2018« 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Länk till mina knivar!

Glasklar vinterdag med öringjakt

2018-03-17

Jag har längtat ut i vildmarken hela veckan, och idag skulle det vara vackert väder så jag packade fiskegrejorna igår kväll.

När jag vaknade så var det över 20 grader kallt, så jag fick vänta någon timme tills det blev varmare. Men det var molnfritt och en stor morgonsol spred sina strålar genom träden, det var kolossalt vackert! Jag tog Molly på en liten promenad och det var kallt, riktigt kallt! Det drog en svag nordanvind, och det gjorde ju inte det hela bättre!

Men efter någon timme kunde jag inte vänta längre, längtan ut i det vilda slet i mig!

När jag svajade iväg med Caddyn uppåt höjderna så var det mer snö än någonsin. Jag såg ingenting åt sidorna för de höga snöplogvallarna!

När jag svängde av till öringtjärnen så var det inte plogat på ett tag, så det var en och en halv decimeter snö att åka i. Jag tvekade någon sekund sedan tog jag fart. Det hade åkt någon bil där före mig så jag höll mig det spåret och tuggade mig fram.

Det hela gick bra och jag kunde efter mycket om och men pulsa iväg omgiven av snötyngda torrakor och martallar, skjutandes min Sleddy med alla fiskeprylar framför mig!

Det var ett kritvitt snölandskap som öppnade sig när jag äntrade tjärnen. Nu åkte solbrillorna på, man såg ingenting, det var förbaskat ljust!

Jag pulsade i djup snö över till en stenig udde på andra sidan där det finns en fin djupkant utanför. När jag hade borrat första hålet var jag alldeles slut. Isen var 70 cm, men i fyra skikt!

Nu var jag äntligen på gång. Jag började med det orange/gula Spöket, men efter ett par hål till med samma myska så bytte jag till det röd/svarta Spöket.

Ganska omgående hade jag en liten dragning i linan. Men efter att ha lirkat med den myskan ett tag och inget mer händer, så tog jag en paus! Öringen verkade mycket skygg idag!

 

Jag grävde ner mig intill skogskanten och laddade kaffehurran, nu skulle det bli väldigt gott med en varm kopp kaffe!

Jag lät mig omslutas av denna gnistrande vita, orörda skönhet! Tystnaden var total!

 

Nu var det hög tid att tänka ut en ny strategi. På andra sidan den steniga udden finns det ett par stora stenblock en bit ut i tjärnen, som nu knappt syns under snön. Utanför dom vet jag att det är en tvär djupkant ner till fyra meter ungefär.

Så efter den värmande kaffepausen pulsade jag dit och skred till verket. Nu gick jag ner i storlek och satte på det lilla svarta Prick Spöket med röda prickar och självlysande ögon. Tre lockryck och sedan stilla, ett litet lyft och där var den! Öringen drog iväg med myskan, men släppte! En snabb koll på betet, sedan ner igen och samma procedur.

Nu åkte linan i sidled igen och jag lyfter toppen på spöet och gör ett mothugg! Nu satt den! Tyngden i rusningen var inte att ta miste på, stridbar som få! Jag fick jobba ett tag med den, men sedan kunde jag möta upp öringen med handen i hålet och hala upp den på den gnistrande snön!

Det var en mycket vacker 8 hg öring! Jag stannade kvar någon timme till och hade ännu en fin öring på upp till iskanten där den klev av!

När jag åkte hem såg jag en älgko med kalv som sprang på Svärdsjön, inte långt ifrån där jag bor. De har uppehållit sig där omkring i ett par veckor nu. På nätterna har de legat nere vid sjön där jag bor, så vi har sett dom flera gånger.

Detta blev en fin inramning av denna otroligt vackra vinterdag i vildmarken!


 

En dag i skogen på snöskor

2018-03-13

Idag hade vi besök av Anna-Karin från Falu Naturskola på min förskola där jag jobbar.

 

Jag, AK och två pedagoger till drog ut i skogen med 16 treåringar för att prova snöskor.

 

 

 

Det är inte det lättaste att pulsa runt med snöskor i djup snö, men roligt var det!

 

Barnen stortrivdes i snön och det tog inte lång stund förrän de hade fått kläm på hur man skulle göra.

 

 

 

Vi letade spindlar på granarna och kikade på dessa i stora luppar, och vi hade små färgglada, ihopfällbara snöspadar som vi skottade snö med.

 

Vi fyllde stora IKEA-säckar med snö och packade dessa hårt, sedan gjorde vi skulpturer av snön!

 

 

 

 

Vi tittade på rådjurspår och vi hittade tre legor under en stor gran där rådjuren hade legat på natten. Barnen lade sig i dom och testade hur det skulle vara att sova där!

