2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014« 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Gott Nytt År

2014-12-31

Då var året 2014 till ända! Det har varit ett händelserikt år, men även ett drygt år. Jag gick in i den så kallade väggen i februari med sjukskrivning under hela våren som följd. Jag försökte ta vara på den fantastiskt vackra våren och sommaren med att vara ute i naturen så mycket som möjligt. Det blev ju tidernas varmaste sommar i år!

Jag hade flugfiskepremiär med flytring på trettondagen, helt otroligt! Sedan under våren så spelade jag och ett gäng spelmän in en skiva med "Östen med resten". Jag hade en roll i filmen "Mördar Anders" och jag filmade allsången med Lasse Berghagen och teater föreställningen Gustav Vasa. Det blev rivning av den gamla altanen vid stugan och byggnation av en ny större altan, som blev kanonbra! Vi hade en underbar sommar vid stugan i år.

Albin tog studenten och fick Teddy Gummerus/Maria Blom stipendiet på Dalarnas Filmfestival för sin animerade film om Gustav Vasas äventyr i dalarna och Emil släppte en musikvideo med sitt rockband. Min far blev "Årets kulturstipendiat 2013", för sina insatser för kulturen i dalarna!

Jag har haft tid att fiska mycket, 36 grymt vackra öringar har jag lurat i år! Drog den största för året dagarna före jul, en otroligt vacker öring på 1,6 kg! Det har även blivit några rödingar och flera mycket vackra regnbågar.

I november var olyckan framme och jag slet isär vadmuskeln! Det var ingen höjdare. Det blev gips i tio dagar och fasligt hoppande på kryckor. Jag linkar fortfarande men det blir väl sakta bättre. Jag tillverkade en Leuku/huggare under tiden jag hoppade på kryckor, och jag har även under hösten sammanställt naturfoton till en bok som blev färdig lagom till jul. Nu hoppas jag på ett bra år 2015 med mycket fiske, vackra naturupplevelser och härliga äventyr!

------------------------ GOTT NYTT ÅR ---------------------------


 

Ny bok "Naturens spegel"

2014-12-27

Under hösten har jag jobbat med material till en bok. Jag har sammanställt stilla upplevelser från alla de otaliga skogsvandringar jag har gjort under många år.

Dalarnas östra finnskog, Ödmården, med alla dess magiska och trolska tjärnar, hör till mina favoritplatser. Stilla och rofyllda platser i tidlös miljö där naturen själv speglar sig i alla dess färgskalor.

Nästan alla bilder är hämtade från Dalarnas östra finnskogar. Det är en bok som man bara ska titta i, njuta och låta sig inspireras av vad vår vackra natur har att visa fram!

 

 


 

Leuku 8# med eldstål

2014-12-23

Lagom till jul blev min nya leuku, huggare klar. Jag gjorde en innerslida i trä och sydde sedan med shaftläder.

 

Slidan är betsad med rödbrun narvsvärta och med pautat mönster - en snygg dekorkant, vargtass avtryck och ett fjällmotiv upptill.

 

Bak på knivslidan på hängslan sydde jag ett fäste för ett eldstål. Jag köpte ett vanligt eldstål med plasthandtag, men bytte ut det mot ett handtag i renhorn. Praktiskt att ha ett eldstål med sig hela tiden.

 

 

 

--------------------------------- GOD JUL ---------------------------------

 

 

 


 

Julöringar

2014-12-20

Tillbaka vid bävertjärnen. Vilken kanonmorgon, 7 grader kallt, inte ett moln och vindstilla. Jag anlände i gryningen, det var fortfarande skumt ute. Jag kände mig ut på isen med ispiken, men det var ingen fara. Isen var ca 10 cm tjock. Det sjöng och dånade i isen. Ett par tjädrar flög över mig.

Borrade vid ett par säkra ställen, men ingenting! Jag borrade vidare runt tjärnen ända in i viken, men det ville sig inte. Jag provade allt. Då gick jag tillbaka dit där jag började och letade på en liten brant kant eller rättare sagt en grop där jag fått ett par mycket fina öringar nu under hösten.

Det kom en gammal man ut till mig på isen och satte sig en bit bort. Vi pratade en stund sedan gick han vidare.

Jag bytte agn och hann inte mer än ner med myskan förrän linan åkte åt sidan. Nu jädrar är öringen här, tänkte jag. Precis när solskivan slickade talltopparna högg det stenhårt, jag var beredd och gjorde ett bra mothugg. Det blev en yster dans, flera långa rusningar. Öringen for som en blixt fram och tillbaka under mig. Jag såg den flera gånger genom isen, och det var en stor rackare!

Nu blev jag nervös, den var riktigt stor! Det blev en svettig men härlig fajt med det för dagen nya pimpelspöt. Ett skönt spö med en ganska mjuk topp.

Jag lyckades styra in öringen i hålet men den var så tung så jag körde ner handen i hålet och tog tag i gällocket och lyfte triumferande upp den fantastiskt vackra öringen. Vilken grym skogstjärns leopard!

Öringen var rejält bred över ryggen och hade en fin guldgul lyster och mängder med prickar! Den vägde 1,6 kg! Årets största öring, och det på en av årets sista dagar. Helt underbart!

Jag drack lite kaffe och då slog det naturligt vis på en till öring, men den släppte vid hålet!

Efter en stund åkte linan iväg igen, men sedan hände det inget mera. Upp med myskan och på med nytt agn. Pang, sa det! Öringdrillning igen. Denna gången var det en öringhane på kilot som hade slagit på!

Denna morgon blev kanon, en av de bästa på hela året!

 


 

Leuku 8#

2014-12-14

Nu är min nya huggare färdig. Bladet är i kolstål och är 21cm och kommer ifrån finska Lauri.

Mitt i det rödbrunbetsade masurskaftet borrade jag i en mosaikpins i mässing och nysilver som dekor. Det blev mycket snyggt till det rödbruna skaftet.

Igår gjorde jag klar innerslidan i trä, så nu är det bara att sy läderslidan.

 


 

En heldag på isen

2014-12-09

Jag hade bestämt med Andreas att vi skulle träffas vid en röding/öringtjärn vid niotiden på morgonen, men jag kom dit lite tidigare och han var sen. Jag kände mig för med ispiken och isen var mellan 5-7 cm.

Borrade en bit ut vid en brant kant men kände inget, då kom Andreas kompis som hade grabben med sig. Han kände bara ett litet nafsande. Andreas och Ylva anlände och Andreas fick ganska omgående en mindre öring med mycket prickar.

Vi fortsatte att borra oss runt och testa olika djup men ingenting. Jag kände bara en liten dragning i linan, de var otroligt försiktiga.

Senare på dagen när solen stod lågt då gick vi försiktigt ut på djupare vatten. Det var 10-11 meter ungefär. Isen var ca 4-5 cm.

Ylva fick hugg direkt men den slet sig. Efter en stund slog det på brutalt för Ylva.

Det blev en lång och tuff fajt, öringen for som en blixt fram och tillbaka under isen. Det var fantastiskt att kunna se drillningen genom isen.

Andreas hjälpte Ylva att landa den fina öringen. Den var en fantastisk öring, bred och fin över ryggen. Vågen stannade på 1,2 kg!

De åkte hem sedan och jag stannade kvar en halvtimme till men kände inget mera. Vi fick i alla fall en underbar heldag på isen, sol, inte ett moln, vindstilla och ca 5 grader kallt.


 

Konstutställning

2014-12-07

Efter att jag hade varit på isen åkte jag till Arvid Backlund gården för att titta på konst. Några konstnärer hade ställt ut sina alster under helgen. Min far hade två akvareller där och det var även oljemålningar, stora foton och silversmycken. En mycket fin utställning!


 

Ispremiär

2014-12-07

Idag var det ispremiär. Joan och Henrik hämtade mig vid åtta och så åkte vi till en öringtjärn. Sven var redan där och hade dragit igång en brasa. Istjockleken var ca 6-7 cm. Det blåste och var plusgrader och det hängde regn i luften. Vi borrade oss runt i viken men inte en dragning i linan. Efter ett tag hade jag en stöt i spöt, men det var allt och Joan och Henrik drog någon abborre. Öringen var inte alls på tag denna ovädersdag. Sven fick heller inget. Jag fick bara ont i mitt ben av att linka runt på isen.


