamt, och under medeltiden var trankött en uppskattad delikatess vid furstarnas bord! Vid en middag för en ärkebiskop i York under 1400-talet serverades två hundra tranor!

I västergötland var man övertygad om att endast vänstra sidan var ätbar, den andra smakade tran!

Sedan gammalt har tranan varit symbolen för vaksamhet. Hon har ofta avbildats med en sten i foten. Man trodde nämligen att den trana som utsetts till att hålla vakt över sina sovande kamrater, alltid höll en sten i sin upplyftade fot, somnade hon, skulle stenen falla till marken och väcka henne. Alexander den store lär på sina fälttåg ha apat efter metoden för att inte somna av fruktan för krigshärens uppror!"

Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebäck

 

Idag när jag var ute och gick med Molly på morgonen satt det fem trötta Starar i toppen på en asp och vilade, solade och värmde sig. Det var minusgrader på morgonen. De har nog kommit idag! Jag hörde och såg flera tranor på väg norrut!


 

Tofsvipa

2019-04-01

Idag var jag till åkrarna vid Gårdvik igen och träffade på Tofsvipan, på latin Venellus vanellus - vilket betyder sädesvanna.

 

Den flyger lite speciellt. Det ser ut som att den flyger lite vingligt hit och dit, nästan likt en fjäril på sina breda, rundade vingar. Så när Tofsvipan flyger och ändrar riktning låter det som man skakar en sädesvanna för att rensa säden, därav namnet.

 

Det är en mycket vacker och härlig liten krabat med sin långa nacktofs, kommer tidigt på våren och har ett mycket säreget, lite ängsligt läte.

 

 

 

"Enligt gammal svensk folktro, påstods det att om man förvarar ett viphjärta i vänstra skon då man spelar om pengar, vinner man alltid!

Det sades också att kan man i ett vipbo finna en sten med många färger blir man osynlig om man bär denna sten på sig!"

Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebäck

 

Tofsvipan är en liten favorit för mig, när den kommer är det vår!

 


 

Föreläsning med Leif Milling

2019-03-31

Idag var jag på en härlig föreläsning på Hedenborg i Svärdsjö med fotografen, författaren och flugfiskaren Leif Milling från Gimdalen i Jämtland. Det var Borgärdets Sportfiskeklubb som anordnade det hela.

En spännande föreläsning med temat "Jorden runt med kamera och flugspö", där man fick följa med på turer till bland annat Argentina och Alaska.

Milling berättade om när han träffade mångmiljonären Dan Cook, en smått galen amerikan som tjänat massor med kosing och sedan bestämt sig för att åka runt jorden i tre år och bara flugfiska.

Leif fick följa med honom på strapatsrika fisketurer både i Argentina och i Alaska.

Sedan berättade han om sin nya bok "Catch" som släpps den 27 april, en mycket fin bok med läckra svartvita foton!

Mot slutet av föreläsningen visade han ett bildspel med bilder från sin barnbok "Villes bok". Om sin hund Ville på fisketur med husse i fjällen ur Villes perspektiv.

 

 

Jag har träffat Leif för många år sedan då jag och Gunnar Westrin ställde ut våra alster, knivar och böcker i Falun, och tillsammans med Leif var med och startade upp "Sveriges Flugfiskares Förening" samma dag i Falun -94.

Det var roligt att träffas igen så vi pratade en hel del. Han visade ett par knivar han hade med sig och då blev det mycket snack!

Jag beställde den nya boken av honom och han skulle göra något extra roligt i den, så det blir spännande! Vi kom överens om att vi den här gången ska hålla kontakten med varandra!

 

 


 

Tranor

2019-03-30

Nu har våren anlänt till Svärdsjö! Här om dagen såg jag den första tofsvipan och i morse såg jag tio tofsvipor när jag åkte till åkrarna vid Gårdvik för att spana på vårfåglar.

En trana stog där mitt bland tofsviporna, den trumpetade och lyfte men jag hann få ett par foton på den.

När jag sedan var ute och cyklade såg jag en plog med tio tranor och en med åtta.

Sångsvanar har flygit förbi och likaså kanadagäss, även bofinken, knipan och truten har kommit!

 

 


 

Ny cykel

2019-03-28

Idag fick jag hem min nya cykel! Jag har jobbat 25 år inom Falu kommun och detta är min 25 års gåva!

Jag valde en cykel för min gick sönder förra året så det här passade väldigt bra!

Det är en spegelsvart svensktillverkad Skeppshult Smile Retro, tre växlad och med skivbroms!