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var en fantastisk dag med barnen i skogen, och se dom med snöskor, som dom praktiskt taget sprang runt med i snön till slut!


 

Nytt objektiv

2018-03-09

Jag har köpt mig ett nytt objektiv till min Canon 600d, det är ett Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM.

Det är ett mångsidigt zoomobjektiv med STM-teknik. STM ger jämn och tyst autofokusering för filminspelning, och det har dynamisk bildstabilisator.

Tekniken för dynamisk bildstabilisator jämnar ut vibrationer och kamerarörelser vid filminspelning och när man tar stillbilder. Bildstabiliseringstekniken möjliggör frihandsfotografering i svagt ljus utan blixt eller stativ.

Det är ett kompakt objektiv med kraftfull zoom och är som sagt mångsidigt, som passar många olika motiv och är perfekt för resan.

Ett zoomintervall på 18-135 mm ger samma bildvinkel som ett 29-216 mm objektiv på en fullformatskamera.

Snabb autofokus låser motivet blixtsnabbt och korrekt. Manuell upphävning är möjlig utan att häva fokusmetod.

Fyra steg långsammare slutartider än normalt kan användas utan att bilden blir suddig på grund av kameraskakningar.

Man kan komma nära motivet, fokusera ner till 0,39 m med alla zoominställningar för en närbild av motivet!

Det här är ett objektiv som alltid kommer att hänga med mig i vildmarken, för att det är så allround, från vidvinkel till telefoto.


 

Snöskottning i dagarna tre

2018-03-03

Det är inte bara i Jåbbongalle det är mycket snö nu, även här hemma är det otroligt mycket snö!

 

Jag hörde att det har kommit 2,7 meter snö totalt i Svartnäs i vinter, helt otroligt!

 

Här hemma är det ca 60-70 cm snö, och jag var upp på taket och mätte, där var det 60 cm!

 

Jag har skottat av garaget och carporten förrut, och nu var det dax att skotta av taket på villan också! Det kan ju komma några decimeter till i vinter!

 

Det var ett jädra jobb, jag slet i två dagar med det!

 

Runt kåken hade jag nu 2 meters snöhögar likt små fjälltoppar, stenhårda snömassor!

 

Nu blev jag tvungen att skotta bort en massa snö från väggen. Vilket slit det blev, det var stenhård och blytung snö!

 

När jag hade flyttat snön för andra gången och fått fram väggen var jag slut i armar och rygg!

 

All denna snö kommer att smälta framöver och då får jag en syndaflod runt knuten på kåken, och vidare ner mot källartrappen!

 

 

Så jag ringde grannen Markus som kör lastmaskin. Han kunde låna en liten smidig midjestyrd frontlastare.

 

Efter en timme kom han och började schakta bort alla snömassor, och efter ytterligare en timme så hade jag en slät och snöfri framsida! Helt suveränt!

 

Tänk vad många hundratals liter vatten de där 15 skoporna skulle ha blivit! Skönt att allt nu är borta! Nu kan jag andas ut!

 

 

 

I morgon ska jag inte göra någonting, bara sitta och se på Vasaloppet och dricka kaffe och äta semla! Bara slöa, det är man värd!


 

Snö i mängder vid Jåbbongalle

2018-02-25

Jag hade länge tänkt att ta mig upp till stugan vid Jåbbongalle i finnskogen, men ett långdraget ryggskott har satt stopp för det.

 

Men nu kändes det ganska bra och vädret skulle bli fint så då gav jag mig iväg uppåt höjderna.

 

 

När jag kom till Svartnäs var det otroligt med snö, man såg bara halva husen på grund av de höga snöplogvallarna!

Jag fortsatte någon mil till och lastade av skotern vid en mötesplats.

 

 

Det var 12 minusgrader och en strålande sol, men det drog en iskall nordanvind.

 

 

Jag dundrade iväg över snövidderna, och skotern funkade perfekt.

Det var bländande vackert där jag åkte mellan träden i myrkanten. Det var härligt att gunga fram där i lössnön, det var som att åka i ett landskap av vispgrädde!

 

 

Det var ingen idé att åka ner till stugan, då skulle jag säkert sätta fast skotern i den djupa snön. Så jag pulsade ner för slänten i djup snö.

 

Jag gick ut på sjön och tog några fina vinterbilder på stugan, det var alldeles tyst. Jag stog bara och njöt!

 

 

Lusthuset såg ut som en gräddbakelse! Den svarvade toppspiran syntes det ingenting av.

