2020« 20192018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Länk till mina knivar!

Fäboddörr och dekorfönster

2020-02-16

Den här veckan har jag gjort ett handtag till fäboddörren och betsat den med tjärbrun bets.

Betsen är förtunnad för att få den matt och det är lite mer färgpigment i den, så att det liknar tjära!

De smidda gångjärnen och nyckelhålsskylten är inoljade för att få lite lyster och en gammal ton.

 

 

 

 

 

 

Jag har jobbat med ett dekorfönster till vedbodväggen den här veckan också.

Det blir ett fönster med spröjs och en blomlåda med hjärtan framtill, och fönsterluckor med utsågade hjärtan i.

Jag kommer att måla det vitt, det blir vackert på långväggen bredvid den tjärbruna dörren.

 


 

Jåbbongalle

2020-02-15

Det var ingen snö kvar vid stugan, endast lite grann på sjön och på den isiga vägen dit.

Jag åkte upp till stugan sent på eftermiddagen för att hämta några plankor till ett dekorfönster jag håller på med, och för att se till stugan. Jag har inte varit dit på ett tag nu. Allt var i sin ordning.

 

 

 

På isen alldeles framför stranden var det översnöade vargspår! Vargen hade gått efter stranden en bra bit och rundat vår udde och sedan fortsatt en bit mot viken, där hade den vikt av in i skogen. Jag spårade den inte längre än dit.

 

Det uppehåller sig ett antal vargar i området för tillfället och de har bland annat setts vid en fäbod på andra sidan berget för ett tag sedan.

 

 


 

Magnolia

2020-02-09

Ännu en vacker akvarell från ateljen, även detta är en Magnolia.

Magnolia är Annikas favoritblomma! Nu har vi varsin skaparatelje, Annika målar och syr och jag slöjdar i mitt snickeri!

Det är fantastiskt skönt att efter en arbetsdag stänga in sig i sin atelje och tänka på annat, bara låta fantasin och skapandet flöda! Det är då man mår som bäst!

 


 

Blåsig rödingjakt

2020-02-08

I morgon ska det bli stormigt och regnigt så jag drog iväg idag. Tidigt i morse medan det var mörkt for jag norrut, uppåt bergen på isiga skogvägar. Jag har varit fiskesugen hela veckan så nu var det hög tid!

Det var en gråmulen och dimmig morgon och det hade börjat blåsa då jag äntrade isen. Det var nollgradigt och ett par centimeter snö på isen.

Jag vandrade som jag brukar till den udde som har en skarp djupkant och en grynna utanför. Det finns även en grop som är mycket giftig!

Jag borrade några hål utåt från udden, ivrigt påhejad av korpen som med sitt klonkande följde mina rörelser.

Inte förrän framåt halv tio kände jag en dragning i linan. Innan dess hade det varit helt dött! Jag fiskade då alldeles i kanten av gropen.

Jag lyfte spötoppen och rödingen var krokad! Jag hade kameran beredd i pimpelbutten så jag tog upp den, lutade den mot butten och tryckte på självutlösaren. 15 sekunder sedan tog kameran ett par aktionbilder då jag drillade rödingen!

Jag hade det gula mjuka ul-spöet, det är riktigt roligt att drilla på det spöet, det känns ända ner i handtaget!

Det var en stor, trind och vacker röding som låg i snön vid sidan av mig. Den hade tagit på upphängaren, en röd mysis med maggot. Jag hade den en bit upp övanför blinken, med en decimeters tafs för att få den mer levande i vattnet.

Vinden tilltog och det var kallt som attan! Jag körde på en timme till men sedan fick jag nog av blåsten. Jag ska på dom igen när det här vädret är över!


 

Ny akvarell

2020-02-04

Annika har kommit igång rejält i sin skaparatelje! Här är ett fint alster av en magnolia.

 

 


 

Kniven "Vargtass"

2020-01-28

Jag ligger sedan någon dag för ankar i en hemsk förkylning med feber, hals och huvudvärk, men jag pysslar lite då och då när jag har ork.

Igår gjorde jag klar slidan till kniven "Vargtass" som jag har hållit på med ett tag. Det är ett svart Lauri kolstålsblad som är 105 mm, ett mycket bra allround blad.

Jag färgade den mörkbrun i helgen och igår skar jag till och sydde fast en svart läderrem som dekor upptill och nitade fast upphängaren runt en D-ring som fästes i knivslidan. Efter det impregnerade jag lädret, och idag var det torrt så nu är den klar att användas!

 


 

Röding och orrspel

2020-01-25

Det skulle bli vindstilla, klart och 5 grader kallt, sa de på väderleksrapporten igår, så då tänkte jag att jag måste ut och fresta rödingen.

Klockan var 6 då klockan ringde, ut med Molly, en lätt frukost och packa Caddyn. Jag tog med den ihopfällbara sparken eftersom det är blank is nu.

 

Vägen upp bland bergen i finnskogen var isfri, så det var en perfekt skogsväg att åka på.