 

Stugan vid Jåbbongalle och vildsvins jakt

2014-12-04

Efter vi varit i Jädraås åkte vi till stugan för att titta till den. Det var kanonfint vid stugan, solen sken och inte ett moln på himlen. Det var 5 minusgrader och isen hade lagt sig över hela sjön, den var ca 5 cm.

När jag kom hem så ringde Annika och sa att det hade varit ett skottdrama i skogsdungen hemma bredvid våran tomt. Igår så var det fyra vildsvin där och i morse så sköt en jägare dessa. De hade sovit under en gran och var inte alls rädda när barn och föräldrar kom och parkerade för att gå in till förskolan som ligger bredvid.


Leuku "huggare" från finska Lauri

2014-12-04

Nu har jag fått av mig gipset och börjat gå träna med kryckorna. Jag har börjat med en ny kniv, jag måste ju ha något för mig! Det är en samekniv, en leuku, en huggare. Bladet är 8#, 21cm och är i kolstål och kommer från finska Lauri. Skaftet gör jag av masurbjörk, horn och lädernappa. Masurdelen kommer jag att betsa rödbrun, det blir snyggt till vitt horn och svart blad.

Till skillnad från den förra påkostade samekniven på 9# jag gjorde så kommer den här att bli en vanlig bruks leuku, som kommer att få hänga på bältet. Jag och min far var till Tjäderläder i Jädraås i dag, där köpte jag shaftläder till knivslidan och lite annat smått och gott.


 

Kullerbyttan

2014-11-19

Jaha, då var det slutfiskat på ett tag! När jag kom hem från trolltjärnen och hade rensat öringen så gick jag en vända med hunden Molly. När vi kom hem så sprang vi in på gården och upp på bron, där lyckades jag trampa snett och gjorde en riktig kullerbytta! Jag hörde och kände hur det knastrade till i vaden, det gjorde ont som f-n. Jag trodde att hälsenan hade gått av. Jag kravlade in och ringde farsan, som fick rycka ut. Vi for till akuten och där konstaterade läkaren att jag hade slitit sönder vadmuskeln! F-n också, vilket skit!!! Det blev gips på benet och kryckor! Nu får jag inte röra foten på ett tag, sedan blir det väl träning för att få i gång den.

Det är helt otroligt! Man kan springa som en tok i skogen, över stenar och stubbar men inte kliva rätt hemma på trappen! That´s life!


 

Öring i stilla vatten

2014-11-19

Den lilla trolltjärnen låg som en spegel, inte en enda vindpust. Det var alldeles tyst förutom några orrar som kuttrade ibland. Inte en rörelse på vattenytan, som avslöjade någon av trolltjärnens individer. Det ligger en tung doft av skog och pors där jag går. Jag strökastade lite här och där men det var heldött, ända tills jag kom till en stor sten. Där fick jag en stöt i spöt och strax därefter small det till! Våldsamma plask bröt morgonens stillhet. Jag lyckades styra öringen bort ifrån vassa stenar och spretande rötter. Det var en vacker och mycket färgstark öring på kilot som jag hade lurat till hugg. Jag stoppade den i ryggsäcken och satte mig drack det medhavda värmande kaffet. Vilken vacker morgon det var, tystnad, stillhet, orrar och en trolltjärnsöring!


 

Hökuggla och öringhugg

2014-11-14

Jag vandrade bland rotvältor och lavbeklädda storstenar fram till tjärnen. Det var mulet och fyra grader och det drog en sydöstlig vind. Jag såg en virvel en bit utanför ett bäckutlopp. Jag trasslade mig fram genom snåriga buskar. Det var mycket svårkastat, men efter några miserabla kast lyckades jag och hugget lät inte vänta på sig! Det drog till ordentligt och linan for iväg. Spöt böjdes i hårda knyckar. Med ett stadigt tag om nacken kunde jag lyfta upp öringen. Den var inte så stor men mycket vacker i både fenor och propotioner. Idag var det en annan fågel som kom och hälsade på mig i skogen. Strax bortanför mig satt en hökuggla i en torrfura och pep. Den kom senare flygandes helt ljudlöst förbi mig. Jag gick runt viken och hittade en gata mellan furorna där jag skulle kunna lägga ett kast. Jag behövde inte kasta så långt, för bara en bit ut visade sig en öring. Vattenytan välvde till, öringen tog hårt. Tafsen skar ner i vattnet och jag höjde spöt. Knyckarna fortplantade sig ner från handtaget ut i kroppen. Jag drog försiktigt upp den i gräset. Den var mycket grann men för liten, tyckte jag, så den fick simma tillbaka till tryggheten.


Trollfågel, rådjur och älgdrev

2014-11-12

Öringtjärnens yta låg som en spegel, det var absolut vindstilla och ca 2 grader. Fina öringvak inom räckhåll, men icke! Öringen vägrade att ta idag, jag provade allt! En hund skällde i berget bakom mig, han kom närmare och närmare. Jag gick upp vid en gammal hyggeskant för att se drevet, kan vara älg men det kan också vara björn! Men det var nog en älg. Drevet gick fort förbi mig.

När jag stog där så kom en tjäder och hälsade på mig. Trollfågeln satte sig i en talltopp bredvid mig. Jag pratade med honom och han tittade på mig och nickade tillbaka innan han flaxade iväg. På vägen hem från tjärnen så fick jag bromsa för två rådjur som hoppade ut framför bilen. Det hela gick bra, som tur var!


 

Stekhäll

2014-11-11

Idag införskaffade jag mig en stekhäll. Det blev en i gjutjärn, eftersom värmen sprider sig mycket bra i gjutjärn. Den är 7 mm tjock, 40 cm i diameter och 23 cm hög. Avtagbara ben och med förvaringspåse. Perfekt att ha med sig i skogen eller i skoterkälken när man är på isen och fiskar. Stekhällen ska först bara "stekas in". Man låter stekhällen stå över eld i 1,5 timme. När hällen därefter har kallnat är den klar att användas. Stekytan gnids sedan in med matolja, t.ex. solrosolja.


 

Dimmöring och trollfågel

2014-11-10

En tjäder skrämde mig när den flaxade iväg i dimman bland rotvältor och torrfuror. Det var så dimmigt idag så jag knappt såg träden på andra sidan tjärnen. Det var någon plusgrad, men kallt, och det drog en svag västlig vind. Jag vandrade bland bäverfällen och snårig skog och försökte kasta, det var svårt och ingen öring syntes till. Jag böt färger och till slut träffade jag rätt. Tjärnens yta sprack sönder och de gamla furornas spegelbild dallrade ljudlöst. En riktigt tung och strid öring hade tagit. Linan skar kors och tvärs genom vattnet. Den gjorde en luftfärd och ringlade sig loss. Strax efteråt hade jag ännu en fin öring på, men den gick rakt in i en av bäverfällena och försvann. Skit också, två fina öringar borta! Jag krånglade mig ut i vattnet på några grenar, halkade och fick vatten i stöveln. Fick ut ett kast och pang, vikens yta som nyss legat stilla, revs i bitar. Men två kraftiga knyckar och öringen var borta. Ny krok! Svingade ut ett kast utanför en kullvält björk och nu sög det i rejält! Kampen blev kort och gick för fiskens del via några spretande grenar innan den landade vid mina fötter. Det började att duggregna och jag styrde mina steg mot bilen. Från en torrfura, vars grenar man knappt såg i dimman, hördes hårda vingslag och ljudet av en kvist som bröts av. Det var ännu en trollfågel-tjäder som hastigt gav sig av. Jag kunde nästan inte urskilja hans siluett i dimman.


 

Flugfiske från iskanten

2014-11-06

När jag kom fram till tjärnen så låg det is efter kanten på vissa ställen. Det blåste en svag isande vind och temperaturen låg på nollan eller strax under. Det var kallt som attan! Jag vandrade runt tjärnen och kastade, men inte en öring i sikte.

Utanför en vasskant så hade jag en plog efter min Redkiller men öringen tog inte! Jag fortsatte att gå och kasta, och vid en sten hade jag ännu en stor plog efter flugan, men den öringen ville heller inte ta. Öringen var inte alls på tag idag, jag provade med en massa olika färger, men det ville sig inte!

 


 

Sångsvanar och snöoväder

2014-11-05

Min far och jag åkte till en öringtjärn idag. Det drog en kall nordanvind och det kändes att det väntade snöovädret var annalkande. Öringen var som bort blåst idag, inte en känning! När vi stog där vi tjärnen så flög det över oss inte mindre än 12 stycken v-formationer med sångsvanar. De kände nog också på sig att det ska bli snöoväder.

