2019« 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Länk till mina knivar!

På skidor till Jåbbongalle

2019-03-24

Efter att ha gjort klart det sista och flyttat in alla möbler i det nya sovrummet hela lördagen så ville jag bara ut i skogen och tänka på något annat.

 

Jag packade i caddyn och drog iväg tidigt på morgonen medan det ännu var minusgrader.

 

Vägen upp till Jåbbongalle var isig och hal och när jag kom fram till vägskälet så hade någon plogat en liten bit in till en jaktkoja. Det var smalt, knappt så jag fick plats med caddyn.

 

Jag parkerade vid jaktkojan och skidade resten av vägen till stugan. Det var cirka en kilometer till stugan, det var skare att åka på så det gick väldigt lätt!

 

 

 

Väl framme vid stugan blåste det en frisk nordanvind, så jag satte mig i lä på soldäcket på gaveln på stugan.

 

Jag ställde i ordning Trangia Triangelköket och kokade på en kanna kaffe.

 

 

 

 

 

Det var väldigt skönt att bara sitta i solen och dricka gott skogskaffe och kika ut över sjön och skogen.

 

Igår såg jag två grupperingar med svanar och några kanadagäss som flög över hemma, men idag blåste det så kallt så jag såg inga flyttfåglar alls!

Senare på kvällen gjorde jag ett pass i snickeriet, fortsatte med några nya knivar!

 

Min son Emils metalband, Letters From The Colony, gjorde en bejublad show i Eindhoven, det var helt fullsatt! Många tyckte de var dagens överraskning!

 


 

LFTC i Eindhoven

2019-03-23

Min sons metalband är i Eindhoven i Holland och spelar på Prognosis Festival den här helgen.

Det är en stor rockfestival i två dagar med två stora scener och många band!

De flög ner igår och klockan 17.15 idag går de upp på scen för en timmes röj!

 


 

Konferens i Tällberg

2019-03-16

Nyss hemkommen från en konferens på hotell Dalecarlia i Tällberg, lite sliten men det var väldigt roligt!

Det var förskolepersonal från hela vårt distrikt. Middag på kvällen och en hel del festligheter, firade en kollega som fyllt 60 år mm.

Det var en fantastisk solnedgång över sjön Siljan på kvällen, vi satt länge och följde detta skådespel!

Studiedag med jobb hela dagen i går, god mat och dryck!

 

 

Nu ska jag ladda om för en 40 års fest i dubbel bemärkelse! Två som slår ihop sitt 40 års firande, så vi får väl fira därefter ;-)

 


 

Knivgodis

2019-03-13

Jag är sjuk idag, har en hemsk förkylning och hostar lungorna ur kroppen! Jag hoppas att jag är bättre i morgon för på eftermiddagen ska jag och mitt arbetslag åka till Tällberg och bo på hotell och på fredag så har vi en studiedag där!

Idag är det riktigt busväder, det är snöstorm ute och 1 minus.

Men igår hände iallafall något positivt! Jag fick hem lite knivgodis! Ett vackert svart huggarblad, ett Lauri 175x38 mm i kolstål med lasergravyr!

Det är en läcker lasergravyr som får mig att tänka på fjälltoppar med norrsken, mycket vackert!

Av det här bladet ska jag tillverka en huggare till mig själv att ha med på bältet eller i ryggsäcken i vildmarken.

 

 

 

Jag fick även hem en mosaikpins i mässing som föreställer en björntass med klor! Den är 6 mm i diameter och 100 mm lång.

 

Jag kommer nog att lägga in bitar av den som dekor i huggarens skaft, det kommer att bli mycket snyggt!


 

Golvläggning

2019-03-10

Hela dagen gick åt att lägga in det nya klickgolvet. Jag började i tiotiden och var klar vid fem, så det gick ganska fort ändå.

Det var lite krångligt vid dörrfodren men jag mätte och ritade på bitarna och gick ner i snickeriet och sågade på bandsågen, det gick kanonbra!