 

 


 

På skidor till Jåbbongalle

2019-03-24

Efter att ha gjort klart det sista och flyttat in alla möbler i det nya sovrummet hela lördagen så ville jag bara ut i skogen och tänka på något annat.

 

Jag packade i caddyn och drog iväg tidigt på morgonen medan det ännu var minusgrader.

 

Vägen upp till Jåbbongalle var isig och hal och när jag kom fram till vägskälet så hade någon plogat en liten bit in till en jaktkoja. Det var smalt, knappt så jag fick plats med caddyn.

 

Jag parkerade vid jaktkojan och skidade resten av vägen till stugan. Det var cirka en kilometer till stugan, det var skare att åka på så det gick väldigt lätt!

 

 

 

Väl framme vid stugan blåste det en frisk nordanvind, så jag satte mig i lä på soldäcket på gaveln på stugan.

 

Jag ställde i ordning Trangia Triangelköket och kokade på en kanna kaffe.

 

 

 

 

 

Det var väldigt skönt att bara sitta i solen och dricka gott skogskaffe och kika ut över sjön och skogen.

 

Igår såg jag två grupperingar med svanar och några kanadagäss som flög över hemma, men idag blåste det så kallt så jag såg inga flyttfåglar alls!

Senare på kvällen gjorde jag ett pass i snickeriet, fortsatte med några nya knivar!

 

Min son Emils metalband, Letters From The Colony, gjorde en bejublad show i Eindhoven, det var helt fullsatt! Många tyckte de var dagens överraskning!

 


 

LFTC i Eindhoven

2019-03-23

Min sons metalband är i Eindhoven i Holland och spelar på Prognosis Festival den här helgen.

Det är en stor rockfestival i två dagar med två stora scener och många band!

De flög ner igår och klockan 17.15 idag går de upp på scen för en timmes röj!

 


 

Konferens i Tällberg

2019-03-16

Nyss hemkommen från en konferens på hotell Dalecarlia i Tällberg, lite sliten men det var väldigt roligt!

Det var förskolepersonal från hela vårt distrikt. Middag på kvällen och en hel del festligheter, firade en kollega som fyllt 60 år mm.

Det var en fantastisk solnedgång över sjön Siljan på kvällen, vi satt länge och följde detta skådespel!

Studiedag med jobb hela dagen i går, god mat och dryck!

 

 

Nu ska jag ladda om för en 40 års fest i dubbel bemärkelse! Två som slår ihop sitt 40 års firande, så vi får väl fira därefter ;-)

 


 

Knivgodis

2019-03-13

Jag är sjuk idag, har en hemsk förkylning och hostar lungorna ur kroppen! Jag hoppas att jag är bättre i morgon för på eftermiddagen ska jag och mitt arbetslag åka till Tällberg och bo på hotell och på fredag så har vi en studiedag där!

Idag är det riktigt busväder, det är snöstorm ute och 1 minus.

Men igår hände iallafall något positivt! Jag fick hem lite knivgodis! Ett vackert svart huggarblad, ett Lauri 175x38 mm i kolstål med lasergravyr!

Det är en läcker lasergravyr som får mig att tänka på fjälltoppar med norrsken, mycket vackert!

Av det här bladet ska jag tillverka en huggare till mig själv att ha med på bältet eller i ryggsäcken i vildmarken.

 

 

 

Jag fick även hem en mosaikpins i mässing som föreställer en björntass med klor! Den är 6 mm i diameter och 100 mm lång.

 

Jag kommer kanske att lägga in bitar av den som dekor i huggarens skaft, det kommer att bli mycket snyggt!


 

Golvläggning

2019-03-10

Hela dagen gick åt att lägga in det nya klickgolvet. Jag började i tiotiden och var klar vid fem, så det gick ganska fort ändå.

Det var lite krångligt vid dörrfodren men jag mätte och ritade på bitarna och gick ner i snickeriet och sågade på bandsågen, det gick kanonbra!

 

I morgon ska golvsocklarna och hörnlister vid fondväggen dit, och sedan ska jag göra en hylla en bit under taket efter hela långväggen till mina Hans Lidman, Nils färnström böcker och alla andra fiskeböcker!


 

Fondvägg och råbock

2019-03-09

Idag har vi satt upp pärlsponts skivor som en fondvägg. Det var fina skivor som var målade så att det såg ut som penseldrag på ytan.

Det tar bra när man monterar upp skivor som är 60 cm i bredd, så det gick fort att sätta upp fondväggen!