Efter fisket så åkte jag upp till stugan på finnskogen. Molly var med mig. Det var snö på höjderna när vi åkte dit och väl framme så var det 1 cm snö. Molly såg lite fundersam ut när hon hoppade ur bilen och såg första snön för i år. När jag hade sopat altanen och skulle dricka kaffe så flög det 3 plogar med sångsvanar över mig där också. Det måste alltså vara stora flyttardagen idag.

Det mulnade på och det började falla små snöflingor, så Molly och jag packade ihop och åkte hemåt. När vi hade åkt en bit så kom molnfronten med snöovädret mot oss. Jag stannade och fotade den grymt häftiga himlen.

 


 

Kylig morgon

2014-10-31

I går kväll ringde min kompis Sven och undrade om jag ville vara med till en underbar liten öringtjärn. Javisst, det är klart! Men när jag vaknade på morgonen så var det fem minusgrader, bistert! Men jag åkte och vi träffades vid tjärnen vid åtta. Inte ett vak så långt ögat kunde nå! Sven gjorde upp en eld så vi kunde värma händerna, det var kallt som tusan. Vi kände inget och såg inget på hela förmiddagen. Men till sist så såg jag en liten virvel och kastade dit min Redkiller. Efter några drag i linan så blev det tungt. Sven hjälpte mig att håva och då fick vi se att det var en mycket vacker och välskapt regnbåge!

Jag åkte hem sedan, men fram på eftermiddagen fick jag ett sms från Sven där han skrev att han hade drillat ett riktigt grym storöring. Men när den kom in till land så gick tafsen av och öringen simmer iväg med en Redkiller i käften.


 

Svårflörtad öring

2014-10-30

Joan tog ledigt och följde med mig på öringjakt idag. Minusgrader på morgonen, vindstilla och solsken. Några försiktiga vak men ytan var alldeles för blank, öringen var väldigt skygg idag. Joan provade längst in i viken på bävertjärnen, där han hade sett ett vak. Öringen slog på hårt men efter en stunds fajt så klev den av. Jag kände ingenting. Joan hade på nyo en fin öring på, men även den klev av. De tog på Redkiller. Jag lyckades till slut framåt lunch att lura en öring till hugg. Den var liten så den fick gå tillbaka.


 

Stora öringar i bävertjärnen

2014-10-26

I morse så åkte jag över blånande berg långt upp på finnskogen. Jag traskade en bit genom höstskogen och framme vid tjärnen såg det ut som man var i fjällen, låga krokiga björkar överallt.

Det blåste en hel del och det var kallt åt händerna. Jag provade i en vik men ingenting, man såg inga vak för det vågade så mycket. Jag provade en massa olika färger. Längst inne i viken där det var lä så plaskade det till och fina vakringar springer ut. Där var det en öring, men det var inte lätt att nå dit. Men efter några kast så högg det brutalt. Jag hade hittat rätt färg. Öringen gick upp i flera luftsprång innan den gick mot botten och tjurade. Det var en stor och mörk öringhane som hade tagit.

Jag förflyttade mig en bit efter tjärnens risiga kant till en annan vik som såg grund ut. Det låg björkar här och där ut i vattnet, måste vara en bäver som har härjat här.

På första kastet slog det på hårt. Samma sak igen, öringen for i luften och var stark som bara den! Det blev en lång dans, men till slut så kunde jag lyfta upp ännu en otroligt vacker och stor öring!

Nu var det dax för kaffe, händerna var som is. Blåsten tilltog och det började regna. Jag sökte skydd under en stor gran och värmde mig med mera kaffe.

Regnet slutade och solen tittade fram mellan de snabbt farande mörka målnen. Jag gick en bit till och kastade på måfå och jag tappade fyra öringar på en kort stund. Vad är det för fel, tänkte jag och kikade på kroken. Den var böjd, troligen av min peang. På med en ny och prova igen.

Jag kastade efter land, bara tre, fyra meter ut vid en udde och jäklar vad det högg hårt! Jag höll på att tappa spöet! Nu blev det fart, och det var tungt när han gick där nere och bökade. Efter mycket ståhej bland fällda bäverbjörkar och annat bråte kunde jag landa ännu en fantastisk öring!

Nu var det dax att bryta upp. Stelfrysna händer och en lång bit att åka, så jag började vandra mot bilen. När jag gick efter stranden så såg jag en rishög en bit bort, bäverhyddan!


 

Bäverhyddan

2014-10-26

Vid tjärnen hade en bäver fällt en massa lövträd. De låg som plockepinn runt tjärnens kanter.

 

Jag vandrade längs tjärnens kant mot bilen och till slut hittade jag bäverhyddan. Men någon bäver såg jag inte till.

 

Det är otroligt hur de kan gnaga av grova trädstammar, man ser var enda hyvling efter de skarpa tänderna.


 

Sombra

2014-10-20

Min son Emils band Sombra har idag släppt sin officiella musikvideo. Det är ett spår från deras nya EP som släpps snart. Min andra son Albin och hans kompis har filmat och Albin har redigerat musikvideon. Riktigt grym! Kolla! http://youtu.be/p1V-xOR6PIw


 

Frostig morgon vid öringtjärnen

2014-10-18

Klockan var kvart över sju på morgonen när jag vandrade ner till tjärnen. Det var vindstilla och nollgradigt. Det hade varit minusgrader på natten så det låg frost på backen. Tjärnen låg som en spegel men inte ett enda vak. Jag strökastade lite men icke. De var inte på tag idag. Jag vandrade runt viken och kikade ut över det stilla vattnet, ingenting! Då såg jag rejäl virvel på andra sidan, där jag precis hade varit. Jag gick runt igen och smög mig sakta ut och lade ut min Redkiller där vaket hade varit, men det händer ingenting! Gjorde några flera kast, sedan blev det stumt! Tunga knyckar rister i spöt. När jag pressade den lite då blev den helt vild. Flera långa rusningar gjorde öringen innan den var mogen för att landas. Även idag fast det var så trögt lyckades jag lura en mycket vacker öring!

Solen gick upp över trädtopparna och det händer inte så mycket mer, bara det att jag blev så jädrans kall om händerna. Så jag värmde mig med kaffe och njöt av morgon solen och de vackra färgerna i naturen innan jag bröt upp och åkte hemåt.

 


 

Tore och örnen

2014-10-18

Min far, jag och min son Albin var till stugan på finnskogen idag för att dra upp bryggan och se till att allt var färdigt för vintern. Det snöade där igår. På väg hem från stugan åkte vi genom Svartnäs och vid Kurts kåk stod det en stor träskulptur. Vi svängde in och stannade för att kolla.

Kurt var ute och berättade att han vunnit denna prakt skapelse på lotteri under mildagarna i Svartnäs. Den är gjord av en motorsågsskulptör! Alltså utsågad ur en trädstam med motorsåg! Helt otroligt! Min far ställde sig bredvid den när jag skulle fota, så man ser hur stor örnen är.

 


Öringtrippel

2014-10-16

Efter jag hade varit och besiktat caddyn, som för övrigt gick igenom galant, åkte jag till en öringtjärn som jag inte har besökt så ofta. Där smög jag ner till en liten rutten spång som spretade ut i vattnet. Det var trångt och trassligt men jag fick ut ett kast med flugspöt sittande på knä. Det small till direkt, och öringen drog till väders i ett metersprång. Det var en kilosöring som jag fick upp.

Gick runt viken till en annan liten spång, kastade i sidled in mot viken och efter några kast stramade det till i linan. Efter en fin fajt landade jag en till kilobit!

Några kast rakt ut och det blev tvärstopp! Efter tunga välvningar i ytan och flera långa rusningar tröttnade öringen och jag kunde äntligen se den, och den var stor! Ingen håv hade jag så jag fick försiktigt ta ett hårt nack grepp på den och fort lyfta upp den ur vattnet. Jösses vilken grann öring det var! Måste väga omkring 1,5 kg. Tillsammans vägde de 3,6 kg!

 


 

Tjock och bred oktober öring

2014-10-12

Jag smög i den snåriga skogen fram till tjärnen, den låg helt spegelblank. Jag hade tidigt åkt till en annan öringtjärn än i går. Inte en rörelse på ytan var jag än tittade. Jag kastade långt ut till ett natebälte, och pang så högg det stenhårt. Några tunga knyck sedan klev öringen av, skit också! Sedan hände det inget mera.