 

I morgon ska golvsocklarna och hörnlister vid fondväggen dit, och sedan ska jag göra en hylla en bit under taket efter hela långväggen till mina Hans Lidman, Nils färnström böcker och alla andra fiskeböcker!


 

Fondvägg och råbock

2019-03-09

Idag har vi satt upp pärlsponts skivor som en fondvägg. Det var fina skivor som var målade så att det såg ut som penseldrag på ytan.

Det tar bra när man monterar upp skivor som är 60 cm i bredd, så det gick fort att sätta upp fondväggen!

Nästa steg är att lägga in det fina Bourbon oak golvet, det kommer att göra att det känns ännu varmare i rummet!

 

 

 

 

 

 

När vi höll på att montera upp fondväggen tittade Annika ut genom fönstret och fick se två rådjur och en råbock alldeles utanför!

Fort efter kameran, (det blev den lilla kameran, synd nog), jag hann få iväg ett par foton på den ståtliga bocken!

Det var en väldigt vacker bock med fina horn!

De gick sedan vidare till vår fågelstuga där de krafsade fram frön på backen.

 


 

Målning av sovrummet

2019-03-07

Nu har vi målat klart sovrummet! Vi målade först med en färg som var lite gräddfärgad men det blev alldeles för blaskigt, så vi åkte iväg och blandade en ny färg!

Det blev en färg som heter varmgrå. Den blev jättebra!

Det blev en fin kontrast till det vita och kommer att göra sig bra till golvet som ska läggas in.


 

Flera knivar på gång!

2019-03-07

Jag varvar sovrums renoveringen och knivslöjdandet.

Just nu har jag tre knivar på gång.

Jag fick hem ett till Lauri blad igår, ett som är 75 mm långt.

Det ska bli en kniv till en hornslida som jag gjorde för ett tag sedan.

 


 

Renovering av sovrummet

2019-03-03

Den här veckan har vi börjat att renovera sovrummet.

 

Vi började med att riva ner den gamla strukturtapeten, och som tur var så delade den sig fint.

 

Sedan rollade jag furutaket med spärrvit och strök efter med pensel. Det här var sista rummet där taket var i furu, nu har vi gjort hela huset!

 

 

 

 

 

 

Vi trodde att vi skulle kunna måla väggen direkt efter att vi rivit ner tapeten, för det blev så slätt och fint.

 

 

Men det var för lurvig yta så vi var tvungen att sätta upp våder av grundpapp!

 

 

Nu blev ytan slät och bra. Jag spacklade igen tapetskarvarna och slipade dom lätt.

 

 

 

Nu är det färdigt för att måla väggarna.

 

 

Sedan ska vi sätta upp en fondvägg av pärlspont skivor bakom där sängen ska vara, och lägga in ett klickgolv som heter Bourbon oak. Ett kanonfint golv som ser gammalt och härligt ut!


 

Öringpremiär i finnskogstjärnen

2019-02-23

Jag har varit väldigt förkyld ett par dagar men en öringpremiär i finnskogen kan man ju inte missa!

Jag åkte upp i gryningen till den högt belägna öringtjärnen, trots feberkänning! Det var redan några fiskesugna som höll på att packa ur bilarna och göra sig iordning för öringjakten. Det var en tät dimma och en lätt vind, det var ca. tre minus!

Jag vandrade över till en udde och en liten ö, där utanför har jag dragit fin öring förr. Det var vid udden som jag hade så fint öringfiske på premiären förra året.

Jag träffade en karl från Alfta där och vi borrade några hål bredvid varandra. Klockan åtta gick starten, men inte en enda känning där, inte för någon av oss!

Så jag vandrade vidare till ett bra ställe utanför den lilla ön. En karl från Falun hade parkerat där med sin skoter. Medan vi snackade drog han en liten öring. Det var grunt där han satt så jag borrade tio meter utanför honom där det var fyra meter djupt. Jag hittade djupkanten!

Kompisen Lasse kom vandrande över isen och gjorde mig sällskap.

