2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012« 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Gott Nytt År

2012-12-31

Så var året 2012 till ända. Det har varit ett bra och händelserikt fiskeår för mig med många fina öringar, rödingar och regnbågar. I maj tog jag personbästa på fluga, havsöring 3,5 kg från flytring! Ett sagolikt vulgatafiske på röding i juni. Öringjakt i ödslig vildmark, med skogsmyresvärmningar och en fantastisk vildöring på 1,4 kg! Ett björnmöte och härliga skogsvandringar med många fina naturupplevelser! Det har även varit en massa renoveringar, staketbygge, borrning efter bergvärme. I oktober hände något tråkigt, jag skadade några muskelfästen i höger armled, med sjukskrivning som följd! Men jag fick sluta året med ett otroligt rödingfiske, tre stora rödingar drog jag, varav den största är nog den vackraste jag fått!

----------Gott Nytt År---------


 

Röding och grillad kyckling

2012-12-21

När jag kom fram till den lilla ödsliga tjärnen så var min kompis Peter Söder och hans polare Tommy redan där. Det var 6 minusgrader och det snöade. De hade inte fått något på tre kvart. Varken Peter eller jag med min dåliga arm kan borra nåt vidare nu, så Tommy fick sköta det. Jag gick ut till det hål som jag fick den fina rödingen i här om dagen och satte mig.

Vi satt och pratade och rätt som det var så stramade det till i mitt spö. Hugget kom tvärt! Upp kommer en fin röding, det visade sig att den hade en liten, gammal skada på sidan. Yes, nu var vi igång!

Vi borrade oss ut på lite djupare, ca. 7 meter och nu var det Peters tur att drilla en fin rödbuk! Det här satte press på Tommy, men det tog inte lång tid förrän han också hade en skaplig rödbuk på kroken! Peter hade också ett riktigt tungt napp, spöt stog i nittio grader, men den släppte! Efter en stund drillade jag ytterligare en tung rödbuk. Det var en riktigt grann rödingmadame som sedan låg bredvid mig, med en klädsel som lyste ilsket rött mot den vita snön!

Till slut hade vi lyckats lura två fina rödingar var! Peter tände grillen och värmde på en grillad kyckling som vi med välbehag smaskade i oss. Det här var en mycket rolig dag på isen! Sedan var det dax för mig att åka hemåt, mycket nöjd med dagen!


 

En starkt skimmrande rödbuk

2012-12-17

Bilen vaggade sakta fram efter den snöiga skogsvägen, det var väldigt mycket snö på höjderna. Jag plockade ur grejorna och pulsade genom ödemarksskogen. Där låg tjärnen, ödslig och omgiven av torrakor och martallar. Jag kände inget på ett par timmar. Så jag bytte blänke och myska och satte även dit en krok med en liten lyspärla på, som upphängare. Det stod inte på förrän jag på 6-7 meters djup fick ett ordentligt hugg! Rödingen gjorde en lång och ilsken rusch, sedan gick den i cirklar. Jag kände att den var stor och tung! När jag sparkade bort snön runt hålet och fick fram blank isen, så fick jag se den komma glidande med sin läckert rödfärgade dräkt och stora vitkantade fenor! Oj, vilken röding! Den hade tagit på upphängaren! Jag körde ner handen och greppade rödingen över den breda nacken. Dryga 1,1 kg stannade vågen på! Den här vackra rödbuken ska jag röka till jul!


 

Grov regnbåge drillad med flugrulle

2012-12-11

Jag var tillbaka på den lilla sagolika tjärnen idag. Vindstilla, 6 minusgrader och en sol som kikade fram ibland, helt underbart! Jag sökte mig ut till det hål där jag fick en fin båge i lördags. Idag skulle jag prova att ha en flugrulle med stumlina på ett av mina egna tillverkade pimpelspön. Vore kul att få drilla med flugrullen, tänkte jag. Jag satte mig ner och gjorde ett enda lockryck. Pang, sa det! Det högg så hårt att jag höll på att tappa spöt!

Nu blev det åka av, det var tungt som attan! Stående på knä tokdrillade jag en vansinnigt rusande regnbåge, det bara skrek i flugrullen! Efter lite tumult så fick jag ett stadigt tag i gällocket, och kunde lyfta upp en trind 1,5 kg båge!

Sittandes på renskinnet, kokade jag på lite kaffe och firade det hela med några bitar rökt och torkat älgkött! Ännu en fantastisk härlig dag i vildmarken att lägga på minnet!


 

Ispremiär

2012-12-08

Det var som om vi var i sagans värld, finnskogen med blånande berg och gnistrande snöbeklädda tjärnar. Vilken morgon! Det var alldeles tyst omkring oss då vi pulsade i snön på isen fram till ett hett pimpelställe. Kallt och mycket snö. Ja, nu är det ingen återvändo. Kung Bore tycks ha kommit för att stanna!

Det började snöa när vi borrade oss runt i viken, men ingenting!

Isen var ca. 10 cm tjock. Vid en udde hade vi ett par känningar, endast små dragningar i linan.

Vi gick över tjärnen och provade i en vik, Joan fortsatte en bit längre bort. Precis när solen tittade fram över bergskammen så högg det brutalt på min myska, och sekunderna efter visslade Joan. Han drillade också fisk!

Varsina fina regnbågar hade dunkat på stenhårt. De vägde 1,2 kg och 1,3 kg!

Det blev en mycket lyckad ispremiär!


 

Kolsvart skogstjärnsöring

2012-11-25

Jag och Joan var ut för några dagar sedan för att fresta öringen och jag drillade två kilosöringar på lätt ul-spö, som sedan fick gå tillbaka. Min arm spökar än så det blir inte så mycket fiske. Men i morse så kände jag att jag var tvungen och ut, det blev en kväll igår med en för mig ny whisky, Auchentoshan, som jag fick av min son på fars dag. Riktigt god! Det var inga vak idag, så jag kastade lite på måfå med ul-spöt, men ingenting! Bredvid en sten som sticker upp bara fem meter ut i vattnet, såg jag ett head and tail vak. Jag tog mitt flugspö och vid tredje kastet högg det våldsamt på min Black killer. Efter en stunds hårt drillande landade jag en av årets vackraste öringar, en kraftig kolsvart öringhane i god kondition med intensivt röda prickar och en lång hook!


 

En cruisande öring i ytan

2012-11-15

Det var milt ute och en helt underbart vacker dag. Solen sken och det var alldeles lugnt. Jag måste åka och se hur det ser ut vid finnskogstjärnen, tänkte jag. Det var blixthalka vid skuggiga partier efter vägen, och det hade varit en trafikolycka på morgonen. Men jag tog mig dit och när jag närmade mig öringtjärnen så ringade en öring mig välkomnande. Det vaket var lite för långt ut så jag satte mig ner och tog en kaffe och bara njöt av hur vackert det var. Ett litet försiktigt vak springer ut vid ett par stora stenar, och igen. En öring cruisar i ytan utanför stenarna. Jag smyger dit, vinglar ut på en annan sten och med vänster arm ( är inte bra än i höger armbågsled) presenterar jag min nymf precis där vaket var. Men ingenting! Ett nytt försök, lite längre ut och det blir tvärstopp! Vilket hugg! Jag gjorde ett rejält mothugg, och då blev det fart. Öringen fullkomligt tokrusade ett par gånger. Efter en lång och härlig fajt kunde jag ta ett stadigt grepp över den breda nacken och landa en ytterst vacker bronsfärgad skapelse. 1,1 kg stannade vågen på! Jag blev bara sittande och betraktade nöjt skönheten i solskenet. Detta är som balsam för själen!


2012 « 2011 2010 2009 2008 2007 2006

En sista flugfisketur

2012-11-06

Efter att ha gått några kilometer med hunden Molly, så åkte jag iväg till en öringtjärn. Jag höll på att få en stor tjädertupp på huven på bilen, den klarade sig med en hårsmån! Det var solsken och alldeles vindstilla och någon plusgrad. Kanske isen hade gått upp på tjärnen, tänkte jag! Jag hade tur, isen hade släppt i hela viken och det vakade några öringar efter ena kanten, bara några meter ut. Eftersom jag fortfarande har problem med högerarmen och inte kan lyfta något, så testade jag att lägga ut nymfen med vänster arm. Sittande på huk drillade jag för första gången en öring med vänster hand. Det blev en härlig avslutning på flugfiskesäsongen med tre fina öringar. Nu ska det nog bli minusgrader igen. Det där hände igår, och idag var jag dit igen med min far och hans kompis. Dom fiskade och jag fotade och filmade min far. Erland fick en fin öring till slut.


 

Flugfiskesäsongen till ända

2012-10-30

Nu har tjärnarna på finnskogen lagt sig och i och med det så är nog flugfiskesäsongen till ända, synd nog! Jag åkte till en öringtjärn idag och väl framme så möttes jag av en grå och dyster islagd tjärn. Nu är det dax att gå igenom pimpelgrejorna, någon vecka till med minusgrader så är man ute på nyis för att lura första pimpelöringen.