 

 

 

När jag stog där vid lusthuset fick jag se en massa stora spår utanför trappen vid ytterdörren. Jag pulsade dit och fick se att det var en stor älg som hade varit på besök.

 

 

 

På gaveln bredvid soldäcket hade den trampat runt överallt och det var en lega intill de stora tallstammarna. Även en hare hade varit på besök, ända upp på soldäcket.

 

 

 

 

 

 

 

På väg ner till bastun så rände jag ner spaden i snön och hela spaden försvann, så djup var snön där!

 

 

Snön hade rasat av taket en gång, så det var inte så mycket snö på det nu, som tur var!

 

 

 

 

Men det var så mycket snö på altanerna så jag var tvungen att skotta bort den, åtminstone en bit mot väggen.

 

På stora altanen var det snö upp till räcket!

 

 

 

När jag hade skottat klart var jag inne och plockade bort julstjärnor och annat julpynt. Gick ut och drack lite kaffe, solade och tog det lugnt.

Plockade ihop och pulsade upp till skotern för att sedan dra vidare upp i bergen.

 


 

Skotertur till min båt vid öringtjärnen

2018-02-25

Efter jag hade varit vid stugan åkte jag upp i bergen ovanför Jåbbongalle till den högt belägna och vackra öringtjärnen, där jag har min båt, The Fly liggande.

 

Det var mycket snö och skotern kryssade sig fram genom gammelskogen. Det var tur att det hade åkt en skoter där före mig och spårat, så skotern tog sig fram bra.

 

Efter en stund öppnade sig den stora björnmyren, solen sken och det gnistrade vackert i snön. Det var en fröjd att åka i lössnön på myren.

 

 

 

Jag åkte till min båt, men jag höll knappt på att hitta den i snön. Det var bara en liten kulle av snö, och där under hittade jag min båt!

 

 

Jag drack lite värmande kaffe igen och satt på skotern och njöt av solen och den vackra snöklädda naturen.

 

Sedan drog jag iväg ut på öringtjärnens is. Det var en obeskrivligt härlig känsla att ensam, mitt i vildmarken, flyga fram över de vita vidderna!

 

 

 

 

 

När jag sedan efter några timmar åkte hemåt med bil och släp stannade jag vid Ryssjön. Där var det nog mest snö, jag såg inte sjön för all snö! Vilka höga snöplogvallar det var, helt otroligt!

Det var länge sedan det var så här mycket snö!

 

 


 

Öringpremiär i finnskogen

2018-02-17

Idag var det svårt att bestämma sig, skulle jag åka på en rödingpremiär eller en öringpremiär.

Erik, en kompis från Skåne ringde mig här om dagen och sa att han tänkte ta tåget upp hit och vara med på öringpremiären.

Jag valde öringpremiären långt uppe på finnskogen. Jag har ju fiskat en del röding nu så det skulle vara roligt med ett spännande öringfiske och att träffa Erik.

 

Jag åkte upp i gryningen till den högt belägna öringtjärnen, det hade redan kommit några fiskesugna själar som höll på att göra iordning sig för öringjakten. Det var vindstilla, lite dis och tre minus!

Jag hade min Sleddy med mig och den gick lätt och fint uppe på det gamla skoterspåret som jag följde över tjärnen fram till en stenig udde där jag parkerade.

Det kom ett par gubbar till och slog sig ner där. Jag hann precis mäska på då jag fick se Erik komma gående som en grå vålnad genom diset på tjärnen.

Det blev ett trevligt återseende, vi hade inte träffats sedan i sommras. Han skulle vara kvar här i krokarna och fiska tills på tisdag. Vilken lyckost, fiska i fyra dagar!

Vi började vid stenudden men kände inget så vi flyttade ut en bit där det var en till två meter djupare. Jag kände inget så jag flyttade mig till en annan kompis vid en större udde.

Där hittade jag djupkanten och kompisen hade redan dragit två fina öringar där.

Jag hade mitt större gula Spöke på, och det stog inte på förrän jag hade en liten försiktig känning. Handskarna åkte av och nu var det full koncentration!

Jodå, öringen var där igen! En liten dragning i linan och jag gör ett hårt mothugg. Där satt den! Det blev ett jädrans bökande under isen innan jag kunde hala upp en storprickig finnskogsöring!

 

Nu såg jag att Erik stog med armarna i luften och drillade öring han också! Kompisen bredvid mig hojtade till, nu hade han ett fint hugg! Men den fastnade inte, ner med myskan igen och pang, där satt nummer tre!

Han fiskade med en röd/svart myska, så jag bytte till ett rött och svart Spöke.