Jag smög vidare och några meter ut såg jag en virvel. Kastade ut och det kom genast en stor plog efter, sedan blev det tvärstopp! Det var en riktigt stark öring som hade slagit på. Efter en en vild fajt så kunde jag lyfta upp en otroligt grann öringhane! Den var tjock och bred och hade massor av prickar, som värsta leoparden. Jag satt mig ner och bara njöt av den vackra öringen och firade med en kåsa väldoftande kaffe innan jag begav mig hemåt.

 


 

Trolsk öringmorgon

2014-10-11

I morse så blev jag väckt av min son Albin som packade rekvesita till en krigsfilm. Han och några kompisar åkte iväg i sjutiden för att filma krigsfilmen "Fronten". När jag väl var vaken så packade jag ihop fiske grejorna och åkte iväg till en fin öringtjärn.

 

Det var en mycket vacker morgon, solens strålar sirlade mellan träden och det var 4 grader i luften. Det var vindstilla och när jag hade gått en bit efter tjärnens strand såg jag några vak, men de var för långt ut.

 

Mitt emot på andra sidan tjärnen var det två fiskare, en av dem fick en fin öring såg jag. Jag traskade runt och pratade med dem lite och fortsatte en bit längre bort.

 

Ett fint vak alldeles utanför mig, jag slänger ut och pang, fast fisk trodde jag. Den slet sig! Det kändes att det var en stadig öring.

 

Gick en bit till och en liten virvel avslöjade en öring. Jag lade ut min Montana Special och hugget lät inte vänta på sig. Öringen tog nymfen hårt som bara den, och det blev en rejäl fajt! Jag kunde landa öringen för hand med ett stadigt grepp om nacken. Det var en trind och vacker skapelse som vars vikt jag uppskattade till 1-1,2 kg.

 


 

Fiskehelg med polarna

2014-09-28

Den här helgen tillbringade jag i stugan tillsammans med Joan och tre andra fiskepolare från Uppsala och Grangärde. Jag åkte upp till stugan på finnskogen tidigt på lördagsmorgonen för att elda och få upp värmen tills de andra skulle komma. Vi installerade oss i stugan, jag bjöd på en välkomstdrink/vildmarksdrink.

Sedan åkte vi iväg till en öringtjärn. Det var soligt men blåsigt! Det blåste vitvågor i byarna, så det var inte optimalt för flugfiske. Vi fiskade, käkade, fiskade om vart annat ända tills solen gick ner, men det slutade inte att blåsa. Så någon fisk upp blev det inte. Jag hade ett hårt hugg, det var allt!

Väl tillbaka i stugan så bastade vi, drack pilsner och hoppade i sjön. Det var endast 10 grader i vattnet. Sedan vankades det chili con carne gryta och mer pilsner. Efter detta, kaffe, whisky m.m ända fram till småtimmarna!

Det var en mycket trevlig helg med fiskepolarna, men det var otur att det just denna helg skulle blåsa så mycket!

 


 

Filmfestival vinnare

2014-09-19

Min son Albin skickade in sin animerade film "Gustav Vasas äventyr i Dalarna" till Film i Dalarnas filmfestival. Det var 24 filmer som deltog i festivalen. Albin vann näst högsta pris: Teddy Gummerus/Maria Blom- stipendiet, på 5000 kronor! Han har lagt ner mer än 350 timmar på denna animering som är tio minuter lång! Albin har ritat allt för hand med datormusen.

Länk till filmen: http://youtu.be/flZEP83eQYw


 

Bastu vy

2014-09-11

Direkt efter jobbet åkte jag och Annika till stugan. Det var soligt, helt vindstilla och 17 grader. Vi satt på altan i solen och bara njöt, det var alldeles tyst! När det började skymma så gjorde jag eld i bastun, vi bastade och tog en öl och cider. Vi satt och såg på denna otroligt vackra solnedgång genom bastufönstret, och det enda som hördes var elden som sprakade i bastukaminen! Snacka om livskvalitet!

 


 

Makalös myrsvärmning

2014-09-03

Jag vandrade till den här fina öringtjärnen precis som jag har gjort under två år vid det här datumet för att få se ett sällan skådat skådespel! Myrsvärmning i massor! Jag har lyckats fånga ett par otroligt fina öringar vid detta tillfälle, en praktöring på 2 kg!

Men när jag kom dit den här gången så var det en helt makalös "pissmyre" svärmning, oranga giftiga jäklar som svärmade i miljontals. Hela tjärnen lyste orange! När solen låg i höjd med trädtopparna så gick det i det spegelblanka vattnet 6-7 mycket stora öringar och vakade. De fullkomligt frossade på dessa giftiga myror. De gick upp i head and tail vak och det lät som om man släpper ner en hink i vattnet varje gång de slog igen käftarna över en hop av myror!

Det var omöjligt att lura någon till hugg, så jag kunde inte annat än att sitta och avnjuta detta skådespel! Vilken magiskt vacker solnedgång det blev, himlen fullkomligt brann som eld.

Efter föreställningen och mycket kaffedrickande styrde jag mycket nöjd kosan hemåt i pannlampans sken!

 


 

Poserande räv

2014-09-01

När jag var på väg hem från stugan så sprang det en räv över vägen framför bilen. Jag stannade till och hade ner rutan, tog fram kameran, räven stod kvar i diket! När jag skulle ta ett foto så hoppade räven upp på en stubbe och poserade villigt. Jag hann ta ett foto sedan hoppade den ner från stubben och försvann i skogen. Det enda fotot blev faktiskt riktigt bra!

 


 

Renoverad kniv

2014-08-27

Den här kniven gjorde jag 1999 åt en kompis som är jägare. Han har skött den väl, men hängslan till slidan hade gjort sitt.

Jag bytte ut hängslan och polerade upp både blad och skaft och strök på "Gun stock oil" på skaftet. Färgade även om slidan, så nu ser den ut som ny!

 


 

Gustav Vasa i Svärdsjö

2014-08-08

Det är andra året i rad som sommarspelet Gustav Vasa i Svärdsjö spelas på Gammelgården. Åtta fullsatta bejublade föreställningar!

Det var en hel del nya aktörer i år. Min son Albin spelade som förra året dansk knektkapten, som han gjorde med bravur!! Hans kompis Martin spelade den unga Gustav Vasa, och han gjorde en fantastisk insats!

I år hade jag och Albin tillverkat två bröstsköldar och Albin sytt en basker.

Jag filmade hela teaterföreställningen tillsammans med Alf Hedlund för föreningen Kråkan kultur och teater.

Vi får verkligen hoppas att föreställningen återkommer även nästa år!

 


 

Paradiset finnskogsstugan

2014-07-25

Jag, Annika och Molly bodde i stugan några dagar. Vilket fantastiskt väder vi hade, sol vindstilla och över 30 grader varmt!

Vi solade, badade, åt god mat, drack mycket goda drycker och fiskade! Helt underbart!


 

Finnskogsvandring

2014-07-22

Ikväll gick jag den gamla vandringsleden mellan Nysjö fäbod och Nilslarsberg och sedan vidare till min stuga. Vi var tio entusiaster som gjorde denna fantastiskt vackra finnskogsvandring.

Vi hade vackert väder med sol och vindstilla, men det var väldigt varmt så det gick åt mycket dricka.


 

Ny grind

2014-07-18

Nu är nya grinden färdig till stugan. Jag har tillverkat den i gran. Nu ska det bara grävas och gjutas för stolpar, sedan ska grinden dit med nya smidda gångjärn!


 

Ruskpricken

2014-07-13

Den här gynnaren plus sina syskon invaderade vår trädgård idag. Han såg lite barsk ut när jag kröp närma för att fota!


Välkomstskylten klar

2014-07-10

Jag hade inför invigningen av altanen målat klart den välkomstskylt jag tillverkade i våras. Den blev monterad på lusthuset.


 

Invigning av den nya altanen

2014-07-10

Vi var tio personer på invigningen av den nya altanen vid stugan. Min far tutade en fanfar i kohornet, jag sa några väl valda ord och klippte bandet!

Annika serverade en invignings drink med tilltugg.

Sedan var det även invigning av det nya uteköket, funkade kanon! Vi körde också igång grilltunnan nere vid sjön. Vi njöt av grillat, wookat och läskande drycker!