 

Den store

2012-10-23

Slutade jobbet tidigt på eftermiddagen så jag åkte snabbt hem och lastade i fiskegrejorna. Jag for iväg till en vild och idyllisk öringtjärn på finnskogen. Jag la ut min Montana Special utanför lite gräs i en grund vik, och just innan solen försvann skjöt vattnet upp i en plogformad våg. Hugget var stenhårt! Jag brottades länge med en stor, kolsvart öring, men alldeles framför fötterna på mig släppte nymfen! Fan också! Den var stor! Jag höll på att slänga i spöet efter honom!

Efter en stund ser jag en virvel en bit bort. Jag går dit och lägger ut. Det smäller direkt! Som plåster på såren fick jag nu landa en mörk och fin, men lite mindre skogstjärnsöring. Den fick simma tillbaka. När jag sedan vandrade hemåt var det den stora öringen det enda jag kunde tänka på. Men jag ska dit och lura den en annan dag!


 

Blankt vatten

2012-10-21

Jag råkade sträcka några muskelfästen rejält i armbågsleden härom veckan, så det har inte blivit något fiske på ett tag. Var ut någon gång före det, men det gav inget. Men i morse så kände jag mig bättre och fiskesuget var enormt, så jag åkte iväg en stund. Vattenytan låg blank och inte ett vak inom synhåll. Öringen kan gå väldigt nära land vid lektid. Jag smög ut på en sten och la ut min nymf utanför ett gräsbälte. Öringen högg mycket våldsamt och överraskade mig totalt. Den var lite slank och inte så stor men den gav mig en grym fight. Öringen hade en stor och fin stjärtfena.


 

Öringlek

2012-10-20

Nu vid älgjaktstid så leker oftast öringen. Är man nog försiktig så kan man smyga efter skogsåar och få se öringar som ska till och leka. Har man tur kan man få se riktigt stora öringar som står under en massa nedfallande löv och bara lojt vinkar med bakfenan. Ett häftigt sceneri!


 

Regnbåge på splitcane

2012-09-30

Vi kände höstens andedräkt slå emot oss när vi kom fram till tjärnen som låg där dyster och hemlighetsfull. Skallen efter en jakthund ekade i berget mittemot. Jag och Joan såg ett vak utanför en liten stenig udde, vi vandrade dit och jag knöt på min special Montana. Idag fiskade vi båda med splitcane. Det virvlade till igen och vaket ritade fina ringar på vattnet. Det var svårkastat, snävt som attan mellan granar och torrfuror så jag kunde inte lägga kastet där vaket var. Montanan landade några meter bredvid, men icke! Men i andra kastet blev det tvärstopp och linan stramade till i mitt hårda mothugg. Det var tungt, en riktigt stridbar båge hade tagit Montanan. Den vägde 1.2 kg!


 

Bergvärme

2012-09-24

Idag kom Dala Brunnsborrning från Grycksbo till mig och skulle borra efter bergvärme. Det började bra men vid 100 meter så gick borrhammaren av. Han höll på en hel dag och försökte få upp den. Till slut lyckades han och vi alla kunde slappna av. Sedan gick det som en dans ner till 150 meter. Nu ska en liten minigrävare gräva runt röret och ett dike in till pannrummet, sedan kan rörkrökarn komma och koppla ihop det hela. Efter det så är är det klart!


 

Höstbågar

2012-09-23

Vattenytan låg spegelblank och strax utanför kastavstånd gick fyra stora bågar och vakade, typiskt! Men jag lyckades lura två skapliga bågar ändå, och tappade en. Regnbågarna tog inte på streamer idag, utan på nymf. De tog min Special Montana stenhårt. Jag kollade maginnehållet och de hade nästan bara ätit stora baggar.


Finnskogsstugan

2012-09-23

Jag, Annika och Molly åkte till våran stuga idag för att plocka lite inför hösten. När vi kom in i köket så var det fullt med sot överallt, det kom från köksspisen. Det var en stackars talgoxe som hade kommit ner i skorstenen och flaxat runt inne i spisen. Vilket jobb det blev, skura och åter skura, golv och köksbänk m.m. Jag måste sätta nät på bägge skorstenarna. Annika tog bort alla blommor som hade fryst, och så tömde vi mulltoan.



 

Septemberjakt på öring

2012-09-16

Det var en kall och klar morgon när jag låg och spanade utöver myren om jag skulle få syn på någon björn eller något annat vilt att fota. Jag såg färsk björnspillning när jag vandrade till myren. Det enda som hände på morgonen var en tjäder som flög förbi.

Efter att ha insupit ett gott och värmande skogskaffe med tillhörande gomacka, så packade jag ihop och vandrade iväg efter en trolsk skogså. Den ringlar sig fram i gammelskogen med små höljor och mindre nabbare, porlande partier. En otroligt vacker skogså.

Jag smög mig fram längs den snåriga åkanten. Jag var tvungen att tjoa och klappa händerna ibland ifall någon björn skulle vara i närheten.

Jag la ut några kast här och där och hade ett påslag, men den krokade inte. Jag såg en mindre öring efter kanten som blev skrämd av mig.

Vid en liten skogstjärn provade jag lyckan igen, och utanför ett näckrosbälte såg jag något som var upp och tog något på ytan. Jag kastade ut min muddler och den landade perfekt, ett drag i linan och det blev tvärstopp. Jag tog hem den ganska fort och det var en liten, mycket vacker och storprickig skogstjärnsöring. Den hade inslag av skarpt röda prickar.

Efter fotot så släppte jag varsamt tillbaka skogstjärnsleoparden igen, så att jag kan komma tillbaka och försöka lura den en annan gång.

Jag vandrade tillbaka till bilen och åkte till min stuga på finnskogen, för att kika till den och laga lite käk. Det blev en mycket härlig utehelg med strålande sol och fina vildmarksupplevelser!



 

"Städarn"

2012-09-15

Jag packade kameran och kaffe och åkte iväg på finnskogen för att se om jag kunde fota något vilt. Jag hade även fiskegrejorna med såklart. Det blev inget vilt den här gången. Sist jag och Joan var till öringtjärnen så såg vi en stor älgtjur på skogsvägen, men hann inte ta kort på den. Jag stannade vi en regnbågstjärn och knöt på min nya fluga "Städarn", en lilablå skapelse med silver kropp och med rött hakskägg. I andra kastet vid en stor sten så sög det i som bara den. Efter två halvmeters språng och några vansinnesrusningar så kunde jag landa en fet regnbåge. Vågen stannade på 1,3 kg! En lyckad premiär för "Städarn"!


 

Myrsvärmning

2012-09-10

Det var en mulen men ganska varm kväll då Joan och jag kom fram till den lilla skogtjärnen. Efter ena läsidan fick vi se en syn vi sällan har sett förrut, en hel matta av myror! Det här kan bli kanon, sa vi i mun på varandra! Vi smög nästan på knä i ljungen fram till kanten och fick se att det var stora "pissmyror", de klumpade ihop sig efter hela tjärnkanten. Vi vadade försiktigt ut och väntade. Av erfarenhet så gillar inte öringen "pissmyror" så värst, utan föredrar hellre skogsmyror! Det var bara en stor öring som gick och mumsade på dessa giftiga jäklar. De klamrade sig fast på vadarbyxorna så man fick skrapa av dem emellanåt, Joan blev stungen två gången på halsen!

Men öringen var omöjlig att narra till hugg, den hade varit med förr, den rackarn! Vi bjöd på allt men det är svårt när de blir så fruktansvärt selektiva, då spelar det nästan ingen roll vad man serverar. Att lägga ut en myra bland tusentals andra myror är ganska lönlöst. Vi satt och bara njöt av hans matintag. Han vinkade lojt med stjärtfenan för att liksom visa att han inte hade något att vara rädd för!


 

Frostig morgon med hökuggla

2012-09-09

Tidigt i morse var jag tillbaka vid den magiska öringtjärnen, det var en minusgrad och dimmigt. Jag hade Joan med mig och vi fick uppleva en fantastiskt vacker soluppgång. Några öringar visade sig men var utom kastavstånd. Det var inte så mycket på ytan som intresserade öringarna den här iskalla morgonen. Vi ska nog försöka ta oss dit i morgon kväll igen så får vi se om det har hunnit driva ut några insekter på vattnet åt öringarna att kalasa på.

När vi vandrade hemåt så hörde vi ett pipande, och i toppen på en torraka satt en hökuggla (Surnia ulula) och spanade. I skydd av en torrfura så smög jag ganska nära och fick några hyffsade bilder på den, innan den blev skrämd och flög helt ljudlöst till en annan torraka längre bort.