Det var mörkt när jag kom fram, men innan jag hade kommit ut på isen så hade det ljusnat lite. Det var en grym rosa lila himmel som också avspeglade sig i isen, och det gick som en dans med sparken. Jag behövde nästan inte sparka på någon fart, jag bara gled fram över isvidderna.

Det var alldeles tyst sånär som på korpen som skränade i en talltopp på andra sidan.

Jag sparkade mig en bra bit, bort till den lilla udden med "gropen" som jag så många gånger förr dragit fin röding vid.

Borrade tre hål och skred till verket. Isen var ca 25cm. Jag hade köpt en ny röd dubbelblink för några dagar sedan, en med mycket blinkande i otakt uppe och nertill. Den bästa jag haft! Under den hade jag min lilla myska som aldrig sviker mig, det lilla MiniSpöket i gult med lysröda ögon.

 

Jag hittade "gropen" och pimplade där ett bra tag men utan resultat. Skulle det bli en sån där trög dag i dag också, tänkte jag!

Nu var det inte så tyst längre, det var ett väldigt bubblande i skogen mitt emot! Det var orrar som spelade, och jag hörde även en tjäder som tjoade!

 

När det hade gått en och en halv timme så plockade jag fram det lilla Trangia triangel köket och satte på kaffehurran, det var isande kallt fast det bara var 5-6 minusgrader, så det var skönt att få i sig varmt kaffe!

Efter att ha druckit kaffet och provat några andra hål både på djupt och på grunt så gick jag tillbaka till det första hålet vid "gropen".

Klockan var nu kvart i tio. Jag har noterat att det ofta kommer en huggperiod vid den tiden på den här tjärnen.

 

På med ny maggot och ner med grejorna, och sedan gunga igång myskan så förföriskt man kan!

Nästan omgående kände jag en liten dragning, jag höll stilla, lyfte sakta och då sög rödingen fast!

Jag hade ett ultralätt pimpelspö, och vilken häftig fajt det blev! Toppen jobbade så att spöet böjde sig ända ner i handtaget!

Rödingen rusade runt under den blanka isen så det stog härliga till. Jag såg den gå i cirklar under mig, jag drillade och minskade cirklarna och till slut gled en vackert djupröd rödbuk upp på isen.

Ett skönt lyckorus sköljde över mig då jag beundrade den vackra skapelsen!

 

Just då kom det ett par äldre gentlemän på spark till mig. -Det går bra för dig, ser jag, sa den ena mannen! - Vi har varit hit några gånger och bara fått abborre, sa han. Jag snackade lite om vilka färger som brukar vara gångbara i den här tjärnen och visade några heta platser. De tackade för tipsen och vi sa adjö. Om de sedan fick något, vet jag inte.

Jag blev iskall om händerna när jag skulle ta ur myskan ur rödingkäften, den satt som bara den, så jag var tvungen och värma på kaffehurran igen för att värma händerna.

Det hann gå ett tag innan jag fotade rödingen, och då hade den bleknat lite, synd nog! Men första fotot när den kom upp på isen blev härligt med dess knallröda buk!

Jag körde på ett tag till, men jag kände inget mera. Nu kunde jag i alla fall åka hem med hedern i behåll!


 

Akvarell

2020-01-21

Akvarellen av en Magnolia, det är ett av Annikas alster från hennes nya atelje, där hon även har målat en fin Rödhake.

Annika har köpt in massor med olika tyger nu för att kunna arbeta med sykonst också!


 

Läderslida

2020-01-18

Idag har jag sytt en läderslida till en av de nya knivarna. Jag hann bara med en slida idag.

Jag pautade ett vargspår och en dekorrand i lädret. Sedan ska jag sy fast en läderrem upptill på slidan och tillverka en upphängare!

 

Medan jag sydde så målade Annika en fin akvarell av en Magnolia, den blev kanonfin!

Sedan har Annika klippt våran hund, Molly, hon var väldigt långhårig!


 

Träslida till kniven "Björntass"

2020-01-17

Igår gjorde jag klar den sista av de fem träslidor som jag ska använda till de nya knivarna!

Jag gillar att göra dom med en ås på mitten, dels för att de blir styvare och det blir en mycket snygg slutfinish på läderslidan.

Imorgon ska jag ägna dagen åt att sy ett par läderslidor och pauta mönster, färga dessa får jag göra om ett par dagar när dom har torkat!


 

Träslide tillverkning

2020-01-13

Jag har varit i snickeriet ett par kvällar och tillverkat innerslidor i trä till några knivar!

 

 

Jag gör dom av två träbitar som jag planslipar, därefter ritar jag av bladet. Sedan använder jag ett litet stämjärn för att skära ur för bladet. Dessa två träbitar limmas sedan ihop.

 

 

När den har torkat grovslipar jag träslidan på bandputsen och sedan finslipar jag formen med en liten sliprulle.

 

 

Sedan borras det ett dräneringshål i nederkant på slidan, sedan doppar jag den i linolja.

 

 

När sedan linoljan har torkat kan jag sy läderslidan runt träslidan. På så sätt blir det en styv och stark läderslida!


 

Nya ateljen

2020-01-12

Nu har Annika invigt nya målar/syateljen! Det är Albins gamla rum som är omgjort till en skaparatelje.