Efter allt detta goda blev det bad, hopp och stoj för hela slanten!

Vi hade ett fantastiskt väder med sol , varmt och ingen vind.

En mycket härlig dag i vänners goda lag!


 

Filmade Lasse berghagen

2014-07-05

Idag var jag och Albin med Alf Hedlund och filmade Lasse Berghagens allsång på Gammelgården i Svärdsjö. Vi filmade en dokumentär åt hembygdsföreningen.

De som medverkade var Lisa Miskovsky med sin syster och Bengan Jansson mfl. Det kom 4000 personer på allsången!

Allsången med Lasse återkommer nästa år!


 

Nytt liggunderlag

2014-06-27

Har äntligen införskaffat mig ett nytt självuppblåsbart liggunderlag som väger lite och som tar lite plats! Lotten föll på ett "Air Impact" 183x51x3,8 cm från Robens. Det väger endast 600g. Värmande material invändigt! Jag är supernöjd med detta liggunderlag. Bodde i bilen på Bingsjö spelmansstämma och låg kanonbra på detta.


 

Båttak

2014-06-18

Än är det inte klart med byggandet! Jag och farsan gjorde ett båthus, eller rättare sagt ett båttak. Nu blir det mycket lättare att få ut båten!


 

Altanbygget klart!

2014-06-15

Äntligen är altanbygget färdigt! Jag och min far var där och gjorde klart kryssen i staketet och byggde klart trappen, och jag skruvade upp ett par hund grindar.

Altanen blev fantastiskt bra, vi är helnöjda med resultatet!


 

Studenten Albin

2014-06-13

Studentfest! Idag tog Albin studenten, hurra, hurra, hurra! Han har gått media/estet på Lugnetgymnasiet i Falun. Till hösten ska han gå Ljud och musikproduktion på högskolan dalarna i Falun.


 

Utekök

2014-06-01

Idag var jag till stugan och tllverkade ett uteköksbord på hjul. Det blir ett gasolkök med två plattor på detta.


 

Altanbygget

2014-05-21

Min far och jag skruvade dit plankorna på sidorna runt altanen och började med staketet. Jag hade specialbeställt röda plåtar som ska sitta mot väggen på golvet som regnskydd.


 

Makalöst rödingfiske

2014-05-18

Idag var jag tillbaka vid rödingtjärnen och jag hade Joan med mig. Det var en båt ute och trollade, de fick två fina rödingar på ett ställe. Joan paddlade dit och fick ett rejält hugg, bra mothugg och dansen var i full gång. Anders kom också ut på sjön och vi fick se Joan landa en kanonröding, vågen stannade på 2,1 kg! Grattis!


 

Altanbygget

2014-05-17

Emil hjälpte mig idag med golvet på altanen, det var en solig men väldigt kall dag.


 

Rödingfiske

2014-05-13

Efter en dag i stugan med altanbygget så åkte jag till en rödingtjärn. Jag lurade en riktigt vacker rödbuk. Hade även ett par till känningar.


 

Altanbygget

2014-05-05

Nu var det dax för själva bygget. Jag, min far och svärfar Tord reste stolparna och skruvade bjälklag. Vi utökade altanen både på längden och bredden. Den byggs även ihop med soldecket på gaveln.


"Mördar Anders"

2014-05-04

Idag var det inspelning av en ny bygdefilm, "Mördar Anders". Det handlar om ett mord i Brattberget 1934. Jag spelar Mördar Anders och Albin och Martin spelar de två ynglingar som kom till Anders på natten för att spöa upp honom. Alf Hedlund och Albin filmar och Albin redigerar också filmen. Här håller Albin på att hälla fejkblod på Martin då han ska spela skjuten.


 

Whiskyburen

2014-05-03

Min kompis "Ecke" har 50 års fest idag. Jag har tillverkat en bur till en whisky som han ska få i present. Jag låste in whiskyn och gav hans fru nycklarna. Nu måste han fjäska väldigt mycket för att få någon slurk ur flaskan!


 

Altanbygget

2014-04-30

Idag var jag och min far till stugan för att sätta upp ett stuprör och gräva ner en slang från det ner till sjön.


 

Silverjakt vid Gävlekusten

2014-04-27

Jag och Joan tog en tur till Gävlekusten idag för att försöka lura någon havsöring. Vädret och temperaturen var perfekt men öringarna lyste med sin frånvaro.


 

Årets kulturstipendiat 2013

2014-04-26

Idag blev min far utnämnd till "Årets kulturstipendiat 2013" för sina insatser för kulturen i dalarna. Han har sedan 1997 varit en engagerad cirkelledare för NBV dalarnas konstcirklar i framför allt teckning och akvarell. Han har färdigställt otaliga utställningar genom åren och hans tavlor är spridda runt om i Sverige och ute i Europa.


 

En fantastiskt vacker morgon vid öringtjärnen

2014-04-24

Åter igen vid öringtjärnen. Jag lyckades lura en mycket stridig öring denna soliga morgon. Tyvärr så hade den ett fult gäddhugg över ryggen.


 

Altanbygget

2014-04-23

Nu har vi rivit hela altanen. Min far och sonen Albin skottar bort det sista.


 

Ännu ett skönt öringhugg

2014-04-20

Dagen efter var jag vid den fantastiska tjärnen igen och ungefär på samma ställe som dagen innan, högg denna grova öring!


 

Skönt öringhugg och kraschad dator

2014-04-19

Nu är jag äntligen igång med dagboken igen! Datorn kraschade i april men jag lyckades spara en del. Nu har jag fyra månader att uppdatera. Denna fina öring högg hårt på en redkiller en fin dag i april.


 

Rivning av altan

2014-04-16

Jag och min far åkte till stugan på finnskogen idag för att börja riva altanen. Nu hade vägen så gott som torkat upp efter all snö.

Nu ska den 40 år gamla altanen få ge plats åt en ny. Den nya altanen ska byggas ihop med soldecket på gaveln som jag byggde i sommras.

Det gick lätt att riva altanen, man kan säga att den hade gjort sitt! Vi tog det lungt, hade en fika med kaffe och duppa, åt bougetter med en massa gött på, köttbullar, skinka m.m, och till det en mycket efterlängtad öl.


 

Öring i gryningen

2014-04-12

Åkte tidigt till en öringtjärn, det var helt vindstilla och solen steg sakta över tallkronorna. Jag testade min nya chest pack, och den var förträfflig. Ett vak långt ut och ett litet på kastavstånd. Efter några kast med en Special Montana utan resultat så bytte jag till en RedKiller. Tre kast så dunkade en öring på! Den var inte så stor men mycket fin både i fenor och propotioner.


 

Ny chest pack

2014-04-12

Jag har införskaffat mig en ny chest pack. Liten, enkel och praktisk. Den sitter mycket bra och är inte ivägen alls när man flugfiskar. Den blir perfekt när man sitter i flytringen och kastar.

 


 

Skivinspelning med "Östen med resten"

2014-04-06

På fredagskvällen var jag och min far tillsammans med ett gäng medlemmar ur Svärdsjö spelmanslag i Bengtshedens bystuga, för att spela in två låtar till "Östen med restens" nya skiva! En skiva med Allan Edwall låtar.

 

Östen och Staffan hade åkt dit några timmar före, för att rigga upp inspelnings grejorna.

 

Innan vi började att spela in så sjöng Östen en av Allan Edwalls visor för oss som ska vara med på skivan, ackompanjerad av Staffan på bas. En härlig visa med underfundig text, riktigt roligt!

Östen har en härlig röst och dialekt som passar mycket bra till Edwalls låtar.

 

Det var Staffans fru som spelade bas under inspelningen, Staffan rattade inspelningen och dirigerade oss genom låtarna med yviga gester, och Östen sjöng så det stod härliga till!

 

Vi började med att känna på låten "Förhoppning", spelade den rakt igenom en gång, och det gick mycket bra. Staffan spelade in den och sa att den blev så bra att de hade kunnat använda den! Men vi spelade in den tre gånger till och vi satte alla tre, så nu finns det att ta av!

 

När vi var nöjd med första låten gav vi oss på nästa som var "Kom". Också en skön låt med en härlig text. Vi gjorde fyra tagningar även på den, och de satt riktigt bra!

 

När vi var klara så tackade Östen och Staffan oss och delade ut deras senaste skiva. De tyckte vi spelade förbaskat bra!