Fotojakt en dimmig morgon

2012-09-08

Vaknade tidigt och rastade Molly, det var en dimmig morgon. Därefter så gick jag ner till sjön med kameran och väntade på att solen skulle tränga sig igenom den täta dimman. Jag tog några fantastiska foton, som det här, på en daggdroppe. Solen skiner igenom den och dimman över sjön som bakgrund.


 

Öringjakt i björnriket

2012-09-04

Jag har inte varit på öringjakt nu på ett par veckor, min elpanna i villan kraschade så nu ska jag ha bergvärme. Nog om detta elände! Efter jobbet så packade jag ryggsäcken och åkte många mil genom mörk finnskog. Därefter traskade jag bra länge i gammelskog där vridna, knotiga torrfuror stod på lut. Jag stannade och lyssnade ibland så ingen björn var i närheten. Kvällen var förunderligt skön. Tjärnen ligger helt blank när jag kommer fram, solen sjönk sakta över skogstopparna. Flera stora öringar går och "Head and tail" vakar lugnt. Öringarna äter sig mätta denna kväll. Yes, jag är i himmelriket, tänkte jag! Jag såg en öring som gick nära land och sörplade i sig av vad som bjöds. Det var skogsmyror som svärmade. Vadade sakta ut, väntade, hade ingen stor myra men knöt på en liten muddler, nytt vak, lägger ut. Det var knott till tusen, struntade i dessa, nu var det bara jag och öringen! Drog lite i linan och en stor plogformad våg skjuter upp bakom muddlern. Jag såg gapet på öringen när den sög fast. En välmatad öring på nästan 1,4 kg och 52 cm, låg efter en lång drillning bredvid mig! Jag stannade och bara njöt av den fantastiskt vackra kvällen. Till sist blev det natt och kalldimman började stiga på tjärnen och jag vandrade lycklig hemåt i pannlampans sken.


 

Magisk augustimorgon

2012-08-18

Det var en dimmig morgon jag vaknade till. Augusti och det låg höst i luften. Skönt, nu kan öringfisket bara bli bättre! Packade bilen och åkte uppåt bergen, dimman lättade ju högre jag kom. Tjärnen låg spegelblank. En vakring springer ut, och en till. Tunga välvningar bryter den lugna ytan. Det prasslar till bredvid mig, jag får besök. Tre gräsänder tar följe med mig. Inte ett uns rädda, de tar sig upp i ljungen bredvid mig och gnyr lite vemodigt, jag pratar med dem och går vidare. De följer efter mig som om jag var deras förälder. En sällsam upplevelse. Tjärnens leoparder tar inte mina flugor som jag bjuder dem idag. Med den tryckande värme som varit så är det nog inte så konstigt.

Min vän flugbindaren Rolf Ahlkvist kom hem till mig idag med en laddning av hans mycket välbundna Muddlers. En specialare som har få likheter med Don Gapens originalmodell, men som är en favorit i min flugask!


 

Undervattensfoto

2012-08-14

Nu när fisket efter öring är trögt så åkte Joan och jag till en liten regnbågstjärn för att släcka det värsta fiskesuget. Egentligen skulle vi testa Joans nya undervattenskamera. Det blev inte så illa med tanke på att det var ett mycket humusfärgat vatten. Det blir spännande och se vad vi kan göra med den kameran framöver.


 

Trögt augustifiske

2012-08-09

Fisket har gått väldigt trögt nu i augusti. Jag har varit ut några gånger både morgnar och kvällar. Inte en öring har jag sett vaka, jag har bara fått några bågar men de är heller inte riktigt på tag. De går på botten och tjurar.

En kväll var speciellt vacker, ljungens alla underbara små blommor hade slagit ut och glimmrade färgsprakande i kvällsolens sken. Hela skogen lyste lila!


 

Vacker kväll i paradiset

2012-08-02

Min grabb Albin skulle ha en massa kompisar hemma och "lana" hela natten, så jag, Annika och Molly blev förvisade till stugan på finnskogen. Vilken underbar kväll vi fick. Det lugnade av och solen gick ner bakom Gräsberget i norra viken, och en stor fullmåne tittade fram över den södra viken. Helt sagolikt vackert! Vi satt på altan med lite gott att dricka och bara njöt av tillvaron.


 

Tidig morgon med regnbåge

2012-08-01

Klockan sex i morse var jag på plats vid den lilla regnbågstjärnen. Det var bara tio grader varmt och helt vindstilla. Det var några bågar som vakade inom kastavstånd. Jag lurade en hygglig båge på min Redkiller.


Kurbitsmålning

2012-07-31

Jag håller på att renovera min farstukvist nu, byter några brädor och målar om den vit. Min far är en duktig kurbitsmålare, så han hjälpte mig att renovera kurbitsmålningen som sitter på farstukvisten.


Färdigt staket

2012-07-28

Nu är staketet utefter hela framsidan av tomten färdigt. Jag ska bara fylla på med lite jord under här och där och så gräsfrö.


 

Rekognosceringstur

2012-07-26

Det var segt att stiga upp i sex tiden i morse, efter en sen kväll på Falu Cruising. Jag och Joan packade cyklar och ryggsäckar i caddyn och begav oss iväg på en rekognosceringstur i finnskogen. Vi skulle kika efter giftiga öringställen för flytringsfisket. Efter en lång tur på cykeln i elendig terräng, var det skönt med en välbehövlig vila i vindskyddet. Det smakade bra med skogskaffe och gomacka!


 

Kanottur på Svärdsjön

2012-07-22

Det blev en vacker tur med kanoten på Svärdsjön idag. Jag paddlade en lång tur på ett par timmar. Vid Prästholmen drog jag flera större abborrar på lätt spinn.


 

Härliga dagar i paradiset

2012-07-21

Vi har varit i stugan nu ett par dagar och haft det kanonmysigt. Jag tog Molly och Albin med mig på en vandring i skogarna runt sjön, jag var tvungen och gå in ett par kängor. Emil och Albin och jag badade bastu, drack whiskyöl och hoppade i sjön efteråt. Annika solade och läste bok. Jag och Molly gjorde en härlig roddtur runt sjön, och i en liten vik med näckrosor lyckades jag lura en 2 kg gädda. I halv fem tiden på morgonen när solen gick upp, satte jag mig på altanen och tecknade en tavla. Motivet blev två älgar i siluett på en myr. Svartnäsdagen gick av stapeln i dag, med kolmiletändning, en tjärdal som var i full gång, en kille med motorsåg som sågade ut en manshög kolargubbe ur en trädstam, livemusik, plus mycket annat hantverk. Jag åkte dit och såg kolmilan tändas och hämtade tre gamla foton av min stuga från 1920-talet, som jag hade beställt av en man från Svartnäs.


 

Dokumentärfilm inspelning

2012-07-13

Tagning, kameran går! Så kunde det låta när jag, min far Tore och hans kusin Inger var i Hillersboda och spelade in en sekvens av en dokumentär om riksspelmannen och konstnären Daniels Anders Jansson. Vi tre är alla släktingar till honom, det var min farfar Eriks morbror. Vi står utanför Daniels Anders gård och spelar Svess Jans vals, den första valsen som Daniels Anders lärde sig.


 

Tjäderskogen

2012-07-10

Det har regnat väldigt mycket under den här veckan, så jag åkte upp till stugan för att kolla hur mycket vattenståndet har ökat. Sedan åkte jag till en liten öringtjärn. Det spöregnade då jag med knottnät på, gick genom tjäderskogen fram till tjärnen. Det var oerhört mycket knott. Ställde mig på en liten udde och kastade min Blackkiller i ett bak kast in i viken, och på tredje kastet tog en fin liten öring. Alldeles svart och med stora röda röda prickar med vitt omkring, mycket vacker! Med varsam hand fick den simma tillbaka ner i dunklet. Nästa steniga udde hände samma sak. Ett par kast och det sög i bra nog. Jag drillade en fin öring i spöregnet en lång stund, tunga knyckar for genom spöet. Det var en rund och trind 40 cm öring som jag landade. Även den gick tillbaka. På vägen tillbaka såg jag en tjäder, trollfågeln.


 

Bingsjö Spelmansstämma och öringfiske

2012-07-04

Idag gick Bingsjö Spelmansstämma för 44.e gången av stapeln. Strålande väder och massor med folk. Vi, Svärdsjö Spelmanslag var först upp på scenen för en dryga halvtimmes dansspelning. Och vilken spelning det blev, vilket drag, vilket driv, fantastiskt roligt! Vi hann med att fira Knutes Jonas, medlem i Bingsjöpöjkarna, som fyllde 50 år! Han blev strippad på masdräkten och iförd kort klänning, damperuk, horn och indianskrud! Sedan tågade vi, spelande ner honom till husvagnsträsket där det vankades fiskdamm, kokkorv och sprit! Han fick en fiol full med pengar, som han slog sönder, för att kunna köpa en ny fin fiol! Vilken fest! Sedan hamnade jag på restaurangaltanen med "SkåneJanne" och en snubbe med dragspel. Vi spelade allt från cajun, grekiskt, skånskt till bingsjölåtar! Vilket drag det blev! Sedan framåt småtimmarna åkte jag över skogen till stugan och provade öringen i en liten skogså men knotten var så ilsk så jag gav upp och åkte hem. Skulle ju jobba dagen efter, pust! Men fem veckors semester startar på måndag!