Jag gjorde en liten cocktail av räka och ett par röda och vita maggots på min rödsvarta minibalansare och släppte ner.

Ett par gungningar och linan åkte åt sidan! Yes, öringkänning! Gungade vidare och pang! Där smackade den på! Mothugg och en vild dans tog fart! Men vid hålet klev den av! På med en ny cocktail och ner igen.

Nu stog det inte på förrän jag krokade en till öring, inte så stor men en fin matfisk!

Dimman lättade och solen värmde skönt. Det var ungefär 40 personer på isen denna vackra dag! Det var skoterträff på en tjärn längre bort så det var många skotrar som åkte förbi på skoterleden.

Jag lurade sedan upp fem öringar och fyra små regnbågar! Tre av öringarna fick följa med mig hem, de andra fick återgå till sitt rätta element!

Föreningen har planterat ut en hel del små men mycket fina regnbågar i tjärnen förra året. Det ska bli intressant och se om de växer till sig och blir vackra regnbågar med stora fina fenor!


 

Knivskaftet tar form

2019-02-17

Nu har jag grovsågat första skaftet till en behändig brukskniv, med ett Lauri 95 mm blad!

Detta skaft är sammansatt av ett ämne från en stor björkvril som växte längst ner mot mossan på björkstam, älghorn och en remsa av lädernappa.

Det är alltid lika intressant att forma ett knivskaft av en björkvril, man vet aldrig vilket mönster som träder fram! Det är materialen som gör knivtillverkningen så rolig!

Nu gäller det att hitta inspirationen till att forma skaftet så att det ligger skönt i handen och att sedan putsa detta i timtal till en perfekt yta! Det blir mycket vända och vrida, kika och känna innan man får det som man vill!

Jag har limmat ihop två knivskaft till, men jag färdigställer bara ett i taget, annars blir det bara ett stressmoment. Man måste ha en bra inre känsla när man ska forma skaftet för att det ska bli bra!

 


 

Rödingpremiär i hård vind

2019-02-16

Rödingpremiär på St. Logärden är en av årets höjdpunkter! Men det blev det inte i år! Det blåste en hård västlig vind redan tidigt i gryningen, och kallt som bara den fast det bara var någon enstaka minusgrad!

I femtiden ringde klockan, ut med Molly, in med grejorna i Caddyn och iväg! Igår kväll pratade jag med Hasse som bor i Finngärdets fäbod intill sjön, och han sa att det var slaskigt och stöp på 10 centimeter, isen var 2,5 decimeter! Då blir det ingen skoter då, och ingen flytoverall, för då svettas men väl ihjäl och man ska traska i den sörjan!

Men när jag kom ner till sjön hade det frysit ihop under natten och det var blankis! Broddarna hade jag lämnat hemma! Ja, ja, det var bara att schasa iväg med Sleddyn i pannlampans sken! Jag fiskade i sex timmar i så gott som storm och hade bara två försiktiga dragningar i linan, och ingen krokade! Hasse lurade upp en halvkilos röding, det var allt! Det var ca 30 tappra fiskenördar på denna sida av sjön som stog ut i den isande stormen idag!


 

Letters From The Colony på Europaturne

2019-02-14

Idag åker min son Emil med sitt tunga metalband, Letters From The Colony, på Europaturne! Den första av tre turneer i Europa i år!

16.02 NL. COMPLEXITY FEST, HAARLEM

17.02 NL. POPPODIUM HET BOLWERK, SNEEK

20.02 DE. KULTURCLUB SCHON SCHÖN, MAINZ

21.02 BE. DE VERLICHTE GEEST, ROESELARE

22.02 DE. MERGENER HOF, TRIER

23.02 DE. BÉI CHÉZ HEINZ, HANNOVER

24.02 DE. CLUB PUSCHKIN, DRESDEN

https://youtu.be/BNNoGsSSMrQ

https://youtu.be/6bhdNm1wrRE


 

Skymningsröding

2019-02-13

Vilken dag, flera plusgrader och en sol som värmde!