Nästa steg är att lägga in det fina Bourbon oak golvet, det kommer att göra att det känns ännu varmare i rummet!

 

 

 

 

 

 

När vi höll på att montera upp fondväggen tittade Annika ut genom fönstret och fick se två rådjur och en råbock alldeles utanför!

Fort efter kameran, (det blev den lilla kameran, synd nog), jag hann få iväg ett par foton på den ståtliga bocken!

Det var en väldigt vacker bock med fina horn!

De gick sedan vidare till vår fågelstuga där de krafsade fram frön på backen.

 


 

Målning av sovrummet

2019-03-07

Nu har vi målat klart sovrummet! Vi målade först med en färg som var lite gräddfärgad men det blev alldeles för blaskigt, så vi åkte iväg och blandade en ny färg!

Det blev en färg som heter varmgrå. Den blev jättebra!

Det blev en fin kontrast till det vita och kommer att göra sig bra till golvet som ska läggas in.


 

Flera knivar på gång!

2019-03-07

Jag varvar sovrums renoveringen och knivslöjdandet.

Just nu har jag tre knivar på gång.

Jag fick hem ett till Lauri blad igår, ett som är 75 mm långt.

Det ska bli en kniv till en hornslida som jag gjorde för ett tag sedan.

 


 

Renovering av sovrummet

2019-03-03

Den här veckan har vi börjat att renovera sovrummet.

 

Vi började med att riva ner den gamla strukturtapeten, och som tur var så delade den sig fint.

 

Sedan rollade jag furutaket med spärrvit och strök efter med pensel. Det här var sista rummet där taket var i furu, nu har vi gjort hela huset!

 

 

 

 

 

 

Vi trodde att vi skulle kunna måla väggen direkt efter att vi rivit ner tapeten, för det blev så slätt och fint.

 

 

Men det var för lurvig yta så vi var tvungen att sätta upp våder av grundpapp!

 

 

Nu blev ytan slät och bra. Jag spacklade igen tapetskarvarna och slipade dom lätt.

 

 

 

Nu är det färdigt för att måla väggarna.

 

 

Sedan ska vi sätta upp en fondvägg av pärlspont skivor bakom där sängen ska vara, och lägga in ett klickgolv som heter Bourbon oak. Ett kanonfint golv som ser gammalt och härligt ut!


 

Öringpremiär i finnskogstjärnen

2019-02-23

Jag har varit väldigt förkyld ett par dagar men en öringpremiär i finnskogen kan man ju inte missa!

Jag åkte upp i gryningen till den högt belägna öringtjärnen, trots feberkänning! Det var redan några fiskesugna som höll på att packa ur bilarna och göra sig iordning för öringjakten. Det var en tät dimma och en lätt vind, det var ca. tre minus!

Jag vandrade över till en udde och en liten ö, där utanför har jag dragit fin öring förr. Det var vid udden som jag hade så fint öringfiske på premiären förra året.

Jag träffade en karl från Alfta där och vi borrade några hål bredvid varandra. Klockan åtta gick starten, men inte en enda känning där, inte för någon av oss!

Så jag vandrade vidare till ett bra ställe utanför den lilla ön. En karl från Falun hade parkerat där med sin skoter. Medan vi snackade drog han en liten öring. Det var grunt där han satt så jag borrade tio meter utanför honom där det var fyra meter djupt. Jag hittade djupkanten!

Kompisen Lasse kom vandrande över isen och gjorde mig sällskap.

Jag gjorde en liten cocktail av räka och ett par röda och vita maggots på min rödsvarta minibalansare och släppte ner.

Ett par gungningar och linan åkte åt sidan! Yes, öringkänning! Gungade vidare och pang! Där smackade den på! Mothugg och en vild dans tog fart! Men vid hålet klev den av! På med en ny cocktail och ner igen.

Nu stog det inte på förrän jag krokade en till öring, inte så stor men en fin matfisk!

Dimman lättade och solen värmde skönt. Det var ungefär 40 personer på isen denna vackra dag! Det var skoterträff på en tjärn längre bort så det var många skotrar som åkte förbi på skoterleden.

Jag lurade sedan upp fem öringar och fyra små regnbågar! Tre av öringarna fick följa med mig hem, de andra fick återgå till sitt rätta element!

Föreningen har planterat ut en hel del små men mycket fina regnbågar i tjärnen förra året. Det ska bli intressant och se om de växer till sig och blir vackra regnbågar med stora fina fenor!


 

Knivskaftet tar form

2019-02-17

Nu har jag grovsågat första skaftet till en behändig brukskniv, med ett Lauri 95 mm blad!