 

Muddlerbåge

2012-07-03

Knotten var skoningslös när vi stog utvadade i den lilla skogstjärnen. Balanserande på trädstammar och stenar i dyn, smög vi oss allt närmare de vakvilliga regnbågarna. Retsamt fina head and tail vak strax utanför ett näckrosbälte. Jag lyckades lägga ut min muddler och han inte mer än dra lite i linan så slurpade det till! Det var en vacker båge som jag landade efter att den hade snott runt bland näckrosorna. Joan smög ut vid ett bäckutlopp fullt med gräs och i första kastet landade muddlern perfekt. Den sögs ner direkt, och vilken fight det blev, bland gräs och grenar! Joan vann kampen! Jag drog sakta i linan och det kom en plog efter min muddler och bågen högg stenhårt! Den for rätt in i näckrosbältet och gjorde ett halvmeters språng innan den släppte!


 

Vandraren

2012-07-02

Vaknar tidigt i stugan, tänder en brasa i vedspisen. Skogen hänger vattentung, det är silvergrått i luften. Kokar kaffe och fyller termosen. Dimman lättar, daggen ligger gnistrande i gräset, solens ljus silar genom tallstammarna. Jag beger mig i dagbräckningen ut över tranmyren. Porsen doftar. Att vandra själv i mångmilsdjup skog längs en gång vältrampade, knappt synbara gamla stigar är en ynnest. Frisk skogsluft, vilda djur, läten, skogsmystik. Lappugglan sitter på sin stubbe och betraktar mig, tankarna flyr till skogsväsen. Skrämmande, gåtfullt och lockande. Kameran är med, allt förevigas genom linsen. Jag stannar till på ett högt beläget hygge, sätter mig ner och njuter av det medhavda kaffet. Tittar ut över skogsvidderna, ser ett litet tjärnöga som ligger och blinkar i högsommarsolens starka sken. Här vilar lugn och ro. En vråk svänger i vida cirklar över mig, älgkon går i sakta mak vid hyggeskanten ner mot myren. Jag tar på mig näverkunten och vandrar vidare mot nya vildmarksupplevelser.


 

Nya prylar

2012-06-30

Jag har inhandlat två nya praktiska prylar som kommer att vara användbara i vildmarken.

Primus Shelter är ett avskalat tält som kan användas som skydd mot regn, vind och sol, sommar som vinter. Det finns ett mygg/knottnät i botten med dragkedja. Primus Shelter har golvpinnar, stormlinor och fastsydda "påsar" runt om golvet, som kan fyllas med sand eller sten så att tältet står stadigt även om det blåser. Tältet klarar 3000 mm vattenpelare och golvväven klarar 7000 mm vattenpelare och har måtten 120 x 250 x 100 cm. Det väger endast 1,5 kg, så det är idealiskt att ha med sig på vildmarksturer.

Ultra-Sil Daypack från Sea to Summit är en fantastiskt liten ryggsäck på 20 liter som går att komprimera så mycket att den faktiskt kan hänga i nyckelringen. Den väger endast 68 gram och är vattentät! Helt suverän!


 

Björnmöte

2012-06-25

Jag och Annika hade varit i stugan tillsammans med mina arbetskamrater och ätit gott och gått tipspromenad m.m. Det blev rätt sent innan jag och frugan åkte hemåt. Plötsligt springer en stor björn upp på vägen framför bilen, vänder och rusar ner i skogen igen! Jag stannar bilen, ner med rutan, lyssnar, ingen björn. Jag går ur bilen och fotar spåren, då brakar det till ca 3 meter i från mig bakom några mindre granar. Jag slänger mig i bilen, vi sitter stilla och lyssnar. Björnen blev nog rädd när jag stängde bildörren så han klättrade upp i en tall. Efter en stund hör vi hur den hasar med klorna nedför tallstammen, sedan är den borta. Fick tyvärr inga foton på detta, men spännande var det! Det var mitt sjätte björnmöte!


 

Midsommarfirande i Svärdsjö

2012-06-22

Klockan 5 var det dax för det årliga midsommarfirandet på Svärdsjö Hembygdsgård. Jag kom tidigt så jag strosade runt och pratade med lite folk som man typ bara träffar en gång om året, och morsade på Lasse Berghagen. Jag och mina spelkompisar i Svärdsjö spelmanslag tågade spelande tillsammans med många andra dräktklädda, från prostparken ner till gårdstunet. Där fortsatte vi att "spela upp" majstången inför en jättepublik. Efter lite sång och tal spelade vi stående vid majstången till ringlekar.

Kvällen avslutade jag tillsammans med min familj, släkt och vänner med en stor midsommarfest i Rupstjärn på en loge som morfar Tord och svågern Mattias hade inrett. Halv fyra intog jag ryggläge i min säng, tror jag ;-) Huuvva, vilken fest!


 

Midsommarbågar

2012-06-22

Vaknade tidigt den här vackra midsommarmorgonen. Jag gick med hunden och sedan åkte jag upp på finnskogen för att hämta några midsommarbjörkar och lura någon regnbåge. Jag såg skymten av en björn vid sidan av vägen när jag åkte till tjärnen! Lomparet hade fått en unge i år. De kom simmande förbi mig bland vakande regnbågar. Tre fina bågar lurade jag på min sländimitation i dag!

--------Glad midsommar--------


 

Vulgatabåge

2012-06-20

När jag smög i skogen efter tjärnens strand höll jag på att bli helt uppäten av knotten, jag hade ett moln knott omkring mig. Regnbågen vakade flitigt efter vulgatan så jag vadade ut på ett stenigt ställe och lyckades kroka fyra fina bågar, en kilobåge fick följa med hem. Det var bra fart i bågarna, stridiga som attan!


 

Himlen brinner

2012-06-17

Trött och hungrig kommer jag hem efter att ha hjälpt min grabb att flytta under hela dagen. Ringer Joan och frågar om vi ska dra på skogen och prova öringen. Ja, för fan! I med grejorna, macka och dryck och iväg! Vi fick vandra långt på myren innan vi var framme. Fiskgjusen kom och visade upp sig om vi kom för nära hans bo! Det blåste lite, men ena sidan var blank. Två kompisar var redan där och Fredrik drog tre öringar på raken, medan jag drog flugan ur munnen på fyra! Skit också, jag var alldeles för ivrig. Joan missade också fisk! Men mitt i natten gick en fin öring och vakade, "head and tail", och jag lade ut en vulgata spänt men ingenting händer. Vilken solnedgång det blev, himlen såg ut att brinna, helhäftigt! Plötsligt, när man minst anar det så tar en riktigt fin öring min spänt. Jäklar, för mycket löslina! Men jag hinner känna ett par tunga knyckar innan den slår sig lös! Så kan det vara! Det är bara och på dom igen!


Älgmötet

2012-06-15

Jag och Annika var till sommar stugan idag för att plantera blommor och några syrenbuskar. Min far och mor var där när vi kom, de satt och fikade på altanen och njöt av solen. Vi såg många djur den här turen till stugan, bland annat grävling, hare, snok och småspov. När vi skulle åka hem så mötte vi en fjolårs älgkalv. Helt orädd kom den emot oss, så vi pratade lite med den. Älgkorna stöter bort sina fjolårskalvar den här tiden på året, de är vilsna och förstår inte vad de ska vara rädda för.


 

Åskoväder och vulgataöring

2012-06-13

Allt var packat och klart kvällen före, så efter jobbet stack jag iväg till en tjärn lite längre bort än den jag har varit på under några nätter. Jag fick gå över en stor myr för att till slut glida ut på en näst intill blank vattenyta. Vulgatan kläckte och jag hade ett påslag nästan direkt, men jag ryckte flugan ur munnen på öringen. Molnen bullade upp sig och ett ohyggligt åskoväder var nalkande. Allt blev kusligt tyst, inte ens fåglarna lät. Där satt jag som i ett vakum och det började kläcka enormt. Det snyftade och ploppade överallt, öringarna blev som tokiga. Min slända låg perfekt och plötsligt, en skälvande snyftning och sländan var borta. Den krokar och öringen går mot botten. Snart ser jag en lojt vickande stjärtfena och jag kan håva en mycket fin vildöring. Det börjar att ösregna och åska så jag sitter under en gran en halvtimme innan jag inser att jag får ge upp. Klockan närmar sig halv tolv på natten då jag traskar i spöregn över myren, lycklig men blöt!