Jag gungade igång Spöket och direkt var det en öring som drog linan åt sidan. Jag höll stilla en liten stund, lyfte sakta myskan, och det small direkt! Jag fajtades med den ett tag men sedan klev den av mot iskanten! Det var surt!

Nu började det snöa och Erik var på gång igen, där åkte öring nummer två upp på isen. Snyggt Erik! Det var en stor rackare!

 

Det sög till i mitt spö igen och fajten var ett faktum. Det kändes att den här öringen var större, det blev en lång och härlig fajt! Den var svår att styra in i hålet, med till slut lirkade jag upp en förbaskat fin öring! Tjock och trind!

 

Vi måste ha hittat absolut rätt vid den här djupkanten vid udden. Öringarna stryker runt den här udden och in mot den grundare viken, ett perfekt ställe!

Snöandet avtar och diset lättar och naturen träder sakta fram, vild och vit vemodig skönhet!

 

Vi sitter och dirigerar våra myskor medan vid pratar, skrattar och dricker kaffe och hux flux så var det en öring där igen! Jag kände en försiktig dragning. Smack, där sög den fast, och jag känner öringens ursinniga kraft! Öring nummer tre far upp ur hålet och ligger och vrider sin silversvarta kropp, en fin kontrast mot allt det vita.

 

Det här blev en mycket lyckad öringpremiär, både för Erik och mig. Tre otroligt vackra öringar var, så vi kände oss mycket nöjda då vi vandrade över isen i det vita sagolandskapet.


 

Metal maskinen - Letters From The Colony

2018-02-16

Min son Emils band Letters From The Colony från Borlänge har för någon månad sedan skrivit ett blytungt kontrakt med tyska skivbolagsjätten Nuclear Blast.

Idag släppte de sin kritikerrosade debutskiva, VIGNETTE, både som cd, dubbelvinyl. Skivan finns även att streama och köpa på de flesta digitala plattformar. Bandet har fått lysande resensioner i ett flertal stora rockmagazine världen över!

De firade detta med ett releasegig på en fullsatt rockklubb i Falun.

LFTC har även gjort tre videos med låtar från nya skivan. Länkar till dessa finns här:

Erasing contrast (officiall video)

Galax (official video)

Terminus (official lyric video)

 

facebook.com/lettersfromthecolony

Hemsida - Letters from The Colony


 

Rödingjakt i ett snörikt sagolandskap

2018-02-11

Dagen skulle ägnas åt vildmarken. Jag hade tänkt att jag skulle åka upp på finnskogen och leta röding, och sedan åka vidare några kilometer till min stuga vid Jåbbongalle.

 

Det var en seg morgon, svårt att komma igång! Hade sovit dåligt och kände av en begynnande huvudvärk.

Men jag packade i alla grejor och drog iväg uppåt bergen. Jag hade inte pimpelbutten med mig idag utan bara en rygga med det viktigaste.

Pelletsbrännaren var med, laddad och klar, likaså kopparpannan.

 

Det var enormt med snö uppe på höjderna, det var tur att det hade åkt en skoter där för någon dag sedan, så det var spårat. Det var ca. 5 minusgrader.

När jag kom till den fina rödingtjärnen så var det skoterspår ut på tjärnen också, annars vet i sjutton om jag hade vågat åkt ut. Jag åkte ut en bit och kollade, det var ingen stöp så det gick bra att fortsätta.

 

Jag borrade på flera giftiga platser, men kände ingenting! Rödingarna var väldigt tröga idag! Det är ju ett snöoväder på intågande i morgon. Det var mellan 50 och 60 cm is, och på vissa ställen var det lite stöp.

Utanför en udde hittade jag en fin djupkant där jag provade. Jag hade ett litet försiktigt nafsande på kroken på en gång, men sedan hände inget mera.

 

Jag tände pelletsbrännaren och satte på kopparpannan, sedan bytte jag blänken och myskor medan jag sörplade kaffe i massor.

 

Tillslut hittade jag rätt grejor som kunde lura den tröga rödingen till hugg! Det var faktiskt mitt eget blänke, Röllan i orange och gult och gul blink, och min lilla myska, det gula Mini Spöket som var dagens melodi!

Försiktigt sög rödingen tag i myskan och jag var inte sen med ett mothugg. Det var riktigt bra fart i den försiktiga rödingen. Jag lät den gå ett tag innan jag lirkade upp den ur hålet.

Det var en röd och grann röding som låg och skruvade sig i snön bredvid mig.

 

Nu packade jag ihop och tänkte bege mig till Jåbbongalle, men skotern ville inte! Va nu då! Skotern gick som en kratta! På en cylinder!