 

Kvällen avslutades med att det dukades fram smörgåstårta i massor.

 

En fantastiskt trevlig kväll med mycket skratt och tok i goda vänners lag!

 

 


 

Jättekastet på Bôrn

2014-04-03

Idag gjorde jag en liten vandring på Bôrn i Boda för att kolla på ett jättekast och kika på Tofsviporna.

Enligt sägnen sägs det att: En jätte i Ågsberget tog sin gummas strykband (mössa) och lade i en sten stor som ett hus för att slunga den mot kyrkan, men kastade för långt. Blocket flög över Borängessjön och hamnade på Bôrn. Därunder ska man en gång, när fienden brandskattade bygden ha gömt en silverkista med pengar och silversaker. Det tarvades 99 man för att lyfta blocket, vilket lyckades när man gömde skatten, men aldrig när man försökte ta fram den. Dock skulle det vara en lätt sak för två tvillingbröder, födda på en bestämd dag, att rubba stenklumpen en viss natt, blott de höllo sig alldeles tysta. Ett tvillingpar försökte också en gång, och det gick. Blocket höjde sig så att de varsnade ett hörn av kistan, men då glömde sig den ena brodern och sa: Nu har vi skatten! Då sjönk blocket med detsamma tillbaka och kunde inte rubbas mer! Så rikedomen ligger kvar där än och väntar på nästa tvillingpar!


 

Kallt öringfiske med far

2014-04-01

Det blev inget tidigt förmiddags fiske för mig idag, eftersom jag var till Falun och klippte min hund Molly.

Jag hämtade min far vid två snåret och så begav vi oss till öringtjärnen. När vi kom fram så var fiskepolaren Andreas där, och precis när han vänder sig om för att prata med oss så slår en öring efter hans fluga! Han missar tyvärr den!

Det var isfritt en bra bit ut nu, lite vind och ca 3,5 plusgrader.

Jag och farsan går in i en vik och får genast se ett par öringar vältra sig vid iskanten. Pappa kastar och nöter en stund men inget napp. Han byter färg och direkt så känner han ett hugg. Ett par kast till och då sitter öringen! Jag kastar i en smal gata, mellan några tallar, och det blåser sidvind snett framifrån så jag vallar flugan i trädstammarna. Svårt som bara den att få ut flugan!

Efter en stund flyttar jag på mig och går tillbaka mot bilen, gör några kast. Jag känner fem stötar i spöet på några kast, öringen tar inte riktigt. Men skam den som ger sig! Efter några flera kast så blir det riktigt jävla tvärstopp! Det känns direkt att öringen är stor, den går tungt och stöter. Farsan hjälper mig att håva öringen. Det var en stor och trind öring med en fin paddel. Den mätte 48 cm. Det blev en rolig men kall fiske eftermiddag med far!


 

Islossnings öringar

2014-03-31

Efter helgens soliga och varma väder var jag tvungen och åka iväg på finnskogen till en öringtjärn, för att se om isen hade gått. Halva skogstjärnen var isfri och det var vindstilla, soligt och 3 plusgrader. Helt perfekt! Jag knöt på en av de lite större Montana Special med lite glittrigt flashabou på, som jag hade i tjärnasken. Två kast, ingenting. Men då såg jag en liten virvel ut mot iskanten. Min Montana Special landade ett par meter ifrån, men ingenting. Ett kast till och flugan landade lite närmare där virveln hade varit. Två drag i linan och det blev tvärstopp! Tunga knyckar for genom spöet. Vårens första öringdrillning på öppet vatten var ett faktum! Härligt! Jag landade en mycket vacker, stor och bronsfärgad öring! Några tranor flög trumpetande över mig, där jag stog i solen i ett skönt lyckorus!

Jag flyttade på mig och smög fram mellan några tallar till ett ställe där isen bara hade släppt ca 5 meter ut. Efter några kast högg även där en öring, dock lite mindre men silvrig och fin. Då kom det en bil och stannade, det var Erland som kom för att kolla isläget. Han tyckte det var härligt med öringarna och gratulerade mig till fångsten!

Jag satt och njöt av tillvaron en stund och gick sedan och strökastade lite, då det högg hårt igen! Ännu en vilt fajtandes öring som hade tagit min Montana Special! Vilken dag, vilken premiär på öppet vatten det blev. Tre mycket stridbara öringar på fluga i mars, häftigt!


 

Välkomstskylt

2014-03-29

Jag håller på att tillverka en grind av gran till sommarstugan i mitt snickeri, och igår gjorde jag klar en välkomstskylt till grindstolpen. Nu ska den bara textas med vit färg, det gör jag för hand med pensel.


 

Övning inför skivinspelning

2014-03-22

Jag och min far tillsammans med Svärdsjö spelmanslag var i Falun i går kväll, för att öva inför skivinspelningen med "Östen med resten" den 4/4. Vi ska spela två låtar på "Östen med restens" nya skiva. Det är en skiva med Allan Edwall låtar, och de vi ska spela är: Kom och Förhoppning.

Här är det "Östen med restens" basist Staffan Lindfors som leder oss genom låtarna. Övningen gick mycket bra och Staffan var mäkta imponerad! Det blev en riktigt rolig kväll!


 

Lodjursdödat rådjur

2014-03-15

Min far ringde mig på eftermiddagen och berättade att det var ett rådjur som hade blivit slaget av något rovdjur i skogstäppan nere mot sjön. Jag åkte dit och jag och min far konstaterade att det måste vara ett lodjur som hade dödat rådjuret. Pappa har sett lodjursspår hemma vid stugan och när min mor var ute och gick så satt ett lodjur och tittade på henne, bara ca. trettio meter ifrån.


 

Sista pimpelturen

2014-03-12

Joan hämtade mig klockan 7, sedan bar det av till en liten skogstjärn. När vi kom fram till isen så var det landlöst en meter ut! Vi fick ta oss runt tjärnen till skuggsidan, där vi kunde gå ut på isen. Det var 1 minusgrad, soligt och vindstilla på morgonen. Med ispikens hjälp gick vi försiktigt över tjärnen till en hotspot. En öring tog försiktigt betet två gånger, då bytte jag myska och direkt så hade jag öringen på! Det blev en härlig fajt, då jag hade ett väldigt mjukt spö. Öringen var inte så stor men mycket vacker! Vi kände inget mera på hela dagen. När vi skulle gå hem så var isen mycket dålig, vi kom knappt i land. Det var 14 plusgrader! Detta var troligtvis sista pimpelturen för i vår!


 

Vår i luften

2014-03-10

Så kom du också detta år, du förtrollande vår! Det har legat vår i luften i några dagar nu. Vi har haft sol och uppåt 10-12 plusgrader om dagarna. Man kan säga att våren är ca. 3-4 veckor tidigare än normalt. Men det kan komma bakslag än med kyla och snö. Igår såg jag 21 svanar som flög över mig hemma och idag såg jag ett säkert vårtecken, vårens lilla sol, Tussilagon. Vi har haft en kattuggla här utanför, hoandes på kvällarna i två veckor nu. Fortsätter det här vädret med sol och blåst så kommer isarna att försvinna ganska fort!


 

Premiär på Stora Acktjärn

2014-03-08

När jag vaknade i morse blev jag glad, det var sol och en minusgrad. Hämtade Joan och for upp på finnskogen till St. Acktjärn där det var premiär idag. När vi anlände var det nästan bara vi där men det blev ca. 50 personer på isen under dagen. Det blev 10 grader varmt på dagen och lite blåsigt. Klockan åtta gick starten. Vi hade gått över hela tjärnen till en stenig vik, men det var trögt i början.

Vi borrade oss ut till en liten grundtopp. Det var ca. en meter djupt där. Jag började prova olika färger på myskorna och till slut hittade jag färgen för dagen! Jag drog några stora, fina regnbågar på sammanlagt 5,5 kg under ett par timmar. En av dessa vägde 1,5 kg och var fantastiskt fin i både färg och fenor. Jag drillade två till men de släppte. Joan drillade en fin båge en stund men den klev av. Joan kände inget mera och senare på dagen blev han sjuk och fick feber.

Det kom inte upp så många fiskar idag, det var bara några få fiskare som fick drilla. Men jag var mycket nöjd med både vädret och fisket!