Jag led på jobbet idag, det var ju så vackert då jag var ute med alla barnen på förskolan.

 

Så efter att jag slutat vid tre så packade jag i fiskegrejorna och drog iväg upp på finnskogen till en fin liten rödingtjärn!

Jag hade väl en timme med sol innan den skulle sjunka bakom bergskammen.

 

Jag vandrade över till ett bra ställe och släppte ner mina grejor. Jag hade satt på en gul blink och ett Röllablänke med det lilla svarta Spöket med röda och självlysande ögon två decimeter under.

 

Det var underbart att bara sitta där i tystnaden och lapa sol! Det enda som störde var korpen som med sitt ljudliga klong, och några orrar som flög hit och dit på hygget.

 

Jag satt där ett tag, borrade ett par nya hål, men kände ingenting!

När solen precis slickade bergskammen kände jag en försiktig dragning i linan, jag lyfte spötoppen, men ingenting!

Jag höll alldeles stilla och efter en stund nafsade det igen, då lyfte jag sakta spöet igen och nu krokade rödingen!

 

Det kändes att det var en mindre röding, men den gav mig en härlig fajt ändå på det tunna spöet!

Det var en vackert rödskimrande rödbuk som efter en stunds drillande låg bredvid mig i snön.

 

Det började dra en kall nordanvind när solen gick ner. Det var på nollan när jag anlände till tjärnen men nu sjönk det till två minus på en gång!

Jag fortsatte i samma hål ända tills det blev mörkt, men jag kände inget mera!

I pannlampans sken vandrade jag tillbaka över tjärnen till bilen. Det blev ett härligt slut på denna vackra dag med en fin skymningsröding!


 

Nya knivblad

2019-02-07

Idag fick jag hem sex nya knivblad från finska Lauri.

Det är svarta kolstålsblad, 80CrV2, ca 58hrc. Skarpvässat, redo att användas.

Tre stycken 80x23x3,2 mm droppoint och tre lite smalare, 95x19x3,2 mm, 84x17x3,2 mm och 62x17x3,2 mm.

 

Jag har skissat på ett par nya knivar, så det ska bli roligt att köra igång med dom och använda dessa otroligt vackra och vassa blad.


 

Kaffemått

2019-02-04

Jag har länge tänkt att tillverka ett kaffemått i masurbjörk, mycket trevligare än de i plast!

 

Jag skissade upp ett kaffemått som jag tyckte skulle ligga fint i handen och ha en bra längd, och sågade sedan till ett bra ämne.

 

Det grovt tillsågade ämnet drog jag fast i ett borrskruvstycke, satt upp fräsen och fräsade sedan ur vad jag tyckte skulle rymma ett mått kaffe.

 

 

Jag mätte upp ett plastmått kaffe och hällde i det i masurmåttet, och det var exakt till kanten! Ibland ska man ha tur ;-)

 

 

 

Sedan finsågade jag masurämnet och slipade och putsade det tills jag fick en fin och trivsam form!

Jag dekorerade skaftet upptill med tre silvernitar.

 

 

Slutligen smorde jag in kaffemåttet med parafinolja. Jag ville inte ha något annat impregneringsmedel ifall det skulle ta smak!

 

 

 

 

 

 

 

Jag provade kaffemåttet med en kanna kaffe, och det passade fint till mina andra egentillverkade kaffeprylar!


 

På skidor i skymningen i ett vintrigt snölandskap

2019-01-30

Idag var det kanonfint väder, solen sken och det var vindstilla. Jag var ute med barnen på jobbet hela dagen, men längtade hela tiden till skogen.

 

Jag slutade vid tre idag och solen stog fortfarande ganska högt på himlen, så jag slängde i skidorna och ryggan i bilen och drog iväg upp till stugan vid Jåbbongalle.