 

Toftan Grand Prix 2012

2012-06-09

Idag åkte jag det årligen återkommande mopedrallyt "Toftan Grand Prix". Det var ca 25 startande och banan var lagd genom byarna Toftbyn, Enviken, Linghed, Svärdsjö, Hillersboda, Bengtsheden, Riset, Sundborn, och mål i Toftbyn. En sträcka på drygt 5 mil. Det blev 7 mil för mig innan jag var hemma, och det kändes i rumpan kan jag lova!

Åtta frågor efter vägen och en utslagsfråga vid målet och jag knep ett pris i år!

Det fanns en riktigt snygg moppe med i år. Lite "Easy Rider" varning på denna hoj!


 

Staketbygge

2012-06-08

Under den här veckan har jag jobbat med ett nytt staket på framsidan av tomten, grävt bort jord, målat och slagit ner jordankare. Idag var det dax att sätta upp stolp och skruva dit liggarna. Till hjälp hade jag min far.


 

Finnskogsröding

2012-06-07

Den fjärde natten på finnskogstjärnen blev också en magisk rödingnatt. Ett par kompisar hade varit där sedan tolvtiden på dagen, de sa att det hade varit en tidig kläckning. Det var inte ett vak på tjärnen när vi paddlade ut, men det låg ett helt bälte med sländor mitt ute på sjön. Vi såg sedan några försiktiga vak på andra sidan så vi paddlade dit. Joan jagade en skaplig fisk men icke.

Lite senare var vi tillbaka där vi började och jag såg en fin röding som vakade långt inne i en vik. Snabbt dit med min slända och den försvann omgående i en virvel. Jag gjorde ett sent mothugg men den krokade bra. Den gick länge och spände. Kvällen var räddad, jag lyfte upp en mycket vacker skapelse i mina händer! Vid midnatt så fick vi äntligen se en 3-4 kg öring som kom vakande likt en delfin mot oss. Den tog spänt, men den ignorerade våra sländor och sedan var den borta! Vilken spänning, vilken natt!


 

Magisk rödingnatt

2012-06-06

Tredje natten på finnskogstjärnen började med ett rejält regnväder. Det var ca.13 grader varmt. Vulgatan kläckte i mängder, vi har aldrig sett så många sländor förr.

Joan och jag paddlade in i en liten vik där det var groteskt mycket sländor. Runt udden i riktning mot oss kom det ett helt gäng rödingar vakande, de bara frossade den uppdukade maten.

Jag lyckades kroka en fin röding trots denna mängd av sländor. Rödingarna vände och vakade förbi udden igen så vi följde efter. Vi parkerade utanför några stora stenar och inväntade rödingarna. Det slutade att regna och kläckningen avtog och vaken likaså. Men mitt i fikat så började några att vaka intill oss, Joan drog en fin röding, och jag gjorde ett mothugg så att mackorna flög. Jag kunde efter en stund håva en vacker rödbukad röding.

Efter en stund var det ganska dött. Min vulgataimitation låg kvar på ytan och helt utan förvarning så försvann den i en snyftning. Mothugg och den krokade. Det kändes att det var en tung fisk, den gick rakt ner och stångade. Snart såg jag de vita fenkanterna och jag kunde styra in den i håvgarnet. Ett skönt lyckorus infann sig. En stor, rödbukad rödingmadame med vita fina fenkanter. Den mätte 45 cm! Natten blev klar och kall och vi såg inte skymten av några flera rödingar, men vilken härlig vildmarksupplevelse det blev!


 

Vulgataröding

2012-06-05

Andra natten på finnskogen på jakt efter vulgatafrossande öringar. Efter regn kommer sol, säger man, och så blev det. När vi anlände till tjärnen var det lite blåsigt och det närmade sig ett riktigt regnväder med åska. Kalla vindar och hällregn, men det kläckte vulgata ändå. Regnet drog förbi och det blev en fantastisk kväll, vindstilla, solen gassade och det började vaka lite här och där. Det hade varit sol och ca. 18 grader på dagen men på kvällen så låg tempen på runt 8-10 grader.

Joan parkerade utanför en grund vik där det kläckte ganska många vulgator och han lyckades att kroka en mindre öring.

Framåt natten så vakade det mera. Kompisen Anders stod på land med kikare och spanade efter sländor åt oss. Jag väntade ut två fiskar som kom vakande emot mig, min slända låg perfekt. Slurp, sa det och jag gjorde mothugg. Den krokade och den ystra dansen var i gång. När han var mogen för håven såg jag att det var en fin röding. 40 cm och knallröd buk, en fantastiskt vacker fisk. Jag drillade en skaplig öring lite senare men den släppte vid ringen. Det blev en härlig kväll och i morgon är vi där igen!


Dimmhöljda bergens öringar

2012-06-04

Äntligen var det dax att åka på jakt efter de dimmhöljda bergens vulgatafrossande öringar. Jag har semester den här veckan för att bygga staket och jaga öring på kvällar och nätter! Joan och jag begav oss några mil upp på finnskogen för att se om vulgatan hade börjat att kläcka.

Det var en regnig kväll, men några luckor i molnen gjorde att vi fick se solen innan den gick ner över bergskammen. 12 grader varmt. De få gånger som solen tittade fram och det lugnade av kläckte det en del sländor, men inga mängder. Det är lite tidigt än, men om någon dag kanske och lite värme så kommer det nog igång på riktigt.

Vi såg ett par fina öringar som sörplade i sig några sländor. Kvällen gick och det blev mörkt och vi värmde oss med en kopp skogskaffe innan vi åkte hemåt.


 

Öringen & nymfen

2012-05-26

Morgonen var frisk, nästan sval. Det var soligt och 29 grader igår, sedan mot kvällen kom det in ett regnväder, så jag tänkte att idag är det öringväder. Klockan var 5, solen hade redan hunnit en bit upp på himlavalvet. Strandens furor hade svepts in i ett tunt, blåviolett dis, men det hade redan börjat att dra lite lätt över tjärnen. Joan försvann in i skogens dunkel för att sedan dyka upp på några stenar i vattnet lite längre bort. Jag smög i den täta snårskogen fram till "min" udde där jag tidigare dragit ett par ståtliga öringar. Nymfen landade alldeles vid djupkanten och pang sa det i spöet, så jag höll på att tappa grejorna! Fan också! Den krokade inte. Jag knöt på en ny tafs och prövade lyckan igen. Nu lät jag nymfen sjunka djupt innan jag började ta hem den. Två drag i linan och det sög i som attan. Det blev en lång och ilsken rusch. Snart blev hela stjärten synlig och jag fick se att det var en fin, blank öring. Jag landade den vackra skapelsen med ett stadigt grepp över nacken. Vinden tilltog, så vi bröt upp och begav oss hemåt.


 

Kvällsvandring i Våckelbergets naturreservat

2012-05-21

Jag hade mina arbetskamrater med mig för en vandring i Våckelbergets naturreservat. Jag hade varit i stugan på eftermiddagen och radat upp veden som jag klyvit, så jag åkte direkt därifrån över skogen till Våckelberget.

Vi läste på informationstavlan om Våckelberget, ett av Dalarnas typiska sydväxtberg. Från bergets topp har man en milsvid utsikt över sjön Balungen och bergen bortom sjön. Ett sydväxt berg har en brant sida som vätter mot söder, öster eller väster. Den branta lutningen gör att de uppvärmda hällarna bibehåller värmen länge. Näringstillgången är god, tack vare att det sipprar ner näringsrikt vatten längs branten. Där finns en speciell fauna, man kan hitta arter som: Myskmadra, Stinknäva, Trolldruva, Getrams, Norrlandsviol, Gökärt, och Bergglim. Skogen ödelades av en stor brand 1871.

Kvällen var förunderligt skön, över bergåsen i nordväst flammar solnedgångens eld allt högre. Efter en stunds vandring ser vi två gamla fångstgropar. Vi vandrar vidare genom gammelskogen på mossbelupna stockar och stenar likt John Bauers tavlor. Jag går där och tycker mig se både vättar, trollgubbar och annat gåtfullt väsen. Väl uppe på toppen sätter vi oss och äter våran matsäck och njuter av en gudabenådad utsikt! Långt därborta i fonden har jag mitt paradis, stugan på finnskogen!


 

Våröring

2012-05-19

Förra helgen gick jag efter en skogså och kikade, det var otroligt mycket vatten. Vattnet har sjunkit lite nu till den här helgen. Jag hämtade Joan i sextiden i morse. 4 grader, vindstilla och solen var på väg upp. När vi efter en mödosam vandring kom fram till vattnet så såg vi genast några fina vältringar i ytan. Men utom kastavstånd. Vi drack lite kaffe och tänkte ut en strategi. Göken guckade för full hals, västergök- bästergök. Jag gick till en stenig udde med en djupkant utanför. Jag lät min Montana Special sjunka djupt innan jag började hemtagningen, då sög det i som bara den! Jag kände att öringen var tung så jag tog det lugnt. Öringen gjorde ett halvmeters hopp innan jag kunde landa den. En mycket vacker skogsöring!