Jag gasade på så mycket jag kunde så inte den skulle lägga av. Jag tog mig hela vägen nedför berget och tillbaka till bilen och upp på släpet sedan la den av! Den gick inte att starta igen.

Jag kikade på stiften och såg då att ett var spräckt! Till min förvåning såg jag att det inte fanns några reservstift, jag hade glömt att sätta dit reservstift i hållaren! Skit också! Ja, ja, man lär sig något nytt varje dag!

Nu blev det ingen färd till Jåbbongalle idag. Det var bara och vända ekipaget och bege sig hemåt! Kanske lika så bra, huvudvärken var värre nu trots allt kaffe!

Väl hemma så bytte jag stift och skotern gick som en raket igen!

Nu blir det att köpa reservstift snarast och försöka ta sig till stugan någon dag framöver istället!

Det blev ett riktigt vildmarksäventyr idag i ett snörikt sagolandskap, och med en vacker rödbuk till slut!


 

Täljyxan - gravyr, del 2

2018-02-03

Efter all snöskottning var jag i snickeriet och graverade den resterande stjärnan på hornet baktill på täljyxan. Det blev bra, precis som jag hade tänkt mig.

 

 

 

Jag bestämde mig sedan att putsa bort den svarta färgen på yxhuvudet med cirkulärborsten på bänkslipen. Det blev mycket vackrare, mera liv i stålet. Det är ett gammalt smitt yxhuvud, så jag tycker att det ska synas. Nu ska jag bara smörja in yxhuvudet så det inte rostar.

 

 

 

 

Nästa steg är att putsa och polera bort alla små sliprepor på skaftet innan jag impregnerar det, och därefter stryker jag på en finish med Tru-oil, Gun Stock Finish.

 

 

 

 

Sedan är det dax att sy eggskyddet i läder med fäste för eldstålet, och färga det svart!

 

 

 

 

Fortsättning följer.........


 

Snö i massor

2018-02-03

Idag var jag bättre i ryggen så jag gav mig på all snö på garagets och carportens tak. Det var mellan 60-70 cm snö, och det undre lagret på 20 cm var isigt och tungt som bara den.

 

Det tog två och en halv timme att få av all snö. Jag var tvungen och få av all snö nu för det ska eventuellt bli töväder framöver. 

Rådjur

2018-01-30

Ryggskott! Jag halvligger med en värmedyna under ryggen, det small till i ryggen i helgen. Provade att jobba igår men det funkade inte så bra, så nu ligger jag här och har tråkigt. Det enda jag kan göra är att läsa och att teckna.

Jag studerade ett rådjur i trädgården i morse så jag tog fram mitt tecknarblock och förevigade det.


 

Fika vid sjön

2018-01-27

Efter rödingjakten packade Annika och jag ryggsäcken med fika och gick ner till sjön och njöt av eftermiddagssolen, den värmde faktiskt idag!

Molly var som ett yrväder, sprang som en raket ute på isen. Vi hade hundgodis med så vi tränade Molly med olika kommandon, hon var jätteduktig!

Det blev en heldag ute i det vackra vädret, det gäller att ta till vara på sådana här dagar!


 

Vildmarksröding i Ödmården

2018-01-27

Idag kom jag iväg tidigt, det var mörkt när jag åkte, 11 minusgrader och helt vindstilla.

Jag pulsade genom skogen en bra bit innan jag kom ut på isen, och snön gick över knäna! Morgonljuset började bryta igenom när jag vandrade ut på isen, mitt i vildmarken, någonstans i finnskogsriket, den så kallade Ödmården.

Det var förtrollande vackert, inte ett moln och himlen visade hela sin blå färgskala.

 

Det var stöp nu igen efter några dagars töande, så det var slitsamt. Men jag hittade ett gammalt skoterspår där det bar ganska bra.

 

 

 

När jag kom fram till min udde och lade mig ner på renfällen och började fiska så höjde solen sig sakta över skogstopparna och svepte sina ljuskvastar ut över tjärnens yta. Det var bedårande vackert, som en tavla!

 

Jag bara njöt av tillvaron och tystnaden, det enda som hördes var korpens hesa skrän.

 

 

Jag plockade fram mitt lilla Trangia Triangelkök och kokade en kanna kaffe medan jag dirigerade mitt Spöke där nere i dunklet. Nu kanske det hugger när man ska dricka kaffe, tänkte jag! Mycket riktigt, det drog till i spöet så jag höll på att spilla ut kaffet på renfällen!

Nu blev det full fart, jädrans va roligt det är att drilla på det lätta, långa spöet! Så småningom låg det en fin rödbuk och vred sig på isen. Härligt, då var man på gång!