 

När jag kom fram smög sig solen precis bakom bergskammen och det blev ett fint sken på himlen. Kalldimman svepte sakta in över sjön. Det var oerhört vackert, jag bara njöt av tystnaden och tillvaron.

Jag kollade termometern och den visade 19 minusgrader!

 

 

 

Jag gick in och plockade bort alla julstjärnor och tomten Knut, kikade till bastu och förråd, sedan tog jag en skidtur i den tilltagande skymningen.

 

 

Jag hade premiär för yxan på bältet och den satt som en smäck, den var inte alls i vägen på något sätt!

 

 

Jag stannade till vid en kullfallen torrfura, plockade fram mitt Trangia Triangel kök, kokade en kanna riktigt skogskaffe.

Satt mig ner på torrfuran och njöt av det varma livselixiret samtidigt som jag lät skymningen sakta omsluta mig!

 

 

 

I pannlampans sken skidade jag tillbaka till stugan där jag sedan satt i tystnaden och bara laddade batterierna, innan jag packade ihop och begav mig hemåt!

 


 

Täljyxan färdig!

2019-01-27

Nu är äntligen projekt Täljyxa klart!

 

 

Jag har tillbringat helgen till att tillverka ett eggskydd åt täljyxan och ett tändstål.

 

 

 

 

 

 

 

 

I änden på tändstålet gjorde jag ett handtag av renhorn som jag utsmyckade med en silvernit och en graverad stjärna.

 

 

Det ska bli intressant att få prova yxan vid någon vildmarkstur här framöver!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag började med att skissa ett eggskydd som jag sedan överförde på lädret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sex utskurna läderbitar som sedan ska färgas, limmas, sys och nitas ihop till ett eggskydd.

 

Jag började med att nita fast tryckknapparna och limma ihop de tre läderbitarna framtill på skyddet där sömmen ska vara.

 

 

Det var knepigt att sy fast det lilla runda fästet för tändstålet, men jag kom segrande ur den kampen!

 

 

 

 

 

Det var tjockt med tre lager läder där jag skulle sy så jag fick borra hålen för sömmen, sedan gick det som en dans att sy.

 

 

 

 

 

Sista momentet var att nita ihop bitarna. På baksidan gjorde jag ett fäste för att kunna sätta yxan på bältet.

 

När allt var klart impregnerade jag eggskyddet med läderglans!

 

Nästa projekt i snickeriet blir ett kaffemått i masurbjörk med ilägg av horn!


 

Slutfinish på täljyxan

2019-01-20

Jag kände mig lite krasslig i helgen och så har det varit runt 20 minusgrader, så det blev inget fiske. Jag tillbringade en del av helgen i snickeriet istället.

 

 

Det är nu tre år sedan jag började att skissa på täljyxan och nu har jag äntligen färdigställt den.

 

Jag har arbetat med den lite då och då, bara när jag har haft inspiration. Annars blir det inte bra!

 

 

Jag har putsat och åter putsat på den och sedan färgade jag den med rödbrun narvsvärta och putsade ner den till jag tyckte nyansen var bra, men jag blev inte nöjd!

 

Så jag färgade om den, putsade igen, men jag blev inte nöjd den här gången heller!

 

Färgade en tredje gång, putsade igen och nu äntligen blev nyansen som jag hade tänkt mig!

 

 

 

Sedan var det dax för polering av skaftet. Jag polerade i omgångar tills skaftet var lent och blankt!

 

Därefter lade jag på ytfinishen, Tru-oil, Gun Stock Finish. Sedan ska oljan härda i några dygn innan jag törs använda yxan.

 

 

Resultatet blev mycket bra, tycker jag. Nu ska jag fortsätta med eggskyddet.

 

 

 

Fortsättning följer.......


 

Repris på oväders röding

2019-01-16

Jag tog en semesterdag idag för jag skulle besikta caddyn på morgonen, resten av dagen tänkte jag ägna åt rödingjakt.

Besiktningen gick bra, inget att anmärka på, så det var ju skönt! Så nu är det bara att åka ett år till!