Vårstädning, vedklyvning och iläggning av bryggan

2012-05-18

Annika, jag och Molly åkte till stugan idag och vårstädade. Vi hade ett elagregat med oss så vi kunde dammsuga. Jag har tillverkat en vagn till elagregatet så det är lätt att rulla ner det till stugan.

Vid lunch kom min far upp till oss och hjälpte mig att lägga i bryggan.

Jag hade även tagit med mig vedklyven, så vi passade på att klyva upp all ved som blev efter alla vindfällen.


 

Sällsamt stridbar öring

2012-05-07

Idag var jag åter tillbaka vid den lilla trolska tjärnen på finnskogen. Jag åkte direkt efter jobbet vid tvåtiden. Vackert väder men blåsigt, det gick krabbsjö. Jag gick till en stenig udde och lade ut min Blackkiller streamer vid ett blankstråk och hugget kom tvärt. Öringen var mycket stridbar. Det var en grann öring med en stor och fin paddel, som jag efter en vild drillning kunde landa bland stenar och rötter.


 

Skogsälvorna dansade

2012-05-05

Tidig morgon, soluppgång, klar molnfri himmel och 2 minusgrader var det då jag och Joan vandrade runt den lilla trolska skogstjärnen. Vattnet lyste blått mellan gulbruna tallstammar. Det var förunderligt vackert. Det vilade något osanolikt, något magiskt över denna morgon. Inte ett vak såg vi, så vi började med en kaffeslurk och njöt av vildmarkens ro. Morgondimman stiger över tjärnen och vi tycker oss se skogsälvorna dansa över vattenspegeln. Skrämmande, lockande, dröm eller verklighet! Plötsligt, en fin fisk hoppar upp hel, tjärnens vatten fladdrar, skälver. Nu vaknade vi ur drömmarna. Vaket upprepades gång på gång. Vi smög oss fram och lade ut flugorna men icke, han gick bara runt och retade oss.


 

Silverjakt som gav personbästa!

2012-05-01

Halv fyra på morgonen var jag igång och packade det sista inför fisketuren till Gävlekusten. Joan kom och hämtade mig och vi gav oss iväg med fullpackad bil.

Vi hade sett att vädret skulle bli perfekt för havsöringsfiske. Soligt och en nordlig pålands vind som under dagen skulle vridas om till ostlig. Några plusgrader i luften som under dagen skulle krypa uppåt. Vattentemperaturen var runt 4,5 när vi kom på morgonen. Senare under dagen då pålandsvinden gjorde att det varmare ytvattnet kom in mot stranden och i vikarna, steg tempen till mellan 7 och 9 grader! Helt perfekt!

Hampus anlände samtidigt som oss. När vi skulle till att packa ur bilen fick Joan se att han hade tagit fel kängor med sig. Vandringskängor istället för vadarkängor, men nöden har ingen lag. På med vandringskängorna och iväg. När vi satte i flytringarna så blåste det ganska friskt, så det gällde att manövrera ringen rätt i vågorna. Vi drev in mot en vik och vinden avtog så småning om. Wanke och hans kompis Patrik anlände också. Wanke krokade av en liten havsöring och hade en annan till ringen, men den släppte. Joan hade också ett hyggligt hugg.

Wanke hade en glittrig fluga så jag bytte från en Magnus till en ganska stor, lätt dressad Redkiller Seatrout. Jag lät den sjunka lite och vid hemtagningen smackade en havsöring på. Det blev en skön drillning med min tiofotare. Öringen var 58 cm lång och vägde 1,5 kg! Yes, nu var vi igång! Vi fortsatte och fiska, ta paus med kaffe och macka, fiska, äta lunch och fiska igen.

Då hände det! Tjong, sa det i mitt spö, och jag hade en tung och urstark havsöring på kroken! Jag kom ingenstans med honom, han bara gick och spände tungt. Efter en bra stund fick jag se honom, och den var stor! Öringen gick i cirklar runt mig hela tiden. Jag försökte pressa den en gång, men då gjorde han en tokrusning. Jag gjorde ett försök att håva den, men han hoppade ur håven. Fan också, håven är för liten, ropade jag till Joan! Jag gjorde ett nytt försök, och fick upp den i ringen, men då hoppade den ner i vattnet igen! Jag trodde att flugan hade lossnat, men den satt kvar!

Nu blev jag nervös, hur i helsike skulle jag få upp den! Jag ropade till Joan som kom paddlande att jag måste låna hans håv som var större! Den här gången gick håvningen bra och jag kunde äntligen hålla min drömfisk i mina händer! Havsöringen vägde 3,5 kg och var 67 cm lång! Vilken lyckad silverjakt det blev denna vackra dag vid kusten, två helt fantastiskt fina havsöringar varav den ena blev mitt personbästa!


 

Vandring i Väsjöns naturreservat

2012-04-29

I morse packade jag ryggan med fiskegrejorna och kaffetermosen och begav mig till ett naturreservat på finnskogen. Jag fiskade efter öring i en fin liten trolltjärn men fick ingen kontakt.

Naturreservatet är ett mycket vackert skogsområde. Det ger en bra bild av hur naturskogen har sett ut i de här trakterna. Terrängen är blockig och kuperad och vresiga gamla tallar är det vanligaste trädslaget. Det finns också gott om vindfällen, omkullfallna träd (lågor), hålträd och förkolnade stubbar. Förekomsten av kolnade stubbar förklaras av de omfattande bränder som drog fram i trakten sommaren 1888.

Jag hittade ett vackert ställe där jag satt och njöt av kaffet och utsikten, lyssnade till orrarna som spelade och himmelsgetens(enkelbeckasinens) bräkande läte. Det var en härlig morgon.


 

Öringen kom med solen

2012-04-28

Det var mulet när jag for upp på finnskogen till en liten tjärn i morse. Det hade börjat att blåsa från nordväst, så jag gick till en vik där det var lä. Jag såg en virvel en bit ut, men det var utom kastavstånd. Men jag kastade några kast och det blev tvärstopp. Jag lyckas att få in fisken en bit från land, då ser jag att det är en stor regnbåge! En tung knyck och den tar flugan för mig! Det blåste kallt nu så jag gick till bilen ett tag och drack kaffe. Efter ett tag så började solen titta fram, och jag gick till viken igen. Tyckte att jag såg en rörelse i ytan strax utanför en stor sten. Kastade och det högg direkt! En fin våröring hade tagit min special Montana.


 

Takmålning och flugfiske

2012-04-22

Igår och idag har Joan och jag målat furutaket i hallen och vardagsrummet. Det gick hur fint som helst, vi rollade och strök efter med pensel. Några timmar sedan var det klart.

Tidigt i morse åkte vi till en liten skogstjärn. Isen hade försvunnit och några fina vak mötte oss när vi kom fram till tjärnen. Öringen var svårflörtad, så vi satte oss ner och drack ett värmande skogskaffe. Vi njöt av det som vildmarken erbjöd oss denna vindstilla morgon. Öringvak, transång och ett storloms par som så tyst simmade förbi oss.


 

Flugfiskepremiär

2012-04-14

När jag hade kikat klart på ödetorpet fortsatte jag till trolltjärn. Yes, tjärnen var öppen efter ena sidan! Det drog en kall nordanvind och temperaturen var nog bara strax över nollan. Medan jag riggade flugspöet, ser jag i ögonvrån en öring som vältrar sig precis vid iskanten. Snabbt smög jag dit och lägger ut mitt första kast för säsongen. Min special Montana landar ljudligt alldeles vid iskanten, men hugget uteblir! Nu vakar två öringar längs iskanten. Jag provar flera olika flugor, men icke. Jag byter tillbaka till min special Montana och genast hade jag en plogformad våg efter. Men det var allt! Genomfrusen vandrade jag tillbaka till bilen. Jag fick i allafall se öringvak denna första flugfisketur!


Ett besök i en svunnen tid

2012-04-14

I morse så packade jag flugfiske grejorna och åkte upp på finnskogen för att leta öppet vatten.

Tjäderskogen stod tät och hög där jag vandrade i den låga morgonsolens sken. Här har jag sett och hört trollfågeln förr, men idag var det korpen som gjorde sig hörd med sitt ljudliga klong. Även orrarna var vakna och spelade vackert. Jag hörde en porlande liten vårbäck en bit bort.

Jag visste att det låg ett ödetorp en bit in granskogen. Lite förfallet och igenväxt var det. Bredvid stod det ett timmrat föjs med vedbod och utedass.

Det kändes som att man besökte en svunnen tid, när jag klev innanför dörren till ödetorpet. Kudde, madrass, handskar, stövlar, "pisskälkar", flaskor och tidningar plus en massa annat fanns kvar från en svunnen tidsepok. Till och med så att det hängde underkläder på tork vid vedspisen! "Smäcken" hängde som den skulle på en krok innanför dörren. En tidskrift var från 1940 och en Expressen från 1963!