 

 

Ner med Spöket igen och stilla, några försiktiga gungningar och ett sakta lyft. Nu stramade det till i linan igen, och en yster dans tog vid!

Nu låg det två rödbukar iklädda en vackert färsprakande vinterdräkt på snön. Deras vitkantade och knallröda fenor gnistrade vackert i solljuset.

 

 

Jag drack mer kaffe, fiskade och solade, men nu var det dött, inte en känning!

 

 

Nej, nu får jag skärpa till mig, inget mer slöpimplande! Jag borrade ett nytt hål närmare udden, det var ett par meter grundare där.

Nu då, full koncentration! Jag höll blicken på linan hela tiden, gungade sakta på myskan, vevade upp en bit, fortsatte med ett försiktigt gungande. Pang, där satt tredje rödingen! Den tog hårt och bestämt! Den fick rusa av sig en stund innan jag styrde den till hålet. Den var riktigt fin, kraftig och gnistrande röd!

 

Åter igen hade Spöket levererat!

 

Nu var det hög tid att plocka ihop grejorna och bege sig hemåt. När jag hade traskat en bit såg jag spår inne mot skogskanten. Det var mårdspår, den hade nog sprungit där inatt.

 

Caddyn, den perfekta fiskebilen packad och klar för hemfärd!

 

 

Det har varit en gudomlig dag på isen, en dag att lägga till i minnenas album!

  

Vintrig snöskotertur

2018-01-21

När jag vaknade idag så var det ett fantastiskt häftigt sken på himlen, solen försökte breda ut sin strålar genom det tunna molntäcket. Det var 5 grader kallt och massor med snö.

 

Jag gick med Molly en runda ner mot sjön och det var så vackert att jag bestämde mig för att göra en långtur på skotern.

 

Först tog jag en vända ner till sjön där jag körde upp ett spår så jag lättare kan gå med Molly där.

 

 

Sedan åkte jag hem och hälsade på min mor och far, efter det fortsatte min skotertur runt i omgivningarna och upp i bergen, där var det otroligt mycket snö. Snön tyngde ner träden och alla granar hängde sorgset med sina grenar.

 

 

Det var mycket vackert trots att solen skymdes av ett tunt molntäcke. Det var som att åka i ett sagolandskap.

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------

Jag vill påminna om att min hemsida funkar bäst med Internet Explorer! 

Prick Spöket

2018-01-20

Jag har tillverkat ett par nya Spöken, Prick Spöket, i veckan som var. Prick Spöket är en svart mormyska med självlysande ögon och röda prickar, och undersidan är polerad koppar.

 

Det här giftiga Spöke ska bli intressant att prova på rödingen, och även på öringen. Jag tror att Prick Spöket kan vara extra giftigt då rödingen är svår lurad!

 

  

Vinter med mycket snö

2018-01-20

Det har snöat i fem dygn nu, så vi har fått massor med snö. Det känns som att det enda man har gjort är att skotta snö! Snödjupet är ca 40-50 cm, och vid stugan i Jobbångalle är det säkert 70 cm!

Jag hade tänkt att åka förbi stugan nu i helgen och kika till den och sedan åka vidare på rödingjakt, men jag vet inte om jag tar mig dit! 

Finnskogsröding

2018-01-14

Idag kom jag iväg vid åtta, lite sent kanske, men jag var vid tjärnen kvart i nio.

Det var en mulen morgon då jag skjutsandes min Sleddy, vandrade ut på isen. Det drog en kall sydlig vind och det var ca 5 grader kallt.

Nu hade det frysit igenom, det var ingen stöp längre. Det gick fint att gå och Sleddyn kändes lätt.

 

 

Jag gick till mitt ställe utanför en udde, och där satt Micke! Han hade masat sig upp lite tidigare och hade varit på isen en halvtimme. Men det var trögt, sa han.

 

Vi borrade och fiskade runt hela udden, men det var som förgjort, inte ett napp! Trögt som bara den! Det väntas ovänder till tisdag med snö och hård vind, rödingen känner säkert av det!

 

Men hux flux fick Micke ett bra hugg. Mothugg och en härlig drillning började. En fin röding flög upp ur hålet och landade i snön.

Då kanske det är flera här nu. Ny maggot på och ner med grejorna igen. Vi fortsatte att nöta ett par timmar men inget händer!

 

 

Micke var tvungen att bege sig hemåt mitt på dagen, då hade han känt en försiktig röding till, men som inte hade tagit.

 

Jag sa hejdå till Micke och provade ett par meter från där han satt. Jag hade väl fiskat en halvtimme ungefär då jag kände en liten stöt i spöet.

Jag gungade myskan lite försiktigt och då sög det i. Det kändes skönt att få drilla efter flera timmars slit!