Detta skaft är sammansatt av ett ämne från en stor björkvril som växte längst ner mot mossan på björkstam, älghorn och en remsa av lädernappa.

Det är alltid lika intressant att forma ett knivskaft av en björkvril, man vet aldrig vilket mönster som träder fram! Det är materialen som gör knivtillverkningen så rolig!

Nu gäller det att hitta inspirationen till att forma skaftet så att det ligger skönt i handen och att sedan putsa detta i timtal till en perfekt yta! Det blir mycket vända och vrida, kika och känna innan man får det som man vill!

Jag har limmat ihop två knivskaft till, men jag färdigställer bara ett i taget, annars blir det bara ett stressmoment. Man måste ha en bra inre känsla när man ska forma skaftet för att det ska bli bra!

 


 

Rödingpremiär i hård vind

2019-02-16

Rödingpremiär på St. Logärden är en av årets höjdpunkter! Men det blev det inte i år! Det blåste en hård västlig vind redan tidigt i gryningen, och kallt som bara den fast det bara var någon enstaka minusgrad!

I femtiden ringde klockan, ut med Molly, in med grejorna i Caddyn och iväg! Igår kväll pratade jag med Hasse som bor i Finngärdets fäbod intill sjön, och han sa att det var slaskigt och stöp på 10 centimeter, isen var 2,5 decimeter! Då blir det ingen skoter då, och ingen flytoverall, för då svettas men väl ihjäl och man ska traska i den sörjan!

Men när jag kom ner till sjön hade det frysit ihop under natten och det var blankis! Broddarna hade jag lämnat hemma! Ja, ja, det var bara att schasa iväg med Sleddyn i pannlampans sken! Jag fiskade i sex timmar i så gott som storm och hade bara två försiktiga dragningar i linan, och ingen krokade! Hasse lurade upp en halvkilos röding, det var allt! Det var ca 30 tappra fiskenördar på denna sida av sjön som stog ut i den isande stormen idag!


 

Letters From The Colony på Europaturne

2019-02-14

Idag åker min son Emil med sitt tunga metalband, Letters From The Colony, på Europaturne! Den första av tre turneer i Europa i år!

16.02 NL. COMPLEXITY FEST, HAARLEM

17.02 NL. POPPODIUM HET BOLWERK, SNEEK

20.02 DE. KULTURCLUB SCHON SCHÖN, MAINZ

21.02 BE. DE VERLICHTE GEEST, ROESELARE

22.02 DE. MERGENER HOF, TRIER

23.02 DE. BÉI CHÉZ HEINZ, HANNOVER

24.02 DE. CLUB PUSCHKIN, DRESDEN

https://youtu.be/BNNoGsSSMrQ

https://youtu.be/6bhdNm1wrRE


 

Skymningsröding

2019-02-13

Vilken dag, flera plusgrader och en sol som värmde!

Jag led på jobbet idag, det var ju så vackert då jag var ute med alla barnen på förskolan.

 

Så efter att jag slutat vid tre så packade jag i fiskegrejorna och drog iväg upp på finnskogen till en fin liten rödingtjärn!

Jag hade väl en timme med sol innan den skulle sjunka bakom bergskammen.

 

Jag vandrade över till ett bra ställe och släppte ner mina grejor. Jag hade satt på en gul blink och ett Röllablänke med det lilla svarta Spöket med röda och självlysande ögon två decimeter under.

 

Det var underbart att bara sitta där i tystnaden och lapa sol! Det enda som störde var korpen som med sitt ljudliga klong, och några orrar som flög hit och dit på hygget.

 

Jag satt där ett tag, borrade ett par nya hål, men kände ingenting!

När solen precis slickade bergskammen kände jag en försiktig dragning i linan, jag lyfte spötoppen, men ingenting!

Jag höll alldeles stilla och efter en stund nafsade det igen, då lyfte jag sakta spöet igen och nu krokade rödingen!

 

Det kändes att det var en mindre röding, men den gav mig en härlig fajt ändå på det tunna spöet!

Det var en vackert rödskimrande rödbuk som efter en stunds drillande låg bredvid mig i snön.

 

Det började dra en kall nordanvind när solen gick ner. Det var på nollan när jag anlände till tjärnen men nu sjönk det till två minus på en gång!

Jag fortsatte i samma hål ända tills det blev mörkt, men jag kände inget mera!

I pannlampans sken vandrade jag tillbaka över tjärnen till bilen. Det blev ett härligt slut på denna vackra dag med en fin skymningsröding!