De bodde troligen här när de var ute och högg, och var hemifrån i veckor i sträck. De här gubbarna var säkert krumryggade av allt slit i skogen, för sängarna var väldigt korta!

Nu har man ju ett övernattnings ställe om man skulle behöva någon gång! ;-)


Vårens lilla sol

2012-04-14

Idag såg jag en hel slänt med tussilago, vårens lilla sol, ner mot sjön. Igår kom det ca 70 tranor flygande i plogform över mig.


 

Vedkapning vid stugan

2012-04-08

Jag, min far och svärfar åkte till min stuga på finnskogen i morse, för att såga upp några vindfällen till ved. 9 minusgrader och en vacker morgonsol. Vi avslutade med att avnjuta ett gott kaffe i köket, till ljudet av en skönt sprakande vedspis. Jag ska åka upp någon dag framöver med elverk och vedklyv och klyva upp veden. Sedan måste jag nog bygga en till vedbod på vedbacken i sommar. Mycket ved blir det!

Efter vedsågningen så var jag hem till svärfar och hjälpte honom att lasta av och stapla upp virke från traktorvagnen, som han hade sågat i sin nya stora bondsåg.


 

Påsksik

2012-04-07

Det har varit flera minusgrader några dagar, så det blev en isvända till! I morse var det -6,8 grader. Det måste vara skaplig is på skuggsidan i vikarna, tänkte jag och åkte till storöringsjön. Isen var ca. 10 cm men porös, och sjön var öppen mitt på. Vilken fantastiskt vacker morgon det var, med strålande sol, inte ett moln och orrarna spelade överallt. Men det blåste nordan och var riktigt kallt. Öringen var som bortblåst men en 30 cm sik blev det!


 

Tidig vår

2012-03-31

Våren är ca. tre veckor tidigare i år. Ett säkert vårtecken är blåsippan i skogsdungen här bredvid. Jag såg staren i morse när jag och Molly var ute på morgonpromenad. De flög in och ut och kollade hålen i de stora asparna ner mot sjön. Tranor, Tofsvipa och Ormvråken har jag också sett och hört.


 

Golvläggning

2012-03-31

Nu är isarna slut, och i väntan på öppet vatten så man kan svinga flugspöet så fortsätter jag med renoveringen av ateljen/syrum och kontor. Här är jag i full färd med att lägga in ett klickgolv. Skivorna i mdf till bänkskivor och hurts har jag kapat färdigt så att Annika kan måla dessa. Nu är det inte mycket kvar, bara lite finlir! Jag har börjat att gå igenom flugfiskeutrustningen nu, göra ren fluglinorna, kolla spöna och binda upp de flugor som fattas osv. Jag går på gym några gånger i veckan också, för att stärka min krångliga rygg och vara förberedd inför den stundande flugfiskesäsongen.


 

En sista isöring

2012-03-24

Jag tog mig fram mellan kullvräkta furor, som låg likt ett plockepinn efter stormen Dagmar. Jag gick och funderade hur isen skulle vara, den var ju ganska dålig förra helgen. Klockan var 7 på morgonen och det var 6 plusgrader. Jodå, isen låg över hela tjärnen. Jag prov borrade en bit ut, isen var porös men med lite kärnis. Bredvid mig såg jag en krabat som hade vaknat av värmen. En ganska stor spindel kröp sakta fram på isen. Jag hade en liten känning i första hålet men det blev inget mera fast jag borrade runt nästan hela tjärnen. Innan jag skulle gå mot bilen så testade jag första hålet där jag hade haft en känning. Bytte till en liten Rhako och provade alldeles under iskanten, och det sjöng till i spöet på en gång. Efter en tuff drillning kom det upp en bronsfärgad och välbyggd skogstjärns leopard. Härligt, en sista isöring! Glädjen att sitta ensam mitt i denna levande och brusande natur på vårkanten, med orrspel, flyttfågelsträck och öringhugg är mycket svårslagen!


 

Sista pimpelturen ?

2012-03-18

Orrarna spelade för full hals när Joan och jag vandrade fram mellan knotiga tallar. Öringtjärnens is var på upphällningen, det var landlöst på norrsidan. Vi fick hoppa ut till tjockare is. Det var vindstilla men det började toksnöa efter en stund. Jag hade en känning direkt i första hålet, inget mera. Senare bytte jag till en guldmyska och pang sa det i spöet, det kändes som en raket under isen. Den släppte! Några minuter senare sa det pang igen, en ny raket! Men icke, öringen klev av. Vi borrade runt, det blev väl ca. 30 hål var men ingenting! Jag gick tillbaka där jag hade haft huggen och det tjongade på igen. Jag tog den hårt, nu skulle den upp! Väl uppe på isen såg jag att öringen hade blivit angripen av en gädda. Jag hade en liten känning till och en annan drillade jag ett tag innan den tackade för sig! En bra pimpelavslutning, åtta bra hugg! Kompisen Lasse var på en rödingsjö idag och drog en mycket fin röding på hela 2,5 kg!


 

Det perfekta viltskyddet

2012-03-14

Nu när man går och längtar efter att havsöringsfisket vid Gävle och Upplandskusten ska komma igång, så föll tankarna på något som man inte är så förtjust i efter kusten. En växt som lätt pungterar vadarbyxorna och flytringen. En teckning föreställande Slån växte fram i blocket igår.

Slån (Prunus Spinosa) är en mycket tätväxande buske med långa taggar som förekommer vildväxande i kust- och vissa jordbruksområden upp till Uppland. Denna nästan ogenomträngliga snårbuske kan bli omkring två meter hög. Blommar med vita blommor i maj. Det blådaggiga, klotrunda bäret är kärvt i smaken men sedan bären har blivit frostnupna blir smaken sötare och mindre kärv. De kan då användas till saft, vin och likör. Slån erbjuder ett effektivt skydd åt småvilt, framför allt en mängd småfåglar.


 

Mötet med råbocken

2012-03-11

Igår när jag gick med min hund Molly tidigt på morgonen, så gick det tre rådjur över vägen framför oss. Råbocken stannade bara fem meter från mig och stirrade på oss. Molly blev intresserad, hon satte sig ner och som tur var så var hon alldeles tyst. Hej du, va fin du är ,sa jag! Bocken bugade sig, jag bugade tillbaka. Vad gör du då, sa jag. Bocken bugade sig igen och jag bugade tillbaka. Så där höll vi på en stund! Han var inte ett dugg rädd för varken mig eller Molly! Oturligt nog så hade jag hade inte kameran med mig då. Men i morse gick vi samma skogsrunda och rådjuren befann sig på samma plats men på lite längre avstånd. Råbocken såg jag inte till, men nu hade jag kameran med och fick några hyffsade foton på getterna.


2012 « 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Renovering nr: 2

2012-03-10

Annika och jag håller på att renovera ett rum som ska användas till atelje, syrum och kontor. Joan och jag har målat taket och så har jag målat väggarna. Det har varit ett uppehåll nu när jag har varit krasslig men snart är jag på gång igen. Ett klickgolv som ser ut som gammal ek med spår av sågklinga och maskhål ska jag lägga in. Hyllor på tre väggar och en stor bänkskiva i vinkel så att Annika har bra utrymme när hon ska sy eller måla akvarell!


 

Renovering

2012-03-07

Jag har under en tid renoverat en gammal skidpulka i trä. Nytt bakstycke, förstärkt och tjärat in den och tillverkat ett ledbart dragfäste så jag kan ha den efter skotern. Det som fattas nu är att sy och sätta dit ett nytt tygkapell. Den blir bra att ha på isen när man inte har så mycket packning, och framför allt lätt att få in i bilen!


Rödingfiske och magsjuka

2012-03-03

När jag vaknade i femtiden så var inte magen som den skulle. Men jag packade och åkte själv iväg långt upp på finnskogen till en rödingtjärn. När jag skulle lasta av kom kompisen Lasse med en kompis och sin far. Då snurrade det till i magen och jag spydde som en räv! Men skam den som ger sig, av med skotern och iväg. Väl framme vid tjärnen så hade jag ganska omgående en hyffsad känning av en röding men den krokade inte. De andra kände inget. Kompisen Wanke dök upp efter ett tag. Nu var jag tvungen och rusa upp i skogen och av med overallen och......! Jag blev allt sämre, nu var det bara att packa ihop och dra hemåt. Synd att behöva ge upp en sån fin dag, sol och alldeles vindstilla. Men jag ska på dom igen!


Marmot Wave III

2012-03-02

Naturkompaniet startade sin vinterrea häromdagen, då passade jag och Joan på att beställa varsin Marmot Wave III sovsäck. Det är en mycket bra tresäsongs syntetsovsäck, 100% nylon ripstop. Den är anatomiskt formad med extra utrymme från midjan och uppåt. Värmebox för fötterna, liten förvaringsficka och isolerad huva. Vikt:1785 g och en komforttemperatur på -7,4 C. En perfekt sommarfjällsäck!