 

När jag kom hem från besiktningen lastade jag i fiskeprylarna och begav mig uppåt bergen.

Det var 20 minusgrader då jag åkte för att besikta på morgonen, och det var 16 minus i skogen på vägen till tjärnen!

Det skulle dra in ett riktigt snöoväder mitt på dagen och det skulle öka i styrka under eftermiddagen!

Jag tänkte att jag hinner väl fiska ett par timmar innan det börjar snöa.

 

När jag traskade ut på isen var det ca 15 minusgrader, och det drog en svag nordanvind!

Jag gick till samma udde som jag var vid för några dagar sedan, och borrade några hål.

Jag pimplade i två timmar, provade alla möjliga prylar, men rödingen var som bortblåst, inte en känning!

 

Nu började hungern göra sig påmind, så jag traskade in till stranden där jag hittade en gammal stockbänk. Det fick bli mitt bord för dagen.

Jag packade i snö i sotpannan och fyllde på spritbrännaren. På med pannan och efter en stund öste jag i några nävar kaffe, sedan var det bara att vänta på den ljuvliga kaffedoften!

Ett spö hade jag kvar ute på isen, fastsatt i pimpeldunken. På det spöet hade jag en gul blink och ett litet gult Spöke!

 

Jag njöt av det varma kaffet och det torkade rökta köttet och gomackan, medan jag hade full koll på spöet! Det var otroligt gott med det salta rökta köttet till kaffet!

Det hände ingenting medan jag fikade, men det började falla några snöflingor. Himlen var alldeles mörk i väster och efter en stund snöade det för fullt!

 

Jag snabbade mig att packa ner sotpannan och köket, för nu var det bråttom! Här om dagen nappade rödingen när det började snöa, kanske det blir så idag också!

Jag gick ut och hämtade spöet och sedan gick jag vidare till en avlång grynna en bit bort. Borrade ett par hål och sedan bytte jag till Prick Spöket, det svarta med självlysande ögon och röda prickar.

När jag släppte ner myskan vräkte snön ner, och jag satt bara i fem minuter innan jag kände en liten stöt i spöet och linan åkte sakta åt sidan! Jag gjorde ett mothugg men myskan släppte! Skit, nu ryckte jag väl rödingen i munnen så nu vill den väl inget mera den här dagen, tänkte jag!

Men när jag gungade igång myskan igen så stog det inte på förrän jag kände ett nafsande igen. Jag lyfte spöet och nu krokade jag den!

Äntligen, efter flera timmars nötande! Det var otroligt va trög rödingen var idag! Men det blev en repris på förra rödingjakten, så fort det började snöa så högg rödingen!

Jag kände inget mera på någon timme, så när det började skymma gav jag upp. Det blev en härlig semesterdag på isen ändå, trots kyla, allt snöande och svårflirtade rödingar!


 

Snöväders röding

2019-01-13

Jag hade tänkt att fiska röding igår när det var fint väder, men jag hade migränkänning när jag vaknade så det blev inget med det!

I morse väckte Molly mig tidigt och var kissnödig, så det var bara och klä på sig och ut.

Efter det tog jag en snabb frukost och sedan packade jag caddyn och drog iväg uppåt höjderna på finnskogen.

Det var en mulen morgon och 4 minusgrader. Jag var framme vid tjärnen när det började ljusna, packade snabbt ur och vandrade ut på isen.

Det var ganska lättvandrat, 5 cm snö som Sleddyn fint gled uppe på.

 

Jag traskade iväg till en udde där det är en grundtopp en bit utanför med en fin djupkant.

Borrade ett par hål och körde igång. Jag hade en gul blink med ett Röllablänke och ett litet gult Spöke där under.

Inget hände på en kvart, så jag bytte till en vit blink med bara ett litet gult och svart Spöke! De kanske är skygga idag.

Men så började det blåsa och blåsa ännu mera, sedan kom det några snöflingor.