 

Nya knivblad

2019-02-07

Idag fick jag hem sex nya knivblad från finska Lauri.

Det är svarta kolstålsblad, 80CrV2, ca 58hrc. Skarpvässat, redo att användas.

Tre stycken 80x23x3,2 mm droppoint och tre lite smalare, 95x19x3,2 mm, 84x17x3,2 mm och 62x17x3,2 mm.

 

Jag har skissat på ett par nya knivar, så det ska bli roligt att köra igång med dom och använda dessa otroligt vackra och vassa blad.


 

Kaffemått

2019-02-04

Jag har länge tänkt att tillverka ett kaffemått i masurbjörk, mycket trevligare än de i plast!

 

Jag skissade upp ett kaffemått som jag tyckte skulle ligga fint i handen och ha en bra längd, och sågade sedan till ett bra ämne.

 

Det grovt tillsågade ämnet drog jag fast i ett borrskruvstycke, satt upp fräsen och fräsade sedan ur vad jag tyckte skulle rymma ett mått kaffe.

 

 

Jag mätte upp ett plastmått kaffe och hällde i det i masurmåttet, och det var exakt till kanten! Ibland ska man ha tur ;-)

 

 

 

Sedan finsågade jag masurämnet och slipade och putsade det tills jag fick en fin och trivsam form!

Jag dekorerade skaftet upptill med tre silvernitar.

 

 

Slutligen smorde jag in kaffemåttet med parafinolja. Jag ville inte ha något annat impregneringsmedel ifall det skulle ta smak!

 

 

 

 

 

 

 

Jag provade kaffemåttet med en kanna kaffe, och det passade fint till mina andra egentillverkade kaffeprylar!


 

På skidor i skymningen i ett vintrigt snölandskap

2019-01-30

Idag var det kanonfint väder, solen sken och det var vindstilla. Jag var ute med barnen på jobbet hela dagen, men längtade hela tiden till skogen.

 

Jag slutade vid tre idag och solen stog fortfarande ganska högt på himlen, så jag slängde i skidorna och ryggan i bilen och drog iväg upp till stugan vid Jåbbongalle.

 

När jag kom fram smög sig solen precis bakom bergskammen och det blev ett fint sken på himlen. Kalldimman svepte sakta in över sjön. Det var oerhört vackert, jag bara njöt av tystnaden och tillvaron.

Jag kollade termometern och den visade 19 minusgrader!

 

 

 

Jag gick in och plockade bort alla julstjärnor och tomten Knut, kikade till bastu och förråd, sedan tog jag en skidtur i den tilltagande skymningen.

 

 

Jag hade premiär för yxan på bältet och den satt som en smäck, den var inte alls i vägen på något sätt!

 

 

Jag stannade till vid en kullfallen torrfura, plockade fram mitt Trangia Triangel kök, kokade en kanna riktigt skogskaffe.

Satt mig ner på torrfuran och njöt av det varma livselixiret samtidigt som jag lät skymningen sakta omsluta mig!

 

 

 

I pannlampans sken skidade jag tillbaka till stugan där jag sedan satt i tystnaden och bara laddade batterierna, innan jag packade ihop och begav mig hemåt!

 


 

Täljyxan färdig!

2019-01-27

Nu är äntligen projekt Täljyxa klart!

 

 

Jag har tillbringat helgen till att tillverka ett eggskydd åt täljyxan och ett tändstål.

 

 

 

 

 

 

 

 

I änden på tändstålet gjorde jag ett handtag av renhorn som jag utsmyckade med en silvernit och en graverad stjärna.

 

 

Det ska bli intressant att få prova yxan vid någon vildmarkstur här framöver!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag började med att skissa ett eggskydd som jag sedan överförde på lädret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sex utskurna läderbitar som sedan ska färgas, limmas, sys och nitas ihop till ett eggskydd.

 

Jag började med att nita fast tryckknapparna och limma ihop de tre läderbitarna framtill på skyddet där sömmen ska vara.

 

 

Det var knepigt att sy fast det lilla runda fästet för tändstålet, men jag kom segrande ur den kampen!

 

 

 

 

 

Det var tjockt med tre lager läder där jag skulle sy så jag fick borra hålen för sömmen, sedan gick det som en dans att sy.

 

 

 

 

 

Sista momentet var att nita ihop bitarna. På baksidan gjorde jag ett fäste för att kunna sätta yxan på bältet.

 

När allt var klart impregnerade jag eggskyddet med läderglans!