 

Den överraskande öringen

2012-02-26

Molly väckte mig tidigt och efter att ha rastat henne så for jag iväg till en öringtjärn. Det var soligt och 10 minusgrader då jag slirade mig fram på den glashala skogsvägen fram till tjärnen. Jag borrade vid en udde och släppte ner en orange/svart GB. Jag skulle precis sätta mig ner då small det till i spöet så det åkte ur handen på mig. Spöet for ner i isen så att veven på rullen gick av! Jag slet tag i spöet och höll emot, några rejäla knyckar sedan var det hela över! En mycket fin öring hade slitit sig! Fan också! Fram med ett annat spö och ner med myskan igen. Det tog ett tag sedan fick jag ett till bra hugg och den här gången tog jag hem segern! En fin tjädertupp slog sig ner i en tall på andra sidan viken, en härlig syn!


 

Rödingpremiär

2012-02-25

Det var en mulen morgon då vi åkte till St. Logärden på rödingpremiär. Jag och Joan var först på plan, men strax så kom det fiskare från alla håll. Efter en stund så började det blötsnöa fruktansvärt. Det kom några sådana snöbyar men sen klarnade det upp. Det blev kallare och började blåsa, och rödingarna lyste med sin frånvaro.

Joan lyckades få en liten röding och en annan kompis hade en riktigt fin ända upp under hålet men den slet sig. Vi var tvugna och åka bakom en ö på läsidan för att göra mat, det blev ärtsoppa med ostmacka.

Det kom upp en på ca. 1,5 kg och någon på kilot, plus några små röllor under hela dagen på hela sjön. Det var blåsvädret som gjorde att rödingarna var så tröga. Jag kände inte något på hela dagen!


 

Blyertstecknad svamp

2012-02-21

Idag har jag tagit det lugnt, jag är förkyld och febrig. Jag tog fram tecknarblocket och satt på lite bra musik. En svamp hade jag aldrig tecknat förrut, så jag satte mig ner och kikade i ett par svampböcker och fastnade för den här.


 

Den försiktiga öringen

2012-02-19

Vaknade med en förkylning, gick med hunden, måste ut på öringsjön innan snöovädret kommer. Packade fiskecaddyn och drog iväg på finnskogen. Det var någon plusgrad då jag pulsade fram till en liten trolltjärn, borrade några hål men det gav inget. Pulsade tillbaka till bilen, alldeles slut, hade nog feber. Åkte vidare till en öringsjö. Borrade vid en djupkant vid en udde, hällde upp kaffe, direkt ett försiktigt drag i linan. Inget mera. Bytte till den lilla nybundna skapelsen Rahko. Öringen drog iväg med linan på en gång när jag släppte ner. Hårda knyckar far genom spöet. Öringen stångar mot iskanten, måste ta det lugnt. Så småningom glider en sällsamt vacker öring upp på isen, dryga kilot vägde den! Snön började vräka ner, jag åkte hemåt febrig men med en härlig öringlycka inombords!


 

Vargspår runt knuten

2012-02-18

Jag gick med min hund Molly på isen vid Gruvbacken på Svärsjön i morse och fick se vargspår. Det var dygnsgamla spår efter en stor springande varg. Jag gick hem med Molly och tog kameran med mig, och gick dit igen för att spåra den. Den hade sprungit över hela Ol-Ersviken och in i skogen där det fanns färska rådjurspår samt legor. Det är dryga metern emellan mina skoavtryck på bilden! Det observerades färska vargspår i nysnön hemma hos mig på gatan, på morgonen för två dagar sedan. Vargen hade också varit upp på en trapp till ett hus! Det gick en varg över sjön Seckan där min far bor i söndags för en vecka sedan.


 

Underbar morgon på storöringsjön

2012-02-12

Det var fortfarande mörkt när vi vandrade ut på storöringsjön, solskivan var på väg upp över bergskammen. Vindstilla och 11 minusgrader. Det var en underbart vacker morgon. Det flög iskristaller i luften så det glittrade över hela sjön. I en liten vik där jag har fått fin öring förrut i flytring, borrade jag, och efter en stund var det en liten dragning i linan. Öringen var försiktig. Efter fem minuter sög det i som bara den! Det blir en härlig drillning och upp kommer en silverblank skönhet. 1,1 kg.


Hundbus och korvgrillning på sjön

2012-02-12

Jag och Annika packade kälken med ved, grillkorv, kaffe och solstolar sedan begav vi oss ut på sjön. Molly älskar att åka skoter, hon satt i knä på Annika. Vilket underbart väder, strålande sol och alldeles vindstilla. Solen värmde och vi njöt.

Mollys hundkompis Frasse kom förbi och de busade länge i snön!


 

Skotertur med lodjurspår

2012-02-11

Det har uppehållit sig två vargar runt Svärdsjö nu ett tag. Bara några hundra meter från mitt hus, ute på Prästholmen i Svärdsjön observerades två vargar för en vecka sedan. I grannbyn Böle på vägen mot Vintjärn sprang en varg framför en bil i ca. 15 meter för någon dag sedan. Jag åkte iväg på skotern tidigt i morse för att få se om jag kunde hitta några vargspår. Jag hittade bara gamla översnöade vargspår. Men mitt uppe på ett berg hittade jag spår av ett lodjur som hade följt efter en älg. Det var massor med spår på ett ställe av båda djuren, kanske lodjuret hade försökt att ge sig på älgen. Det har blivit fler lodjur här omkring där jag bor. Det observerades spår av lodjur och unge en bit bortanför där jag bor för några dagar sedan.


 

Öringfiske med far

2012-01-29

Jag och min far åkte tidigt till en öringtjärn, det var 11 minusgrader och vindstilla. Det var absolut tyst, det var som att sitta i ett vakum! En duvhök flög förbi oss på låg höjd! Öringen var trög men pappa hade några fina dragningar i linan och ett stadigt hugg. Efter en kopp värmande kaffe så drog jag en abborre och jag hade även ett öringhugg, men icke! Min far hade en fin öring på ända upp i hålet men där klev den av! Jag och Joan var till Hinsen den 14/1, där tappade jag en fin öring och Joan likaså. Men pappas kompis Erland lyckades dra upp en skaplig öring. Det här är mitt första foto med nya kameran, Canon G12. En fantastisk kamera!


Nya kameran Canon G12

2012-01-25

Min gamla Power shot A610 har gett upp efter att legat på sjöbotten tre gånger och rasat ner i ett stenröse. Så nu har jag köpt en ny kamera, Canon G12. Nu ska jag bara lära mig den och sedan blir den med mig som turkamrat i vildmarken!


Kallt rödingfiske

2012-01-07

Kälken var fullpackad och vi gav oss iväg upp på högt belägna skogshöjder till en liten rödingtjärn. Det blåste snålt och var kallt. Rödingen var trög, mycket trög! Efter några timmar så borrade vi längre ut på djupare vatten, och jag fick ett stenhårt brutalhugg! Det blev alldeles tvärstopp i linan, sen släppte fisken! Jag har aldrig varit med om ett så tvärstumt påslag, kroken hade rätat ut sig! Sekunderna efter fick Joan en röding, det var allt på hela dagen.


 

Vargmöte

2012-01-06

Jag var ute och skulle rasta min hund vid 23,30 tiden en stjärnklar natt och det var månljust. Bara hundra meter från vårat hus finns en åker och en träddunge, därutifrån springer två vargar ljudlöst ut på åkern. De ställer sig med lågt hållet huvud, trampar omkring och kikar på mig och Molly. Jag lyfter upp Molly innan hon får syn på dem och börjar gå hemåt, då lunkar de bortåt och det hela är över! Ett par dagar efter tog jag foto på spåren med ett måttband bredvid och de skickades in till länstyrelsen. En varspårare hörde av sig till mig efter någon dag, så vi fick diskutera det hela. Det har observerats varg på flera ställen omkring Svärdsjö nu under en tid!


2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012« 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Årets första öring

2012-01-03

Det blev ingen rödingpremiär på nyårsdagen för min del. Jag hade ryggskott och en dunderförkylning. Men den 3/1 for jag till en trolsk liten skogstjärn. Jag sökte mig till en grundkant med några stora stenar och jag hade ganska omgående små dragningar i linan. Efter en stund bytte jag till en mindre och en för dagen ny liten skapelse. Jag kallar den för Rahko, vilket på samiska betyder "fiske under is". Det dröjde inte länge förrän jag hade en försiktig dragning i linan och jag gör ett kraftigt mothugg. Öringen blev helt vild. Det var en mycket vacker öring som kom upp på isen, buken var sandgul och kroppen var kraftigt leopardmönstrad. När jag gick tillbaka till bilen kom en kungsörn seglande majestätiskt på låg höjd över mig.