Efter en stund vräkte snön ner, eller rättare sagt vräkte den ner på tvären! Det blåste kallt, jag tittade på termometern på pimpeldunken och den visade 7 minusgrader!

Konstigt väder, det blev kallare när snön kom!

Nästan på en gång när det började snöa hade jag en känning på kanten av grundtoppen! Jag höjde sakta och då kände jag ett försiktigt hugg. Jag gjorde mothugg och då satt den!

Upp kommer en liten röding, den krokade jag av i vattnet, den fick gå tillbaka!

 

Det hände inget mera på någon minut, så jag vevade upp och körde alldeles under iskanten, och det högg omgående!

Den här var bättre så efter mothugget lät jag den rusa av sig en stund innan jag lotsade den till hålet.

Det var en riktigt fin röding som jag lyte upp på snön. Jag skyndade mig ner med Spöket igen, men det var ingen mer röding i där!

Jag fortsatte borra runt grynnan och vidare efter djupkanten men jag kände inget mera!

Det fortsatte att blåsa och snöa på tvären, det var kallt som fanken åt fingrarna.

Jag vadrade mot bilen och borrade på några bra ställen men det blev inget mera denna ovädersdag!

På onsdag ska jag ha en semesterdag, den ska tillägnas åt rödingjakt!


 

Stormen Alfrida och stora björnar

2019-01-06

Stormen Alfrida har dragit fram över landet och här hemma blåste det otroligt mycket!

Jag kände att jag var tvungen och åka upp till min stuga vid Jåbbongalle för att se om det har blåst omkull några träd.

Jag lastade i motorsågen i caddyn för säkerhets skull och begav mig uppåt bergen.

Det hade gått ut en varning på radion om mycket halt väglag då det hade regnat på frysta vägbanor, och det var väldigt halt! Det var rena isbanan så jag tog det mycket lugnt.

Efter några kilometer mötte jag grusbilen, och då blev det bättre.

 

Men det var halt som bara den på vägen in till stugan, och massor med stora grenar som låg överallt på vägen.

Som tur var hade det blåst från rätt håll vid stugan, från nordost, så det hade inte blåst ikull några träd.

Jag fick städa på altanen och på gården, plocka bort alla grenar m.m.

Jag satt och fikade inne i stora rummet och såg då solen som kikade fram en liten stund innan den försvann bakom bergskammen.

 

När jag åkte hemåt stannade jag i Svartnäs där en motorsågskonstnär hade ställt ut några stora björnar till försäljning.

 

Det var fem stora björnar, en som höll i en öring, en som hade sin unge mellan benen, en lite mindre svart björn och två små björnungar som stog mot väggen på varsin sida av en långbänk, ihållandes lyktor!

De två största var över två meter höga, och förbaskat bra gjorda!

 

 

 

När jag sedan hade åkt en bit fick se ett par stora tjädertuppar som spatserade mitt på vägen en bit framför mig.

Jag stannade och tog några bilder på dem på håll med lilla kameran, kvaliteten blev väl inte den bästa.

De var lite kaxiga, de ville gärna inte flytta på sig! Efter att de hade poserat för mig så flög de sin kos!


 

Rödingpremiär i finnskogen, del 1

2019-01-01

Nyårsdags morgon, klockan ringde vid halv sex men jag har varit vaken sedan halv fem! Jag somnade halv två inatt efter nyårsfirandet. Molly är mycket rädd för alla raketer och smällar, så vi stängde in oss i ett litet rum och hade både radio och tv på, då funkade det ganska bra!

Äntligen är det rödingpremiär uppe på finnskogen! Det var 3 minusgrader när jag gungade iväg i mörkret med skotern på släp.

Det är en ny vindkraftspark på tio verk som håller på att byggas på berget där den här rödingtjärnen är, och då har de satt en bom för i början av skogsvägen. De som inte hade skoter fick gå en halvtimme i snömodden för att ta sig till tjärnen.