 

Nästa projekt i snickeriet blir ett kaffemått i masurbjörk med ilägg av horn!


 

Slutfinish på täljyxan

2019-01-20

Jag kände mig lite krasslig i helgen och så har det varit runt 20 minusgrader, så det blev inget fiske. Jag tillbringade en del av helgen i snickeriet istället.

 

 

Det är nu tre år sedan jag började att skissa på täljyxan och nu har jag äntligen färdigställt den.

 

Jag har arbetat med den lite då och då, bara när jag har haft inspiration. Annars blir det inte bra!

 

 

Jag har putsat och åter putsat på den och sedan färgade jag den med rödbrun narvsvärta och putsade ner den till jag tyckte nyansen var bra, men jag blev inte nöjd!

 

Så jag färgade om den, putsade igen, men jag blev inte nöjd den här gången heller!

 

Färgade en tredje gång, putsade igen och nu äntligen blev nyansen som jag hade tänkt mig!

 

 

 

Sedan var det dax för polering av skaftet. Jag polerade i omgångar tills skaftet var lent och blankt!

 

Därefter lade jag på ytfinishen, Tru-oil, Gun Stock Finish. Sedan ska oljan härda i några dygn innan jag törs använda yxan.

 

 

Resultatet blev mycket bra, tycker jag. Nu ska jag fortsätta med eggskyddet.

 

 

 

Fortsättning följer.......


 

Repris på oväders röding

2019-01-16

Jag tog en semesterdag idag för jag skulle besikta caddyn på morgonen, resten av dagen tänkte jag ägna åt rödingjakt.

Besiktningen gick bra, inget att anmärka på, så det var ju skönt! Så nu är det bara att åka ett år till!

 

När jag kom hem från besiktningen lastade jag i fiskeprylarna och begav mig uppåt bergen.

Det var 20 minusgrader då jag åkte för att besikta på morgonen, och det var 16 minus i skogen på vägen till tjärnen!

Det skulle dra in ett riktigt snöoväder mitt på dagen och det skulle öka i styrka under eftermiddagen!

Jag tänkte att jag hinner väl fiska ett par timmar innan det börjar snöa.

 

När jag traskade ut på isen var det ca 15 minusgrader, och det drog en svag nordanvind!

Jag gick till samma udde som jag var vid för några dagar sedan, och borrade några hål.

Jag pimplade i två timmar, provade alla möjliga prylar, men rödingen var som bortblåst, inte en känning!

 

Nu började hungern göra sig påmind, så jag traskade in till stranden där jag hittade en gammal stockbänk. Det fick bli mitt bord för dagen.

Jag packade i snö i sotpannan och fyllde på spritbrännaren. På med pannan och efter en stund öste jag i några nävar kaffe, sedan var det bara att vänta på den ljuvliga kaffedoften!

Ett spö hade jag kvar ute på isen, fastsatt i pimpeldunken. På det spöet hade jag en gul blink och ett litet gult Spöke!

 

Jag njöt av det varma kaffet och det torkade rökta köttet och gomackan, medan jag hade full koll på spöet! Det var otroligt gott med det salta rökta köttet till kaffet!

Det hände ingenting medan jag fikade, men det började falla några snöflingor. Himlen var alldeles mörk i väster och efter en stund snöade det för fullt!

 

Jag snabbade mig att packa ner sotpannan och köket, för nu var det bråttom! Här om dagen nappade rödingen när det började snöa, kanske det blir så idag också!

Jag gick ut och hämtade spöet och sedan gick jag vidare till en avlång grynna en bit bort. Borrade ett par hål och sedan bytte jag till Prick Spöket, det svarta med självlysande ögon och röda prickar.

När jag släppte ner myskan vräkte snön ner, och jag satt bara i fem minuter innan jag kände en liten stöt i spöet och linan åkte sakta åt sidan! Jag gjorde ett mothugg men myskan släppte! Skit, nu ryckte jag väl rödingen i munnen så nu vill den väl inget mera den här dagen, tänkte jag!

Men när jag gungade igång myskan igen så stog det inte på förrän jag kände ett nafsande igen. Jag lyfte spöet och nu krokade jag den!

Äntligen, efter flera timmars nötande! Det var otroligt va trög rödingen var idag! Men det blev en repris på förra rödingjakten, så fort det började snöa så högg rödingen!

Jag kände inget mera på någon timme, så när det började skymma gav jag upp. Det blev en härlig semesterdag på isen ändå, trots kyla, allt snöande och svårflirtade rödingar!