Upp på isen kommer en hyfsad röding med vacker röd buk. Jag skyndade mig att byta maggot och släppte ner Spöket igen, men det var ingen mer där.

 

 

Nu var det hög tid för lite värmande kaffe och en macka. Jag hade mitt lilla Trangia triangel med mig, och idag skulle jag prova Trangias bränsleflaska med säkerhetskork. Det är en smart lösning, inget spill alls!

Den flaska jag köpte är på 0,5 l, och det räcker gott och väl till de dagsturer som jag brukar göra. Den funkade helt perfekt!

 

 

Efter fikat så vandrade jag iväg till en vik på andra sidan tjärnen. Där är det lite grundare och stenigare.

Jag fiskade en timme där och provade några olika färger, men jag kände inget mer.

 

 

 

Det hade kommit tre killar med skoter och ett isfisketält för en stund sedan. De hade det bra i blåsten i sitt tält.

 

 

Det var ett blåsigt och kallt äventyr idag, men en skaplig röding lurade jag upp fast det var så trögt!

Den tog på mitt gula Spöke och Micke fiskade med en svart myska. Jag tror inte att det spelade någon roll vad man hade för färg och myska idag, de ville helt enkelt inte nappa! 

Täljyxan - gravyr, del 1

2018-01-13

Nu har jag påbörjat gravyren på min lilla täljyxa. Jag har lagt i två silverpärlor i hornet baktill på yxan där jag sedan har graverat en stjärna runt den ena av dessa. Det ska även graveras en stjärna till runt den andra silverpärlan.

Jag har även lagt i en mosaikpins mitt på skaftet på båda sidor. Det är mitt signum, som ett bomärke kan man säga. Jag har tillverkat det av ett 5mm kopparrör där jag sedan har limmat i olika silver och kopparstavar och rör.

Fortsättning följer....... 

Finnskogsriket

2018-01-07

Finnskogen, där trivs jag bäst! Mitt i denna idyll har jag min stuga, där jag vistas så ofta jag kan.

Detta är en fantastisk karta över finnskogsriket. Det finns massor att upptäcka där, fina vandringsleder, fiskepärlor, alla skoterleder är utmärkta och på nya kartan är det utökat till 217 mil skoterled.

Finnskogsriket är ett samlande begrepp för att tydliggöra det stora naturområde mellan landskapen Dalarna-Hälsingland och Gästrikland i mellersta Sverige. Namnet har området fått från migrationen av svedjebrukande folk österifrån, närmast Finland-svedjefinnar-för 400 år sedan.

Finnskogen har av hävd sedan urminnes tider även kallats "Ödmården". Det är ett fornnordiskt ord som betyder " den öde skogen" och har sedan medeltiden varit sägenomspunnen och ett känt tillhåll för rövare och fredlösa. Detta vidsträckta skogsbälte skilde Svealand från Norrland.


 

Rödingjakt dag2

2018-01-02

Jag gick upp tidigt tillsammans med frugan, hon skulle jobba idag. Men jag hade rödingjakt på schemat idag!

Idag packade jag Sleddyn istället för skotern, för jag hade tänkt att åka till en annan rödingtjärn uppe på finnskogen än igår.

 

Det var lika mycket snö där uppe, skogsvägen var oplogad och det var bara några spår att åka i, men jag tog mig fram och det hela gick bra.

Jag följde några spår ut på isen, men det var slaskigt och drygt att gå. Som tur var hade jag Sleddyn som gick fint uppe på snön.

Det var lika temperatur som igår, men det var vindstilla.

 

Jag såg en man sittandes i dimman mot andra sidan, men jag gick vidare till "mitt" ställe. Det är vid en udde, och utanför den är det som en gryta, det brantar av ganska tvärt!

 

Jag borrade ett par hål och skred till verket. Jag satt bara några minuter sedan högg det på mitt minispöke. Det var en halvkilos röding som kom uppfarandes i slasket. Den var röd och grann.

 

Jag satt kvar där ett tag men kände inget mera.

 

Jag förflyttade mig ut, till ett hål som någon hade borrat igår. Här var det ca sju meter djupt. Jag började vid botten, men kände ingenting.

Jag vevade upp och provade bara ett par meter från iskanten och pang, det högg på en gång!

Det blev en härlig fajt då jag hade mitt tunna, långa spö! Jag landade en mycket vacker röding efter mycket om och men!

 

 

Jag satte mig ner och hällde upp lite kaffe, tog en macka och bara njöt där i dimman! Men det var varmt, jag svettades som bara den av allt pulsande.

 

 

Då fick jag se en man komma gående genom dimman, det var fiskekompisen Michael.