 

Det är härligt att se Annikas skaparglädje, här kommer det att växa fram härliga akvareller med djur och naturmotiv och en hel del fina syalster!

 


 

Rödinggryning

2020-01-06

Jag åkte iväg i tidig gryningstimma, upp till en mindre rödingtjärn i bergen. Det var ungefär två minusgrader och vindstilla.

 

Solen började sträcka ut sina strålar över bergskammen då jag borrade första hålet. Jag hade traskat iväg till en udde där jag fått fin röding förr.

Det var tre meter djupt där jag började. Korpen gjorde sig hörd bara jag kom ut på isen.

 

Jag satt och pimplade och drack lite kaffe och bara njöt av soluppgången.

Efter en stund kände jag en försiktig dragning i linan, men inget mera!

Jag borrade ett helt gäng hål runt udden på varierande djup, och nötte på, men inget!

 

Jag bestämde mig för att prova längre ut, på djupet. Nu hade det dragit in dimma och det började snålblåsa!

Den vackra morgonen var som bortblåst, dimman var så tät så jag inte såg skogen.

Jag provade olika färger, olika djup, men jag kände ingenting!

 

Nej nu var det dax för kaffe och en ny strategi!

 

Jag gick in till udden igen och stegade mig ut från "min" sten och tyckte att jag kom helt rätt! Till gropen!

Jag bytte till en ny röd blink och mitt lilla gula MiniSpöke med lysröda ögon! Nu eller aldrig! Nu ska det ske! Full koncentration!

 

Det stämde och det tog inte lång stund förrän linan åkte i sidled, jag gungade försiktigt och nu kände jag en liten försiktig dragning.

Jag lyfte spöet sakta! Yes, där satt den!

Jag kände direkt att det var en större röding. Det blev full fart under isen och ett jädrans bökande innan jag kunde styra in rödingen i hålet!

Det var en mycket fin röding, 8hg vägde den och var alldeles röd på buken!

 

Nu var jag nöjd, en fin belöning efter att ha suttit och nött hela dagen! Jag drack det sista kaffet och sedan plockade jag ihop och åkte hemåt!


 

Mild vinter

2020-01-04

Det var fint väder så jag packade skidorna och ryggsäcken i Caddyn och drog iväg upp till stugan vid Jåbbongalle.

Jag visste inte om jag skulle ta mig dit med bilen, men snön hade även där smält och det hade blivit glans is på skogsvägen.

Så skidorna behövde jag inte utan tog mig fram sakta men säkert ända till stugan.

 

Allt var frid och fröjd vid stugan. Jag tog några mått vid den nya boden, jag ska göra klart några saker hemma under vintern.

 

Sedan fick jag se att våran vy mot Gräsberget hade ändrats, till det sämre! Det har varit avverkning på Gräsberget, det ser ut som ett stort sår! Så nu tar det väl cirka tjugo år innan vi får tillbaka det "hela" berget och den vackra vyn!

 

 

Jag fikade och trivdes i den totala tystnaden, plockade nedfallna grenar och kollade rännorna sedan åkte jag sakta hemåt på den glasklara och hala vägen.


2020« 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Trög rödingpremiär i finnskogen

2020-01-01

Rödingpremiären på finnskogen blev tragisk och hemsk på grund av ett tiotal nybyggda vindkraftverk. Saknaden av vildmarkskänslan var stor!

Dessa torn som står runt tjärnen lät fruktansvärt. Blundade man så var det som att sitta och pimpla i en industrilokal! Mycket sorgligt!

 

När jag kom dit efter att ha åkt på en autostrada så var det redan en hel del bilar där! Förr fick man ta sig dit med skidor eller skoter!

 

Jag vandrade ner på den blanka isen och fortsatte till mitt heta ställe. Där satt det redan ett par gubbar, en av dom var Janne, en kompis från Falun. Jag borrade där jag tyckte det var bra och fick då höra en välbekant röst bakom mig. Det var Hampus från Gävle med en polare.

Vi släppte ner nästan samtidigt, och pang sa det i mitt spö direkt, när grejorna var på väg ner! Härligt! Rödingdrillning på en gång!

Uppkommer en lite slank men skaplig rödbuk. Kul, då var man på gång!

 

Precis när jag fått upp rödingen på isen blir det ett jädrans liv vid Hampus. Han viftar till så till den milda grad att han far omkull så alla fiskeprylarna flyger all världens väg. Han fick ett tungt påslag, och han lyckas mitt i tumultet att landa en fin och trind rödbuk!

 

Janne kände ingenting så jag sa åt honom att ta mitt andra hål bredvid mig.

Han lyckades dra tre riktigt stora rödingar i detta hål! Det var bara och lyfta på hatten och gratulera!

 

 

Det var cirka 30 fiskesugna pimplare på isen den här dagen, men det kom bara upp 8-10 rödingar! Det var en hård västlig vind hela dagen så det var nog det som gjorde att inte rödingen var på tag!

 

Jag fiskade mig runt tjärnen men kände inget mera på hela dagen, så det var en mycket trög premiär det här året!