 

Snöväders röding

2019-01-13

Jag hade tänkt att fiska röding igår när det var fint väder, men jag hade migränkänning när jag vaknade så det blev inget med det!

I morse väckte Molly mig tidigt och var kissnödig, så det var bara och klä på sig och ut.

Efter det tog jag en snabb frukost och sedan packade jag caddyn och drog iväg uppåt höjderna på finnskogen.

Det var en mulen morgon och 4 minusgrader. Jag var framme vid tjärnen när det började ljusna, packade snabbt ur och vandrade ut på isen.

Det var ganska lättvandrat, 5 cm snö som Sleddyn fint gled uppe på.

 

Jag traskade iväg till en udde där det är en grundtopp en bit utanför med en fin djupkant.

Borrade ett par hål och körde igång. Jag hade en gul blink med ett Röllablänke och ett litet gult Spöke där under.

Inget hände på en kvart, så jag bytte till en vit blink med bara ett litet gult och svart Spöke! De kanske är skygga idag.

Men så började det blåsa och blåsa ännu mera, sedan kom det några snöflingor.

Efter en stund vräkte snön ner, eller rättare sagt vräkte den ner på tvären! Det blåste kallt, jag tittade på termometern på pimpeldunken och den visade 7 minusgrader!

Konstigt väder, det blev kallare när snön kom!

Nästan på en gång när det började snöa hade jag en känning på kanten av grundtoppen! Jag höjde sakta och då kände jag ett försiktigt hugg. Jag gjorde mothugg och då satt den!

Upp kommer en liten röding, den krokade jag av i vattnet, den fick gå tillbaka!

 

Det hände inget mera på någon minut, så jag vevade upp och körde alldeles under iskanten, och det högg omgående!

Den här var bättre så efter mothugget lät jag den rusa av sig en stund innan jag lotsade den till hålet.

Det var en riktigt fin röding som jag lyte upp på snön. Jag skyndade mig ner med Spöket igen, men det var ingen mer röding i där!

Jag fortsatte borra runt grynnan och vidare efter djupkanten men jag kände inget mera!

Det fortsatte att blåsa och snöa på tvären, det var kallt som fanken åt fingrarna.

Jag vadrade mot bilen och borrade på några bra ställen men det blev inget mera denna ovädersdag!

På onsdag ska jag ha en semesterdag, den ska tillägnas åt rödingjakt!


 

Stormen Alfrida och stora björnar

2019-01-06

Stormen Alfrida har dragit fram över landet och här hemma blåste det otroligt mycket!

Jag kände att jag var tvungen och åka upp till min stuga vid Jåbbongalle för att se om det har blåst omkull några träd.

Jag lastade i motorsågen i caddyn för säkerhets skull och begav mig uppåt bergen.

Det hade gått ut en varning på radion om mycket halt väglag då det hade regnat på frysta vägbanor, och det var väldigt halt! Det var rena isbanan så jag tog det mycket lugnt.

Efter några kilometer mötte jag grusbilen, och då blev det bättre.

 

Men det var halt som bara den på vägen in till stugan, och massor med stora grenar som låg överallt på vägen.

Som tur var hade det blåst från rätt håll vid stugan, från nordost, så det hade inte blåst ikull några träd.

Jag fick städa på altanen och på gården, plocka bort alla grenar m.m.

Jag satt och fikade inne i stora rummet och såg då solen som kikade fram en liten stund innan den försvann bakom bergskammen.

 

När jag åkte hemåt stannade jag i Svartnäs där en motorsågskonstnär hade ställt ut några stora björnar till försäljning.

 

Det var fem stora björnar, en som höll i en öring, en som hade sin unge mellan benen, en lite mindre svart björn och två små björnungar som stog mot väggen på varsin sida av en långbänk, ihållandes lyktor!

De två största var över två meter höga, och förbaskat bra gjorda!

 

 

 

När jag sedan hade åkt en bit fick se ett par stora tjädertuppar som spatserade mitt på vägen en bit framför mig.

Jag stannade och tog några bilder på dem på håll med lilla kameran, kvaliteten blev väl inte den bästa.

De var lite kaxiga, de ville gärna inte flytta på sig! Efter att de hade poserat för mig så flög de sin kos!


 

Rödingpremiär i finnskogen, del 1

2019-01-01

Nyårsdags morgon, klockan ringde vid halv sex men jag har varit vaken sedan halv fem! Jag somnade halv två inatt efter nyårsfirandet. Molly är mycket rädd för alla raketer och smällar, så vi stängde in oss i ett litet rum och hade både radio och tv på, då funkade det ganska bra!