Det var han som satt där i dimman på andra sidan då jag gick ut på isen. Han hade varit där sedan i morse då det var mörkt. Han hade också fått ett par fina rödingar.

 

 

Jag satte på nya maggots och släppte ner igen, bara ett par meter.

Några ryck och det smackade på en riktigt fin röding! Den här var det skjuts i, den for fram och tillbaka som en tok!

Det var en grann rödinghane som jag landade på isen. Idag gjorde mitt minispöke rätt för sig!

 

Jag fortsatte fiska ett tag till, och jag drillade två till vackra rödingar den här dagen. De satte jag varsamt tillbaka.

 

När jag var på väg tillbaka till bilen så ropade Michael, han hade haft ett riktigt tungt napp, men den släppte oturligt nog!

 

 

Fem vackra rödingar lyckades jag lura till hugg idag, alla tagna på det lilla gula minispöket! Vilken kanonmyska, en riktig rödingdräpare!2018« 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Rödingpremiär på finnskogen

2018-01-01

Nyårsdagen, äntligen rödingfiske! När klockan ringde vid sex snåret hade jag inte sovit många timmar. Det hade snöat mycket inatt.

På med kaffehurran, ut och rasta Molly, sedan packade jag det sista i Caddyn. Skotern var redan lastad på släpet så nu var det bara att dra iväg!

 

När jag åkte igenom skogen och kom uppåt bergen så var det bara två spår att åka i, det var oplogat och 1,5 dm nysnö! Jag höll knappt på att komma uppför backarna med släp och allt.

När jag sedan kom fram till där jag skulle parkera så var det kopiöst med snö! Det var nollgradigt, dimma och en svag vind.

Jag lastade av skotern och drog iväg. Det var som att åka i ett sagolandskap! Jag steg av skotern för att ta en bild och jag sjönk ner till knäna i snön!

 

Det var några skotrar som hade åkt före mig och spårat, det var nog tur det! Alla skotrarna utom en hade stannat nere vid strandkanten.

Det var stöp! Isen var ca 15 cm sedan var det 20 cm stöp med vatten och slask och på det 30 cm snö på tjärnen! Skotern som hade åkt ut på tjärnen hade svårt att ta sig ta sig tillbaka, men det gick till slut.

 

Jag pulsade ut på isen och gjorde iordning grejorna. Jag satt mig bredvid ett par som var från Valbo och pratade en stund. Han fick en långsmal röding ganska omgående, och efter en stund fick han ett rejält hugg när han pratade i mobilen. Jag såg rödingen och den släppte i hålet! Jag uppskattade den till ca 1,5 kg, Han körde ner armen i hålet men fick inte tag på den! Kvinnan som jag pratade med kände igen mig, hon följde min hemsida! Trevligt!

Nu var det min tur att få napp. Det var en mindre röding som landade i issörjan bredvid mig. Liten men första rödingen i år! Skönt, nu var man på gång!

 

Jag sa hejdå och vandrade iväg i sörjan till ett bra ställe. Ett par stora stenar vid en udde och med en djupkant utanför.

Jag han inte sitta länge förrän det smackade på hårt som bara den! Det blev en rejäl brottningsmatch, rödingen var urstark. Jag var livrädd att linan skulle skäras av mot alla stenar där under, men jag lyckades dirigera rödingen rätt. Upp kommer så småningom en otroligt fin röding, tjock och trind!

Den starkt skimrande rödingen tog på mitt minispöke i gult med oranga ögon. Rödingen vägde kilot!

 

Det var bara ca 15 personer på premiären i år. Det var svårt att ta sig dit i år om man inte hade skoter på grund av allt snöande. Det var bara en av mina fiskekompisar där. Jag såg honom knappt där i dimman, längst bort på andra sidan. Hampus ringde mig sedan och undrade om det var jag som han såg där i dimman, och det var det! Han hade fått tre fina rödingar!

 

Dax för kaffe och macka. Medan jag fikade så högg det brutalt igen! Det kändes lika tungt som när jag drillade den andra rödingen. Det var ett riktigt kraftpaket! Den rusade och stångade som bara den, men till slut kunde jag styra den till hålet. Upp kommer en lika vacker, röd skapelse som innan. Den här vägde 8 hg!

 

Nu kom det en man gående i dimman, han kände också igen mig via min hemsida, som han brukar följa. Han var från Alfta, vi pratade en stund. Trevligt, två för mig helt okända som följer min hemsida, och är på tjärnen samtidigt! Vad är oddsen för det?

 

Det blev ju en kanonpremiär för mig i år, med två stora rödingar och en mindre trots allt snöande och stöp!