Det blåste en kall nordanvind då jag for iväg med skotern uppför berget. Det var väldigt olikt sig där uppe. Stora parkeringar med byggbaracker och maskiner. Sorgligt, tycker jag. Det känns som man blir berövad på vildmarken!

Jag parkerade skotern vid tjärnen, det var en decimeter stöp på sina ställen. Jag traskade iväg över till andra sidan där jag brukar vara. Hittade mitt ställe och skred till verket.

Jag kände ingenting på en hel timme, jag borrade överallt och testade olika grejor, men icke! Det var ca 15 personer på isen och det kom bara upp någon enstaka röding under ett par timmar på morgonen.

En liten kille, ca 4 år drog fem fina rödingar med lite hjälp av sin pappa! Det var roligt att se då han skrattande och hojtande drillade dessa rödingbukar! Någon dag innan hade han lurat upp en regnbåge på 4 kilo!

Jag packade ihop och lämnade den norra viken och vandrade iväg över tjärnen till ett ställe där det går en ås på botten med djup på båda sidor, ett kanonställe!

Jag bytte till en myska, mitt lilla Spöke i gult med röda ögon. På med maggot, ner till botten, ca tre meter, och upp två varv.

Jag gungade igång spöket och då kände jag något! Jag höjde försiktigt spötoppen och då blev det stopp! Dansen var ett faktum!

Jag drillade varsamt rödingen, den kändes tung, den var stark! Jag kunde efter en stund greppa tag i gällocket och lyfta upp dagens första röding! Den var riktigt fin!


2019« 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Rödingpremiär i finnskogen, del 2

2019-01-01

Spänningen efter rödingfajten måste nersköljas av några kåsor rykande skogskaffe, kaffet dämpar kylan!

Jag skickade ner Spöket igen och det for iväg sidledes med en väldig fart! Jag lyfte spöet och mycket riktigt, en röding hade tagit Spöket då det var på väg ner! Vid mothugget suger den fast!

Efter en fin drillning med det långa och ganska mjuka spöet kommer rödingen glidande förbi hålet i sin läckert färgade klädsel. Jag fick tag runt gälarna och hivade upp den på isen.

 

Nu när jag lurat två på mitt Spöke provade jag lite andra prylar, men på dessa kände jag ingenting! Jag bytte till det gula Spöket igen och hugget kom tvärt!

Även denna rödingkamp kom jag segrande ur. En lite mindre rödbuk men ändå så vacker!

Tydligen var det mitt gula Spöke som var melodin för dagen!

 

Jag såg fiskekompisen Hampus på andra sidan tjärnen, jag ringde upp honom och frågade hur det hade gått. Han hade inte fått någon röding, men kompisen hade dragit några! Han hade tagit dom på blink, blänke och vanlig rödingkrok! Man blir aldrig klok på dessa rödingar!

 

Nu var det hög tid att käka, i högvinterns sparsamma ljus. Solen klättrade inte högt på himlen denna vinterdag, den slickade trädtopparna på bergskammen bara.

 

Jag fortsatte med mitt Spöke och nu när solen sjönk bakom bergskammen blev rödingarna mer försiktiga.

Jag gungade sakta Spöket och rödingen lyfte försiktigt upp myskan, jag kände det knappt! Men när jag lyfte spöet så var den där!

Nu måste jag köpa ett till fiskekort! Det är riktigt kul att drilla röding på det långa tunna spöet!

 

 

Det här är sista året vid rödingtjärnen med orörd vildmark, nästa år blir det inte lika kul att åka hit! Nybrutna vägar och förstörd natur, stora vindkraftverk som står runt tjärnen och låter illa! Not my cup of tea!

 

Nu var det eftermiddag och jag var mycket nöjd med denna premiär, det blev ju några riktigt fina rödbukar. Jag vinkade farväl till mina fiskekompisar och traskade mot skotern.

Jag åkte upp på höjden och stannade för att titta en sista gång utöver ödemarksstjärnen, en idyll i vildmarken, medan det ännu är vackert! Jag hoppas jag kan återvända någon mer gång nu under vintern.