 

Försiktiga öringhugg i dimman

2014-03-04

Jag åkte till en liten öringtjärn på förmiddagen. Det var nätt och jämt jag tog mig dit med bilen, bara två djupa spår att åka i. Hade jag mött någon så hade jag fastnat. Jag parkerade en bit från tjärnen där jag fick skotta in bilen på sidan. Fick omgående ett bra hugg men den släppte. Sedan var det dött i en timme. Fick sedan två öringar, en på kilot och en strax under. De tog på två olika färger. Drillade sedan en till hygglig öring som oturligt nog klev av. Isen var ca. 15 cm tjock och med lite snö på, 2,5 plusgrader och dimma.

Grävlingspår

2014-03-02

När jag gick med Molly tidigt i morse så fick jag se spår som såg ut som små björnspår. Det var en grävling som hade varit ute på en morgonpromenad. Grävlingen är en typisk hälgångare med långa klor på varje fot. I spåret står de fem tådynorna tätt bredvid varandra och nästan på rad. Grävlingspåret är alltid lätt att känna igen! Grävlingen lägger sig i grytet när snön kommer på hösten och tittar fram på våren. Den sover men inte i någon dvala och kroppstemperaturen är normal. Blida vinterdagar kan den gå ut en sväng. Jag spårade den in i en skogstäppa ut på en åker, där den hade bökat lite varstans. Sedan fortsatte spåren in under en gammal lada. Kanske grävlingen låg där och tryckte när jag kikade in där under. Det är sällan man får se spår på snön.

 

Öringhugg och pyttipanna

2014-02-26

Vaknade tidigt och var mycket fiskesugen. Packade ihop prylarna och begav mig till storöringsjön. Borrade vid en udde alldeles på djupkanten och hann bara göra två lockryck innan jag fick ett riktigt hårt påslag! Ett par mycket tunga ryck i spöet innan öringen slet sig. Synd, det var en riktigt tung öring! Sedan hade jag bara ett par små nafs i linan på hela dagen. Jag hade pelletsbrännaren och wookpannan med mig så det blev pyttipanna och grönsaker som lunch på sjön!

 

Rödingpremiär på St Logärden

2014-02-22

Jag, Sjöbbe, Andreas och ett par killar till försökte fresta rödingarna till hugg denna premiärmorgon. Morgonen var fin och nollgradig men mitt på dagen så började det komma ner snöblandat regn. Vi var drygt 30 personer totalt på sjön, men endast någon liten röding kom upp. Ända tills det kom fyra Karlstadsbor, de hade läst artikeln i Fiske För Alla om premiären förra året. Två satte sig hos oss och två gick och satte sig vid andra sidan ganska nära land. De hade aldrig varit där förr. En av killarna på andra sidan släppte ner och pang, så högg en bamseröding! Upp kommer en 3,5 kg grannt rödskimmrande rödingmadame. Vilket flyt!


 

Osprey Stratos 28 Shale

2014-02-19

Idag fick jag hem min nya rygga! Jag har länge tänkt att köpa en mellansäck/dagturssäck och det blev en 28 liters lättviktare från amerikanska Osprey. Den har ett riktigt skönt och stabilt bärsystem och med ryggpanel i spänd mesh med sidoventilation, "Airspeed". Ryggan är toppmatad med fixerat topplock, öppningen är rätt bred så säcken packas smidigt. Många bra fickor med dragkedjor både på och inuti locket och på axelremmarna och höftbältet. "Stow-on-the-go": fäste för vandringsstavar, och den har integrerat regnskydd. Den har även uttag för ett vätskesystem.

Det är absolut den skönaste ryggsäck jag har provat, sitter som en smäck! Det blev en favorit direkt!


 

Varg och lospår

2014-02-17

Jag åkte med min far till stugan för att kika till den. Det var nätt och jämt vi kom fram med bilen, för all snö, det var bara ett par bilspår att åka i. Det var tur att det var minusgrader annars hade det varit för moddigt. När vi klev ur bilen fick vi se dygnsgamla vargspår. Vargen hade gått efter vägen förbi stugan. Väl nere vid stugan var det ett lodjur som hade gått efter sjökanten och upp förbi stugknuten.

Det kändes skönt att vara vid stugan igen. Nu väntar jag bara på våren och att få börja med att riva altanen och att bygga en ny.


 

Egentillverkade pimpelspön

2014-02-11

Jag har under några år tillverkat egna pimpelspön. Jag köper gamla haspelspön och flugspön i glasfiber för en billig peng på loppisar, och använder toppen, holkarna, rullfestena och delar av korkhandtaget.

Jag kapar topparna så jag får actionen som jag vill ha, beroende på om det är ett öring eller rödingspö jag ämnar att bygga. Limmar i holkbutten och ev. lackar klingan. Lindar på nya spöringar och toppögla och klarlackar.

Jag använder rullfestena och delar av korkhandtaget, borrar ur och limmar i en genomgående bit av glasfiberspöet med holken. Jag har även utsmyckat spöhandtaget med masurbjörk, silver, älghorn med lite gravyr.

Det är så bra att kunna ta isär spöna så de får plats i pimpelbutten.

Det senaste spöbygget är ett mellanting mellan ett ismete och pimpelspö. Lite längre och lite kraftigare men med en mycket härlig toppaction! Jag fick drilla en fin regnbåge på det i helgen som var.


 

Slaskfiske

2014-02-08

Vi svajade iväg i två bilar efter den moddiga och slaskiga skogsvägen. Joan hade besök av tre kompisar från Grangärde. Vi kom inte iväg så tidigt som vi hade bestämt. Det var liksom fest igår kväll! Väl framme vid rödingtjärnen så såg vi att det skulle bli en blöt tillställning. 10-15 cm stöp och regn. Vi provade på djupkanten där vi fått röding förr, men de var som bortblåsta. Joan åkte de två milen hem igen för att hämta mer öl, medan vi andra borrade oss vidare runt tjärnen.

Jag vandrade in i en vik och så fort jag släppte ner min myska så högg det hårt som fan! Efter en riktigt hård fajt kom det upp en mycket grann regnbåge!

Hällde upp lite kaffe och släppte ner igen. Hugg igen! Men den här gången krokade den inte. Jag kikade ner i det superklara vattnet och såg en grym regnbåge simma förbi min myska ett par gånger. Efter en stund smackade det till i mitt spö så att kaffet flög all världen väg! Nu jävlar blev det fart! Jag hade mitt nygjorda spö som blev klart igår. Ett mellanting mellan pimpelspö och ismetespö! Drillningen gick klockrent med det nya spöet. Det var en otroligt fin regnbåge som jag fick upp. När sotpannan sattes på elden åkte jag nöjd hemåt, kände mig lite dålig i magen. De andra skulle fortsätta dagen i brandstationens bastu!


 

Aske och Pluto

2014-02-07

I höstas skrev jag på dagboken om svärfars nya valp Milla. I december var han och skulle jaga för första gången med henne och en annan hund. Svärfar har jagat där i 40 år utan incidenter, och det är vilt stängsel mot en landsväg. Några kilometer norrut så är det en avtagsväg utan bom.

Han fick se på sin gps att hundarna var på väg ditåt, så han ringde en annan kille som var nära bilen så han kunde åka dit och möta upp hundarna. Men när han kommer fram hade Milla hunnit springa ut i vägen och blivit påkörd! Hon dog senare på djursjukhuset! Mycket tragiskt!

 

Nu är det två nya hundar på gården. Min svåger tog över en jätte härlig treårig tik från Kall i Jämtland. Det är en blandning mellan Jämte och Laika.

Svärfar bestämde sig ganska fort för att leta på en ny valp. Det är ganka svårt att hitta Plottblandningar men han hittade denna underbara valp i Bollnäs. Det är en blandning mallan Plott och Karelsk björnhund!


 

Gropen 2

2014-02-02

I morse tog jag min far med till öringsjön för att han skulle få prova gropen. Öringen är ju på hugget nu! 0,8 plusgrader och vindstilla.

Vi pulsade ut till det hål jag borrade igår, gjorde ett till och skred till verket. Jag hade satt en flugrulle med stumlina på mitt spö. Ett par lockryck så blev det stumt i mitt spö. Sedan blev det fart så det skrek i rullen! Men öringen klev av, mothugget blev för dåligt när jag hade flugrullen. Bytte spö och efter en liten stund blev det tvärstopp. Efter mycket trixande fick jag upp en fantastiskt fint tecknad öringhane! Min far tog mitt hål och det stod inte på förrän även han drillade en öring. Det var en fin men en mindre öring. Nu var vi igång!