Äntligen är det rödingpremiär uppe på finnskogen! Det var 3 minusgrader när jag gungade iväg i mörkret med skotern på släp.

Det är en ny vindkraftspark på tio verk som håller på att byggas på berget där den här rödingtjärnen är, och då har de satt en bom för i början av skogsvägen. De som inte hade skoter fick gå en halvtimme i snömodden för att ta sig till tjärnen.

Det blåste en kall nordanvind då jag for iväg med skotern uppför berget. Det var väldigt olikt sig där uppe. Stora parkeringar med byggbaracker och maskiner. Sorgligt, tycker jag. Det känns som man blir berövad på vildmarken!

Jag parkerade skotern vid tjärnen, det var en decimeter stöp på sina ställen. Jag traskade iväg över till andra sidan där jag brukar vara. Hittade mitt ställe och skred till verket.

Jag kände ingenting på en hel timme, jag borrade överallt och testade olika grejor, men icke! Det var ca 15 personer på isen och det kom bara upp någon enstaka röding under ett par timmar på morgonen.

En liten kille, ca 4 år drog fem fina rödingar med lite hjälp av sin pappa! Det var roligt att se då han skrattande och hojtande drillade dessa rödingbukar! Någon dag innan hade han lurat upp en regnbåge på 4 kilo!

Jag packade ihop och lämnade den norra viken och vandrade iväg över tjärnen till ett ställe där det går en ås på botten med djup på båda sidor, ett kanonställe!

Jag bytte till en myska, mitt lilla Spöke i gult med röda ögon. På med maggot, ner till botten, ca tre meter, och upp två varv.

Jag gungade igång spöket och då kände jag något! Jag höjde försiktigt spötoppen och då blev det stopp! Dansen var ett faktum!

Jag drillade varsamt rödingen, den kändes tung, den var stark! Jag kunde efter en stund greppa tag i gällocket och lyfta upp dagens första röding! Den var riktigt fin!


2024 2023 2022 2021 2020 2019« 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Rödingpremiär i finnskogen, del 2

2019-01-01

Spänningen efter rödingfajten måste nersköljas av några kåsor rykande skogskaffe, kaffet dämpar kylan!

Jag skickade ner Spöket igen och det for iväg sidledes med en väldig fart! Jag lyfte spöet och mycket riktigt, en röding hade tagit Spöket då det var på väg ner! Vid mothugget suger den fast!

Efter en fin drillning med det långa och ganska mjuka spöet kommer rödingen glidande förbi hålet i sin läckert färgade klädsel. Jag fick tag runt gälarna och hivade upp den på isen.

 

Nu när jag lurat två på mitt Spöke provade jag lite andra prylar, men på dessa kände jag ingenting! Jag bytte till det gula Spöket igen och hugget kom tvärt!

Även denna rödingkamp kom jag segrande ur. En lite mindre rödbuk men ändå så vacker!

Tydligen var det mitt gula Spöke som var melodin för dagen!

 

Jag såg fiskekompisen Hampus på andra sidan tjärnen, jag ringde upp honom och frågade hur det hade gått. Han hade inte fått någon röding, men kompisen hade dragit några! Han hade tagit dom på blink, blänke och vanlig rödingkrok! Man blir aldrig klok på dessa rödingar!

 

Nu var det hög tid att käka, i högvinterns sparsamma ljus. Solen klättrade inte högt på himlen denna vinterdag, den slickade trädtopparna på bergskammen bara.

 

Jag fortsatte med mitt Spöke och nu när solen sjönk bakom bergskammen blev rödingarna mer försiktiga.

Jag gungade sakta Spöket och rödingen lyfte försiktigt upp myskan, jag kände det knappt! Men när jag lyfte spöet så var den där!

Nu måste jag köpa ett till fiskekort! Det är riktigt kul att drilla röding på det långa tunna spöet!

 

 

Det här är sista året vid rödingtjärnen med orörd vildmark, nästa år blir det inte lika kul att åka hit! Nybrutna vägar och förstörd natur, stora vindkraftverk som står runt tjärnen och låter illa! Not my cup of tea!

 

Nu var det eftermiddag och jag var mycket nöjd med denna premiär, det blev ju några riktigt fina rödbukar. Jag vinkade farväl till mina fiskekompisar och traskade mot skotern.

Jag åkte upp på höjden och stannade för att titta en sista gång utöver ödemarksstjärnen, en idyll i vildmarken, medan det ännu är vackert! Jag hoppas jag kan återvända någon mer gång nu under vintern.