Jag gick ut till en udde vid en djupkant där jag hade ett fint hugg igår. Knackade upp hålet och släppte ner. Två gungningar med myskan sedan sa det smack! En till fin öring kom upp! Pappa hojtade, nu hade han en fin på. men den släppte! Gick tillbaka till farsan och borrade ett nytt hål. Tvärstumt direkt! En tredje vackert tecknad öring far upp som en kanon genom hålet!

Pappa borrar ett nytt hål och där tar han en till öring men den är liten och får gå tillbaka. Han drillar en till skaplig öring sedan, som även den kliver av!

Det blev en härlig morgon med min far på öringsjön. Efter ett par timmars pimplande vandrade vi nöjt tillbaka till bilen.


 

Vid tecknarbordet

2014-02-02

Den här teckningen har jag hållt på med ett tag. Det är en björkstam med näver och lav i olika skiftningar.


 

Gropen

2014-02-01

Vaknade innan klockan ringde, kikade ut, det hade snöat en del under natten. 4 minusgrader och vindstilla. Åt frukost och gick med Molly, sedan packade jag fiskecaddyn och åkte på öringjakt. Det var disigt när jag vandrade ut på öringsjön. Helt vitt och slätt, inte ett spår på isen. Borrade vid en djupkant och vid första lockrycket så fick jag ett brutalhugg! Jag blev helt överraskad så jag han inte kroka den öringen. Fick efter en stund en liten som fick gå tillbaka.

Borrade en bra bit ut vid en djupgrop på fyra meter, där jag fått fin öring förr. Jag drog min myska långsamt uppåt och PANG! Det tog tvärstopp! Hårt mothugg och sen blev det åka av! Det var roligt att drilla en så fin öring på lite djup, den rusade så det skrek i rullen. Det var en stor och tjock öring som jag kunde lyfta upp på isen. Den var perfekt krokad och vilken kanonfin, spetsig stjärtfena öringen hade.

Det gick fem minuter sedan hade jag ett till tungt hugg! Ny lång och skön fajt! Den öringen var nästan lika stor!

Nu var det dax att värma händerna lite. Tog en kaffe och gjorde åkerbrasa. Nu var jag på gång igen. Testade en ny myska och det stod inte på innan jag ånyo hade ett bra påslag. En lite mindre men vackert brons skimmrande. Gropen gav bra utdelning idag, tre mycket fina öringar.


 

Vid tecknarbordet

2014-01-29

Idag satt jag mig vid tecknarbordet och drömde mig bort till fjälls och mina möten med vilda djur. Det blev ett lodjur i fjällmiljö.


 

Tredje gången gillt!

2014-01-25

Morgonen var frisk och kall, lätt snöfall och 9 minusgrader. Idag åkte jag själv iväg till öringsjön. Skogen stog tät där jag pulsade fram i nysnö till isen. Det var osannolikt tyst. Ett lugn infinner sig och det är en glädje att sitta ensam mitt i detta enastående vackra vinterlandskap! Linan far åt sidan och koncentrationen och spänningen stiger. Hugget kommer tvärt! Jag drillar öringen upp till iskanten där den släpper! Skit också! Borrar några nya hål, men ingenting. Går tillbaka och provar öringen igen. Öringen tar på nytt. Ny stenhård drillning, men myskan släpper och kommer som en kanon ur hålet! Vad i... Irriterande! Vad är det för fel? Jag kollar kroken och ser att den är slö. Jag brynar på den och låter öringen ta igen sig en stund. Provar några gamla hål och efter tjugo minuter går jag tillbaka. Nytt bete på och hugget kommer stenhårt! Jag gör ett hårt mothugg, sedan blir det en svettig kamp med flera tuffa rusningar! Jag lyckas styra in öringen i hålet och upp glider en tung, grov öring som blir liggande på isen, pudrad av vit nysnö. Vilken fajt, vilket lyckorus!


 

Öringjakt i snöyra

2014-01-19

Det snöade ymnigt när jag och Joan äntrade isen på öringsjön. 5 minusgrader och en lätt sydostlig vind. För två veckor sedan paddlade vi flytring på denna plats och nu går man på tio centimeter is, konstig känsla! Öringarna var mycket tröga. Efter dryga en timme hade jag en lätt dragning i linan, mothugg och fast fisk. Det var en liten men fin öring som hade tagit myskan. Kroken hade tyvärr gått igenom ögat så öringen fick följa med hem, annars hade den fått gå tillbaka! Strax därefter fick Joan ett bra hugg. Han krokade öringen och det blev en riktig fajt! En bred och vacker öringhane gled senare upp på isen! Det gick en stund, vi fikade och värmde oss. Jag satt på nytt bete och släppte ner. Pang, sa det i spöet så att jag höll på att tappa det! Det var vinterns bästa hugg! Men efter ett par tunga knyckar, tackade öringen för sig!


Första skoterturen

2014-01-18

Idag testade jag skotern, mest för att ladda batteriet, men lite tarv var man ju också! Jag var ner på isen en vända men det är för lite snö i terrängen och på vägen ner till sjön. Med nya styrstål så skär det igenom hela tiden. Nu får den stå på släpet och vänta på mer snö.


Svåra öringar

2014-01-18

Det hade kommit en hel del nysnö under natten, och det var inte ett enda spår på tjärnens is. 11 minusgrader och vindstilla. Jag hade premiär för min Sleddy, som fungerade perfekt! Den gled väldigt lätt på snön! Det var mycket trögt idag, öringen ville inte! Men efter en timme och ett otal byten av myskor i olika färger så hittade jag rätt! Jag hade tre fina öringar upp till iskanten, men där klev de av! Det är svårdrillat när det bara är ca 50 cm under is!


 

Rödingartikel i Fiskejournalen

2014-01-11

I senaste numret av Fiskejournalen, så är det en härlig åttasidig artikel om rödingpremiären på Stora Logärden 2013. Det är kompisen Marcus de Zayo Hallquist som har skrivit den. Jag skrev om den i dagboken förra året.

Kompisarna Sjöbbe och Hampus hade en tältkåta på isen där Marcus var med. Jag och Joan kom dit tidigt på morgonen med skotern. Jag skjutsade Marcus med skotern runt på isen så han kunde ta foton på de stora rödingar som kom upp. Som Hasses fina 2,4 kg röding, som jag fick gaffa och dra upp åt honom!

Jag med skotern blev med på foto på ett hörn ;-)

Isen på Stora Logärden har inte lagt sig än i år, så premiären i februari är nog i fara! Jag hade tänkt att åka och fiska i morse, men fiskefärden snöade inne! Det hade snöat 2 dm under natten!


 

Flugfiskepremiär med flytring på trettondagen

2014-01-06

Jag och Joan åkte tidigt till en öringsjö där isen inte har lagt sig än. Det var en härlig känsla att glida ut med flytringen på trettondagen. Det som brukar vara -30 grader den här årstiden och nu var det 2,5 plusgrader i luften och 1,9 i vattnet. Efter tio minuter hade jag ett hugg på min Redkiller och i andra kastet högg öringen brutalt! Jag landade en mycket grann öring. Den fick gå tillbaka. En örn kom flygande på låg höjd över oss och vidare ut över sjön, där den försvann in i dimman. Under förmiddagen var det fem fina öringar upp i ytan och jagade småfisk! Både jag och Joan hade ett mycket tungt påslag var, så flytringarna stannade! Men tyvärr så krokade de inte!


 

Svärdsjö kyrka

2014-01-01

Svärdsjö kyrka i ny färgsättning! Nej, bara ett häftigt ljusspel! Svärdsjö och Envikens församlingar slogs ihop. Det var en riktig fest med barnkörer, kyrkokörer, Juniper bay gospel, Björkboda blås och Svärdsjö spelmanslag. Det hela avslutades med ett stort fyrverkeri!


2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014« 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Nyårsdags fiske 2014

2014-01-01

Då var vi igång med fisket på det nya året! Det var svårfiskat idag, det hände ingenting. Vi borrade runt hela tjärnen, men icke! Då bytte jag myska till en med väldiga lysfärger på och direkt hade jag en hårt hugg.

Raket rusningar och hårda knyckar som far genom spöet. Upp kommer min absolut vackraste regnbåge någonsin! Sedan började öringen hugga på lysmyskan! Jag lyckades lura upp en öring också! Härlig premiär på det nya året!